ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ιούλιος και «αποστασίες»

0

«ΘΕΩΡΙΕΣ συνωμοσίας: προσφιλές θέμα με πολλούς οπαδούς. Γίνονται συνωμοσίες; Γίνονται. Μερικές δεν αποκαλύπτονται ποτέ, μερικές αποκαλύπτονται πολλά χρόνια αργότερα, όταν οι πρωταγωνιστές αποφασίσουν να μιλήσουν.

ΓΙΑΤΙ όμως είναι τόσο δημοφιλείς; Οπως αναφέρει ο Πιερ-Αντρέ Ταγκιέφ στο βιβλίο του «Σύντομη πραγματεία περί συνωμοσιολογίας» (εκδόσεις Πατάκη), «οι συνωμοσιολογικές αφηγήσεις, όσο παραληρηματικές κι αν φαίνονται, έχουν το πλεονέκτημα να προσδίδουν νόημα σε γεγονότα ή σε αλυσίδες γεγονότων.

ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ τα γεγονότα ευανάγνωστα… Για τον συνωμοσιολογικό τρόπο σκέπτεσθαι οι συμπτώσεις δεν είναι ποτέ τυχαίες: έχουν αξία ενδείξεων, αποκαλύπτουν κρυφές συνδέσεις και προσφέρουν μοντέλα ερμηνείας των γεγονότων» (σελ. 13, 14, 15).

ΜΕ ΒΑΣΗ τα παραπάνω, ας δούμε αν έχει βάση η εκτίμηση της κυβέρνησης ότι εξυφαίνεται σχέδιο ανατροπής της.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ορισμένες συμπτώσεις που δεν μπορεί να είναι τυχαίες, ισχυρίζονται οι οπαδοί αυτών των θεωριών: Μπαίνουμε στον Ιούλιο. Καυτός μήνας όχι μόνο λόγω θερμοκρασιών. Ιούλιο του 1965 έγινε η αποστασία. Και τότε Μητσοτάκης και τώρα Μητσοτάκης.

ΚΑΙ ΤΟΤΕ στο παρασκήνιο κινούσαν τα νήματα εκδότες και τώρα στο παρασκήνιο πρωταγωνιστούν ιδιοκτήτες ΜΜΕ.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, στη μικρή εικόνα φιγουράρει σε περίοπτη θέση ο Αντώνης Σαμαράς. Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι αυτός κάνει κουμάντο στη Ν.Δ. και ο βασικός στόχος του είναι να πάρει ρεβάνς από τον Τσίπρα. Δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει βρόμικα μέσα.

ΑΥΤΟΣ έριξε το 1993 την κυβέρνηση, όχι για το Μακεδονικό, όπως έχει δηλώσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αλλά για να εξυπηρετήσει επιχειρηματικά συμφέροντα.

ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ και επιχειρηματικά συμφέροντα άλλη μία φορά στο κάδρο. Εχει όμως η κυβέρνηση κάτι παραπάνω να προσκομίσει για να καταστήσει στοιχειωδώς πειστικές τις καταγγελίες της;

ΠΟΙΑ είναι τα γεγονότα που με λογική επεξεργασία μπορεί να οδηγήσουν σε συμπεράσματα που θα δικαιολογούν την εκδοχή της;

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ της αντιπολίτευσης -κυρίως η Δεξιά- αμφισβητούν το δικαίωμά της να παίρνει αποφάσεις για μείζονος σημασίας ζητήματα.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ, λένε, τη δημοκρατική νομιμοποίηση να προχωρήσει στη λύση του Μακεδονικού. Δεσμεύει τη χώρα με μια κατάπτυστη συμφωνία. Πρέπει να κάνει εκλογές.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ τη δημοκρατική νομιμοποίηση, λένε, να συμφωνεί με τους εταίρους σε πολιτικές που υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας και ναρκοθετούν την πορεία της οικονομίας. Πρέπει να κάνει εκλογές.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ τη δημοκρατική νομιμοποίηση, λένε, να ξεκινήσει τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος επειδή δεν υπάρχει το συναινετικό κλίμα που απαιτείται για μια τέτοια διαδικασία και την κατηγορούν ότι διολισθαίνει προς τον συνταγματικό λαϊκισμό. Πρέπει να κάνει εκλογές.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ, περιγράφουν μια κυβέρνηση που έχει παραβιάσει τα όρια της νομιμότητας. Απέναντι σε μια τέτοια κυβέρνηση όλα επιτρέπονται.

ΤΑ ΜΕΣΑ ενημέρωσης που υποστηρίζουν τη Δεξιά προσπαθούν συστηματικά με συκοφαντίες, κατασκευασμένες πληροφορίες, ανοίκειες επιθέσεις και δολοφονίες χαρακτήρων να δημιουργήσουν κλίμα πολιτικής αστάθειας.

