ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επιτυχημένη η πρεμιέρα της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή από το Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο!

0

antigoni-1

MΟΝΟ ο… Σοφοκλής έλειπε από την κοσμοσυρροή που πραγματοποιήθηκε στην πρεμιέρα του ΜΕΘ στο Κάστρο Καλαμάτας με την παράσταση της «Αντιγόνης» που παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία Περικλή Αλμπάνη. Καλοστημένη παράσταση βασισμένη σε μια ιδιαιτέρως ρέουσα μετάφραση του Κώστα Πολιτόπουλου και λειτουργική μουσική του Γιάννη Αντιβάση. Μια παράσταση επαγγελματικής ευσυνειδησίας από ερασιτέχνες ηθοποιούς που κατέθεσαν την ψυχή τους σε μια αμφίρροπη αναμέτρηση με ένα έτσι κι αλλιώς συγκλονιστικό ποιητικό κείμενο που έχει δοκιμαστεί και αντέξει μέσα στους αιώνες φτάνοντας ως τις μέρες μας πάντοτε επίκαιρο.

Ε, λοιπόν, αυτή η αναμέτρηση μπορώ ευθαρσώς και υπευθύνως να πω ότι είναι επιτυχημένο και ο στόχος των συντελεστών της παράστασης «να ακουστεί ο λόγος» επετεύχθη με την καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η σκηνοθεσία του Αλμπάνη λιτή και απέριττη εστιάστηκε στην ανάδειξη του θεατρικού λόγου χωρίς φτιασίδια και ανούσιες εξάρσεις. Πολύτιμη αρωγός στην προσπάθειά του, το ανθρώπινο δυναμικό του ΜΕΘ που με ευλαβική προσήλωση υπηρέτησε το κείμενο και συνέβαλε στην περαιτέρω ανάδειξή του.

Συγκλονιστικές ήταν οι στιγμές και δεν υπερβάλω καθόλου, που ακούστηκε στο χώρο το μαγικό απόσπασμα που ξεκινάει με τη φράση «Ερως ανίκατε μάχαν…». Με αυτή τη φράση ξεκίνησε και το καλωσόρισμά του ο πρόεδρος του ΜΕΘ Γιώργος Παντελόπουλος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους συντελεστές της παράστασης για την καλή δουλειά που έκαναν σε καθημερινή βάση για τέσσερις μήνες, αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει το ΜΕΘ για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ στο Κάστρο, τονίζοντας πως η λύση του προβλήματος έχει πλέον δρομολογηθεί.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους στην πρεμιέρα, ήταν η πρόεδρος της ΦΑΡΙΣ Αναστασία Μπελογιάννη, ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δήμο Καλαμάτας Μανώλης Μάκαρης και βέβαια πάντοτε παρών ο αειθαλής επίτιμος πλέον πρόεδρος του ΜΕΘ Θόδωρος Σινάνης που ο δήμαρχος έχει ανακοινώσει από τον περασμένο Νοέμβριο ότι θα τον τιμήσει για την προσφορά του.

Κλείνοντας να πω για άλλη μια φορά πως η «Αντιγόνη» του μέγιστου Σοφοκλή, όπως παρουσιάστηκε από το ΜΕΘ είναι μια παράσταση που σεβάστηκε και υπηρέτησε έντιμα το κείμενο και αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους προσπάθησαν για το εξαιρετικό αποτέλεσμα. Εύγε.

Θανάσης Παντές

Comments are closed.