ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σημαία και συμβολισμοί

0

ΠΕΡΙ σημαίας ο λόγος και πάλι, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που ο απειλές εξ Ανατολών είναι συνεχείς και απροκάλυπτες ακόμα κι αν γίνονται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

ΕΙΝΑΙ λοιπόν σύμβολο η σημαία ακόμα κι όταν αντιμετωπίζεται σαν κουρελόπανο;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ του Γιώργου Νασμή που ακολουθεί δίνει τον τόνο της ανάλογης προσέγγισης.

«ΣΤΟ ΟΛΙΣΤΙΚΟ θεώρημα περί σημαίας και της σημασίας της για το Εθνος, ο υψηλός συμβολισμός που εκφράζει θεωρείται αναμφισβήτητος.

ΑΚΟΜΑ και η καύση της σε ένδειξη διαμαρτυρίας ή πολιτικής δυσανεξίας, έχει εφαλτήριο στην εξέχουσα θέση που κατέχει στο συλλογικό υποσυνείδητο.

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ στέκονται προσοχή στρατηγοί, πρόεδροι, πρωθυπουργοί. Είναι αυτή που ηγείται στις μάχες, αυτή που νικά ή νικιέται, αυτή στην οποία ορκίζονται οι νέοι για την υπεράσπιση της πατρίδας.

Η ΔΕΣΠΟΙΝΑ Αχλαδιώτη, η οποία έμεινε στην Ιστορία ως Κυρά της Ρω, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στην έπαρση και την υποστολή του συμβόλου στη σκιά του οποίου ετάφη. Στα μάτια της η Γαλανόλευκη απλωνόταν από τον Εβρο μέχρι το Γαϊδουρονήσι.

ΗΤΑΝ το φως και το γαλάζιο του Αιγαίου. Ηταν οι ήρωες του ’21, του αλβανικού μετώπου, οι αντιστασιακοί. Ηταν ο άγρυπνος φρουρός για τον εξ Ανατολών εχθρό. Ηταν η Ελλάδα της και όλα όσα πρέσβευε γι’ αυτήν η μικρή κουκίδα γης στον κόσμο.

ΚΙ ΑΝ η Κυρά της Ρω είχε χαράξει στην καρδιά της τους συμβολισμούς αυτού του πανιού, δεν συμβαίνει το ίδιο με πολλούς από εμάς.

Η ΣΗΜΑΙΑ, το σύμβολο του Εθνους, δεν απολαμβάνει πάντοτε τον σεβασμό που της αξίζει.

ΚΑΠΟΙΟΙ χρησιμοποιούν τη Γαλανόλευκη για να τυλίξουν τη ρητορική του ακραίου εθνικισμού. Του ρατσισμού και της πολιτικής τους κατά των Βαρβάρων.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ και οι σκόροι του Εθνους που την αντιμετωπίζουν ως εχθρό. Φοβούνται τα όσα εκφράζει και όσα συμπυκνώνει στις εννέα γαλανόλευκες λωρίδες της και με πομφόλυγες αποξέουν την πραγματικότητα.

ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ όμως είναι αυτοί που τη βλέπουν απλώς ως ένα πολύχρωμο πανί που κυματίζει στον ιστό, όπως μπορεί να κυματίζει οποιοδήποτε άλλο πανί απλωμένο στην μπουγάδα.

ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΟΥΝ, προσβάλλοντας τη μνήμη των νεκρών που έπεσαν για την υπεράσπισή της. Ας αφήσουμε επιτέλους το παρελθόν να θάψει τους νεκρούς του και το πανί που επιλέχθηκε από τη σύγχρονη Ιστορία μας να βρει τη θέση που του αξίζει, χωρίς να γίνεται υποχείριο της μικροπολιτικής δημοκοπίας για λίγα λεπτά δημοσιότητας ή μερικές δεκάδες ψηφαλάκια».

***

ΜΙΛΩΝΤΑΣ για τη σημαία, αναπόφευκτα ο λόγος φτάνει στην Κυρά της Ρω και εύστοχα επισημαίνεται στο άρθρο.

Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΡΩ ήξερε καλύτερα από κάθε μεγαλόσχημο το συμβολισμό που έχει η σημαία, που την κάνει να υπερβαίνει τον απαξιωτικό χαρακτηρισμό «κουρελόπανο».

ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ σημασία έχει η άποψη που είχε εκφράσει ο ηθοποιός Βασίλης Διαμαντόπουλος.

«ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ μια κοινωνία πολιτισμένη που ξέρει τους στόχους της, μια κοινωνία αποφασισμένη να ορμήσει, να αγωνιστεί, αλλά αυτό το πανί καλά κάνανε και το κάψανε».

ΕΙΧΕ ΠΕΙ στην εκπομπή του Τριανταφυλλόπουλου προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων με αφορμή την εισβολή των ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο και το κάψιμο της σημαίας που έγινε ως αντίδραση στην εισβολή.

ΣΕΒΟΤΑΝ και τιμούσε όσα συμβολίζει η σημασία, έλεγε ο ηθοποιός, αλλά το πανί όταν αντιμετωπίζεται ως πανί, χάνει κάθε συμβολισμό του.

ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ της πρώτης γραμμής ο Διαμαντόπουλος, ήξερε καλά τι έλεγε και πολύ περισσότερο τι εννοούσε γι’ αυτό άλλωστε και ενόχλησαν τα λεγόμενά του.

 

Θανάσης Παντές

Comments are closed.