ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περί επενδύσεων, ο Γονατίδης στη Μάδαινα κ.ά.

0

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. Η μαγική λέξη-κλειδί που ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη.

ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ. Εκείνοι που ρισκάρουν επενδύοντας για να προκύψει η ανάπτυξη.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ το άρθρο της «Καθημερινής» που ακολουθεί για τη «γενναιότητα» των επενδυτών από τον Μάρτιο του 2017.

***

ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ για όποιον γενναίο θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα είναι πολλά. Ολοι όσοι το έχουν τολμήσει, όμως, μοιράζονται μια βασική αγωνία: δεν ξέρουν –κυριολεκτικά– τι θα τους ξημερώσει.

ΑΥΤΗ η ανασφάλεια καθιστά την Ελλάδα διαφορετική και βαθύτατα προβληματική. Τίποτα δεν είναι σταθερό και δεδομένο.

ΕΝΑΣ υπουργός μπορεί να αλλάξει τη φορολογία ή κάποιες ρυθμίσεις, γιατί «έτσι αποφάσισε». Ενας υπάλληλος μπορεί να ερμηνεύσει κάποιο νόμο με δικό του τρόπο.

ΚΑΝΕΙΣ δεν γνωρίζει, κανείς όμως, πότε πραγματικά παραγράφονται οι φορολογικές υποθέσεις. Και το χειρότερο; Αποφασίζονται αλλαγές σε θεμελιώδη ζητήματα, όπως είναι η χωροταξία, με αναδρομική ισχύ.

ΑΝ ΣΕ ΟΛΑ αυτά προσθέσετε την ασύλληπτη καθυστέρηση της Δικαιοσύνης, είναι απορίας άξιον πώς οι γενναίοι που αποφασίζουν τελικά να επενδύσουν στην Ελλάδα δεν συμμετέχουν σε όλα τα τηλεοπτικά σόου επιβίωσης».

***

ΕΝΑΣ και πλέον χρόνος από τότε που δημοσιεύτηκε το άρθρο, η επικαιρότητά του εξακολουθεί να υφίσταται παρ’ όλες τις κατά καιρούς μεγαλόστομες εξαγγελίες των κυβερνώντων.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ βέβαια κουτσά-στραβά γίνονται, αλλά είναι κοινή διαπίστωση όλων πως τα εμπόδια παραμένουν αρκετά και είναι ικανά να καθυστερήσουν και σε ορισμένες περιπτώσεις να ματαιώσουν κιόλας επενδύσεις απ’ αυτές που τόσο χρειάζεται η οικονομία της χώρας.

***

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ της μέρας σήμερα το απόγευμα στις 7 θα συμβεί στη Μάδαινα, όπου ο ιστορικός Γιάννης Γονατίδης παλαιόθεν γνώριμος και φίλος θα παρουσιάσει την σπουδαία ερευνητική του εργασία και ταξινόμηση που έκανε στο αρχείο του ομώνυμου χωριού με τη μεγάλη ιστορία.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για μια έκδοση με ιδιαίτερη σημασία από  ένα νέο δραστήριο και δημιουργικά ανήσυχο επιστήμονα που έχει ήδη στο ενεργητικό του σημαντικές ερευνητικές προσπάθειες.

***

Ο ΕΝΦΙΑ που είχε το θράσος να επιβάλλει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και να μην καταργήσει όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, απειλεί να εξελιχθεί σε εκρηκτικό μηχανισμό για την κυβέρνηση με τις νέες αντικειμενικές αξίες που θέλει να επιβάλλει που για άλλη μια φορά θίγουν τη λεγόμενη μεσαία τάξη, ό,τι τέλος πάντων έχει απομείνει απ’ αυτήν.

Ο ΕΝΦΙΑ ήταν εξαρχής ενοχικός φόρος και δυστυχώς έτσι συνεχίζει.

ΓΙΑ τους κυβερνώντες φαίνεται πως όσοι έχουν περιουσία είναι και ένοχοι γι’ αυτήν.

ΕΜΜΕΣΩΣ πλην σαφώς δείχνουν να υιοθετούν την άποψη του Προύντον πως «η ιδιοκτησία είναι  κλοπή».

ΙΣΧΥΕΙ, αλλά όχι στις περιουσίες μεροδούλι-μεροφάι.

Θανάσης Παντές

Comments are closed.