ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Χρονογράφημα: Τα σκιάχτρα

0

 Ήμουν έξι χρονών όταν ο πατέρας με πήγε στο αμπέλι να δω το σκιάχτρο. Ήταν ένα ομοίωμα ανθρώπου με τρομακτικά χαρακτηριστικά βαλμένο στην είσοδο για να διώχνει τα σπουργίτια και τα κοτσύφια που έτρωγαν τα σταφύλια. Όλη αυτή η εικόνα και η φράση του γεννήτορα «μας παίρνουν την μπουκιά απ’ το στόμα κάποιοι» εννοώντας τα πουλιά, ήταν και η αρχή του «φιλοσοφείν» μου στην επικρατούσα στυγνή αντιπαλότητα που θα συναντούσα στη ζωή όταν αργότερα θα μεγάλωνα.

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ

 Στην έκτη τάξη δημοτικού ήρθε στο σχολείο από τα ορεινά ένα κορίτσι, πολύ αδύνατο, άσχημο και ασθενικό που μαχόταν να μας πλησιάσει και να μας κάνει φίλους. Δεν το θέλαμε και το πετροβολούσαμε. Το βαφτίσαμε «σκιάχτρο» και όπου το βλέπαμε του γυρνούσαμε τον πισινό και φεύγαμε.

 Έφηβος σε μια κουβέντα της θείας μου με τη μάνα μου, άκουσα ανήκουστα πράγματα για τα «σκιάχτρα». Η Ανδριάνα η γειτονοπούλα κατά τα λεγόμενα της θείας, νέα νταρντάνα, όμορφη και ζουμερή ατύχησε στην παντρειά της γιατί της δώσανε για άντρα ένα τέρας, ένα «σκιάχτρο». Δεν τον ήθελε, αρνιόταν να κοιμηθεί μαζί του τα βράδια, εκείνος τη δάγκωνε, αυτή τον έβριζε, αυτός την έδερνε και της χάραζε τους γλουτούς με τα νύχια.

 Στην Ακαδημία μια σπουδάστρια, σκέτο τέρας, μας δημιουργούσε ατμόσφαιρα και ο αέρας γέμιζε μαζί με τις νότες την ώρα της μουσικής και από τόνους χλευασμού και αιχμηρές χειρονομίες. Την λέγαμε «σκατόσκιαχτρο» και όταν τη συναντούσαμε το βάζαμε στα πόδια και όπου φύγει- φύγει. Αργότερα διάβασα στην εφημερίδα πως την έσφαξε η πεθερά της στον ύπνο της.

 Στη δουλειά γνώρισα πολλά σκιάχτρα και δη προϊσταμένους. Ο πιο εμβληματικός που ήταν και τυραννικός, μου θύμιζε τον Αγιατολάχ Χομεϊνί. Όλο περπατούσε μέσα στο γραφείο, πόρδιζε και γελούσε καμπανιστά. Εκτός από το παρατσούκλι «ο σκιαχτρόγερος» τον λέγαμε και «χέστη».

 Τώρα στα πολιτικά σκιάχτρα. Αυτά είναι πολλά με πρώτο τον αριστερό ΘΑλέξη, τον συγκαμένο συνεταίρο του Πάνο, τον αυγουλομάτη Κούλη, και το «νεραϊδόσκιαχτρο» τη Φώφη. Από τους λοιπούς έχουμε Κουτσούμπα, Πάγκαλο, Φίλη και δε συμμαζεύεται. Οσονούπω οι μαμάδες τούτα τα σκιάχτρα θα επιλέγουν αντί του μπαμπούλα να φοβίζουν τα παιδιά τους να τρώνε. Θα λένε, «φάει, σκασμένο, μη φωνάξω το σκιάχτρο τον Πάγκαλο και ‘ρθει και σε πάρει!»

 ellinikoxronografima.blogapot.gr

Comments are closed.