ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

 «Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδιού»: Ενίσχυση του ηλεκτρονικού φακελώματος και των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ

0

ΤΟ «Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδιού» (ETIAS) που συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο αποτελεί ένα ακόμη μέσο ενίσχυσης του ηλεκτρονικού φακελώματος των λαών, συγκεντρώνοντας στοιχεία υπηκόων τρίτων χωρών που θέλουν να ταξιδέψουν στην ΕΕ και δεν έχουν υποχρέωση έκδοσης VISA προκειμένου να εκδίδεται ή να μην εκδίδεται «άδεια ταξιδιού». Πρόκειται για ακόμη μία βάση δεδομένων που θα διασυνδέεται με άλλες (Eurodack, VIS, SIS ΙΙ, ακόμη και της Interpol) και στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι κατασταλτικοί μηχανισμοί της ΕΕ (Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, Europol) και των κρατών μελών.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης καταδίκασε τη συγκεκριμένη πρόταση που επεκτείνει το υπάρχον πλέγμα κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ και ζήτησε να καταργηθούν οι τρομονόμοι και όλο το το ευρωνωσιακό αντιλαϊκό πλέγμα καταστολής και φακελώματος. Στην ομιλία του ανέφερε συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Κύριε Αβραμόπουλε, οι επικίνδυνες αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής συνιστούν μνημείο αντιδραστικότητας. Ενισχύουν το υπάρχον πλέγμα κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ που επεκτείνει η εν λόγω έκθεση, τόσο στα σύνορα όσο και στην ενδοχώρα κάθε κράτους μέλους. Είχαμε την «ελευθερία» της Σένγκεν με το όργιο φακελώματος με όλες τις σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους, δακτυλικά αποτυπώματα, βιομετρικά δεδομένα κ.α. Τώρα και με το ETIAS η VISA που είχε καταργηθεί για ταξιδιώτες τρίτων χωρών επανέρχεται με τη μορφή «άδειας» την οποία η Συνοριοφυλακή μπορεί κι αυτήν ακόμα να την απορρίψει.

Μέχρι αποδείξεως του εναντίου τυλίγονται άνθρωποι σε μια κόλλα χαρτί, στο όνομα της καταπολέμησης της  τρομοκρατίας, της αποκαλούμενης «παράνομης μετανάστευσης», της σκόπιμα θολής κι  αυθαίρετης έννοιας της «ριζοσπαστικοποίησης». Εκμηδενίζονται τα ποσοστά προσφύγων διωκόμενων ανθρώπων που δικαιούνται πολιτικό άσυλο και διεθνή προστασία

Να καταργηθούν οι τρομονόμοι κι όλο το ευρωνωσιακό αντιλαϊκό πλέγμα καταστολής και φακελώματος που και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην Ελλάδα υλοποιεί απαρέγκλιτα».

Comments are closed.