ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περί ανάπτυξης και επενδύσεων

0

«ΠΡΙΝ από λίγες εβδομάδες, ο πρόεδρος Γιούνκερ επισκέφτηκε την Ελλάδα και μίλησε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ του προέδρου Γιούνκερ στην ομιλία του αυτή –η πρώτη φορά που πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απευθύνθηκε στους εκπροσώπους του ελληνικού λαού– ήταν σαφές: έπειτα από τόσα χρόνια δοκιμασίας, προγραμμάτων λιτότητας, η Ελλάδα μπορεί πλέον να γυρίσει σελίδα.

ΠΡΑΓΜΑΤΙ, οι πιο πρόσφατες προβλέψεις της Κομισιόν δείχνουν ότι η οικονομία της Ελλάδας αναπτύχθηκε κατά 1,4 % το περασμένο έτος – είναι η πρώτη φορά από το 2007 που η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ υπερβαίνει το 1 %. Τα νέα είναι αισιόδοξα – όμως δεν πρέπει να εφησυχάσουμε.

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ τώρα είναι να μείνει η οικονομία σε μια τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και να καταπολεμήσουμε την ανεργία. Και για να το καταφέρουμε αυτό, χρειαζόμαστε επενδύσεις.

ΜΟΝΟ αν η Ελλάδα καταστεί και αναδειχτεί ως ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός θα μπορέσει η χώρα να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις άλλες δυναμικές οικονομίες – στη γειτονιά μας, αλλά και εκτός αυτής.

ΜΟΝΟ αν προβάλουμε τεκμηριωμένα τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας θα πείσουμε τους ξένους επενδυτές πως ναι, αξίζει να φέρουν τα λεφτά τους εδώ και να δημιουργήσουν τις θέσεις εργασίας που τόσο χρειαζόμαστε.

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Επιτροπή βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα στην προσπάθειά της να κερδίσει το στοίχημα αυτό και βοηθάμε τη χώρα με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Το επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη, ή σχέδιο Γιούνκερ, όπως είναι πλέον γνωστό, είναι ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα.

ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ του σχεδίου Γιούνκερ βρίσκεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, το οποίο στόχο έχει τη διοχέτευση 500 δισ. ευρώ δημοσίων και ιδιωτικών κεφαλαίων σε όλη την Ευρώπη έως το 2020 για επενδύσεις σε στρατηγικές υποδομές, ψηφιακά και ενεργειακά projects, και τομείς όπως η εκπαίδευση, η έρευνα και καινοτομία, η υγεία και η κοινωνική οικονομία.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, δημιουργήσαμε έναν ευρωπαϊκό κόμβο επενδυτικών συμβουλών ο οποίος παρέχει στοχευμένες υπηρεσίες τεχνικής βοήθειας και μια ευρωπαϊκή πύλη επενδυτικών έργων, όπου δημόσιοι ή ιδιωτικοί φορείς υλοποίησης έργων εντός της Ε.Ε. μπορούν να καταχωρίσουν το project το οποίο θέλουν να υλοποιήσουν και για το οποίο ψάχνουν χρηματοδότηση.

ΠΕΡΙΠΟΥ τριάμισι χρόνια αφότου καταθέσαμε τη σχετική πρόταση, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι το σχέδιο αποδίδει καρπούς: έχουν υπογραφεί 389 συμφωνίες χρηματοδότησης με ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς φορείς, οι οποίες θα ωφελήσουν 611 χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ μέχρι στιγμής εκτιμάται πως μέσω του σχεδίου έχουν ενεργοποιηθεί ή εγκριθεί επενδύσεις συνολικού ύψους περίπου 283 δισ. ευρώ και στα 28 κράτη-μέλη.

Η ΕΛΛΑΔΑ είναι ένα από τα success stories του σχεδίου: η συνολική χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων στη χώρα ανέρχεται στα σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ και αναμένεται να ενεργοποιήσει επενδύσεις ύψους περίπου 9,2 δισ. ευρώ.

ΑΞΙΖΕΙ να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η Ελλάδα είναι πρώτη ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του σχεδίου Γιούνκερ σε σχέση με το ΑΕΠ της.

Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ του σχεδίου Γιούνκερ στη χώρα μας αποδεικνύει πως η Ελλάδα έχει όλα τα εχέγγυα να καταστεί ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός – και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι αρωγός κάθε προσπάθειας που στόχο έχει να βοηθήσει τη χώρα να κάνει το μεγάλο βήμα προς τα εμπρός».

***

ΑΝ ΚΑΛΟΠΙΣΤΑ  δεχθούμε  τα όσα αναφέρονται στο άρθρο του Γιώργου Μαρκοπουλιώτη που είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, η Ε.Ε. έχει ως πρώτη της προτεραιότητα τις επενδύσεις της στη χώρα μας!

ΩΡΑΙΟ ακούγεται και θα ήταν ωραιότερο αν ήταν αληθινό αλλά προφανώς δεν είναι, τουλάχιστον στο βαθμό που οι αισιόδοξοι και ενίοτε αιθεροβάμονες επιθυμούν να είναι.

ΟΛΟΙ κόπτονται για επενδύσεις και «πιπιλίζουν» τη γνωστή καραμέλα με εμμονή και επιμονή, αλλά οι επενδύσεις παραμένουν ακόμα στο χώρο της φαντασίας.

ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ μιλούν και κόπτονται όλες οι κυβερνήσεις στην εποχή των μνημονίων, αλλά επενδυτικό περιβάλλον δεν φαίνεται να δημιουργούν ούτε καν για μικροεπενδύσεις.

ΜΠΟΡΟΥΝ άραγε να γίνουν επενδύσεις κάτω από το ζυγό της γραφειοκρατίας;

ΔΥΣΚΟΛΟ έως αδύνατο, όσο και να το σκεφτούμε.

ΓΙ’ ΑΥΤΟ και είναι άξιοι επαίνων όσοι τολμούν, συγκρούονται και τελικά τα καταφέρνουν υπερβαίνοντας τις δυσκολίες και την εχθρότητα του κράτους και είναι τελικά άξιοι θαυμασμού και βοήθειας.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ βέβαια πολύ προσπάθεια ακόμα για να προχωρήσει η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

ΚΑΙ χρειάζεται επίσης το κράτος να σταθεί αρωγός κι αν δεν μπορεί, τουλάχιστον να μην δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα.

ΕΙΝΑΙ πολλά άραγε όλα αυτά για ένα κράτος που θέλει να λέγεται σύγχρονο;

Θανάσης Παντές

Comments are closed.