ΔΙΧΑΖΟΥΝ τον ελληνικό λαό διακινώντας το σχήμα προδότες-πατριώτες, για να εξυπηρετήσουν τις επιδιώξεις της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας.

ΜΕ ΤΗ Ν.Δ. στην εξουσία οι ολιγάρχες και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με τη Δικαιοσύνη θα γλιτώσουν.

Ο ΕΝΑΣ από τους μεγαλοεπιχειρηματίες, που σύμφωνα με την κυβέρνηση εντάσσεται στον κύκλο των συνωμοτών, μιλάει συνεχώς για χούντα και προαναγγέλλει την πτώση της σε λίγους μήνες.

Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ με τον πρόεδρο της Ν.Δ. είναι στενή. Για τη συγκεκριμένη φράση δεν εκδόθηκε από το συνήθως φλύαρο γραφείο Τύπου της Ν.Δ. ούτε μια τυπική ανακοίνωση.

ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ που βγάζει δελτία Τύπου για ψύλλου πήδημα, στην προκειμένη περίπτωση βουβάθηκε. Τυχαίο;

Η ΗΓΕΣΙΑ της Ν.Δ. δεν καταδικάζει τις επιθέσεις στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποδοκιμάζει τα στελέχη της που καλούν τον κόσμο να διαδηλώσει κατά της ενδοτικής κυβέρνησης, σιγοντάρει την Ακρα Δεξιά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, επιτρέπει στον αντιπρόεδρό της να απειλεί ότι θα γδάρει τους αντιπάλους του και στον πρώην αρχηγό της να αποκαλεί τον πρωθυπουργό αρχηγό σπείρας, μετακινείται από τις παραδοσιακές θέσεις της για να συμπλεύσει με τους πατριδοκάπηλους και τους φανατικούς ιεράρχες.

ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ κυβερνητικό αφήγημα έχει βάση, έχει όμως και ένα αδύνατο σημείο. Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτός που θα ωφεληθεί από το σχέδιο ανωμαλίας γιατί κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας τώρα και δεν περίμενε να κλείσει ο κύκλος των αποχωρήσεων-αποστασιών από τους ΑΝ.ΕΛΛ.;

ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ότι δεν μπορεί να καταθέσει νέα πρόταση δυσπιστίας πριν παρέλθει ένα εξάμηνο; Οφειλε να γνωρίζει ότι η απώλεια της δεδηλωμένης διαπιστώνεται μόνο κοινοβουλευτικά.

ΓΙΑ ΕΝΑ εξάμηνο η κυβέρνηση δεν κουνιέται, ακόμη κι αν χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή. Εκτός αν κάποιοι τον είχαν διαβεβαιώσει ότι θα υπάρξουν κι άλλοι που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Δημήτρη Καμμένου (δική μου θεωρία).

ΕΚΤΟΣ αν ο στόχος του είναι η σταδιακή σαλαμοποίηση των ΑΝ.ΕΛΛ. (δική μου θεωρία). Σ’ αυτήν την περίπτωση, εκείνος θα μιλάει για κυβέρνηση μειοψηφίας που γαντζώνεται στην εξουσία.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, βεβαίως, θα τον καταγγέλλει για αρχιερέα της συνωμοσίας και πρωτομάστορα της διαπλοκής (προβολή στο μέλλον). Σε συνθήκες πόλωσης δεν ξέρω ποιος θα βγει κερδισμένος».

***

ΕΙΜΑΣΤΕ στον Ιούλιο πια και στο άρθρο του ο Τάσος Παππάς αναρωτιέται αν «υπάρχει σχέδιο αποστασίας» με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης.

ΚΙ ΟΛΑ αυτά λίγες μέρες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας με τα Σκόπια κι ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία φυλλοροεί μετά την αποχώρηση και του βουλευτών των ΑΝΕΛ Λαζαρίδη, αγνώστου μέχρι πρότινος, που φεύγοντας είδε τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν πάνω του και να γίνεται γνωστός.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ βέβαια δεν είναι  ο βουλευτής που έφυγε, αλλά αν «ό,τι έμεινε» μπορεί να παραμείνει ακόμα ενωμένο ως κυβερνητική πλειοψηφία και να ολοκληρώσει τη θητεία της που λήγει του χρόνου το Σεπτέμβριο.

ΔΥΣΚΟΛΗ μοιάζει η συνοχή σε τόση απόσταση χρόνου και αναπόφευκτα θα δοκιμαστεί περισσότερο το επόμενο διάστημα.

ΟΜΩΣ αν όλα αυτά συνιστούν αποστασία δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα.

ΤΟ 2018 δεν είναι 1965 ούτε και 1993 βέβαια και η επανάληψη της ιστορίας ως φάρσα είναι  πλέον γελοιότητα.

Θανάσης Παντές

 

Comments are closed.