ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τι γίνεται μετά την έξοδο από τα Μνημόνια(;)

0

«ΜΕΧΡΙ τώρα και για οκτώ ολόκληρα χρόνια η οικονομική πολιτική υπαγορευόταν από τους ξένους. Στην αρχή ήταν η τρόικα, μετά το κουαρτέτο, στη συνέχεια οι θεσμοί, όπως κατά καιρούς αποκαλούσαν τους δανειστές οι κυβερνήσεις, αλλά τώρα πλέον έφτασε η ώρα η χώρα να αποκτήσει τη δική της πολιτική.

ΣΕ ΑΥΤΟ το πρώτο δείγμα ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε. Ναι μεν η αναπτυξιακή στρατηγική την οποία παρουσίασε αγγίζει σημαντικά θέματα για τις επιχειρήσεις, όπως η μείωση της φορολογίας και οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, αλλά, όπως επισημαίνει ο ΣΕΒ, οι δράσεις που περιλαμβάνονται δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που υπάρχουν σε «οικονομικά χρήσιμο χρόνο», αφού η εφαρμογή τους τοποθετείται χρόνια μετά, χάνοντας έτσι το θετικό σοκ που θα μπορούσαν να επιφέρουν στην οικονομία.

ΑΥΤΟ γίνεται αισθητό στις προτάσεις που αφορούν το φορολογικό καθεστώς. Εκεί το σχέδιο θέτει ως στόχους τη σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για την εργασία, καθώς και την καθιέρωση σταθερού φορολογικού καθεστώτος για την ενίσχυση των ξένων και των εγχώριων επενδύσεων.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ όμως παραμένει: Ποια είναι τα συγκεκριμένα μέτρα και πότε θα γίνουν όλα αυτά;

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ παράδειγμα ενός μέτρου που θα προκαλούσε θετικό σοκ στην οικονομία είναι οι «επιταχυνόμενες αποσβέσεις» και οι φορολογικές διευκολύνσεις για την εξοικονόμηση νερού και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης της βιομηχανίας.

ΚΙ ΟΜΩΣ, η κυβέρνηση, παρ’ ότι φαίνεται να υιοθετεί τα μέτρα που της υποδείχθηκαν, δεν μπορεί να τα επεξεργαστεί και, το κυριότερο, να δεσμευθεί πότε μπορεί να τα υλοποιήσει χωρίς τη γραφειοκρατία που συνοδεύει κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού της οικονομίας.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ γκρίζο σημείο του αναπτυξιακού σχεδίου είναι ότι ενώ υπόσχεται συνδυαστική μείωση κατά 30% σε βάθος τριετίας της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων (κερδών, εισφορών και του συντελεστή φόρου μερισμάτων) κανένας δεν γνωρίζει το μείγμα, δηλαδή τα ποσοστά μείωσης και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των ελαφρύνσεων, προκειμένου να σχεδιάσει τις κινήσεις του για την επόμενη ημέρα.

ΕΝ ΤΕΛΕΙ το πιο δύσκολο πράγμα είναι όχι να ακολουθείς κάποιους αλλά να πορεύεσαι και να δημιουργείς μόνος».

***

ΤΩΡΑ αρχίζουν τα δύσκολα, ισχυρίζεται στο ομώνυμο άρθρο του ο Ζώης Τσώλης θυμίζοντας συγχρόνως και το ομώνυμο τραγούδι.

ΓΙΑΤΙ βέβαια δεν γίνεται να σταθούμε στις κυβερνητικές θριαμβολογίες για την έξοδο από τα Μνημόνια τον Αύγουστο, εκτός κι αν αναφερόμαστε σε έξοδο όπως αυτή του Μεσολογγίου!!

ΑΝ ΕΙΝΑΙ όντως να βγούμε, όπως οι ήρωες του Μεσολογγίου, ενδεχομένως να «δοξαστούμε» αλλά παράλληλα θα έχουμε πάθει την ήττα της ζωής μας!

ΠΕΡΑ απ’ όλα αυτά όμως, κι αν ζυγίσουμε όσο γίνεται τα πράγματα, η πιθανολογούμενη έξοδος από τα Μνημόνια είναι θετική εξέλιξη χωρίς θριαμβολογίες βέβαια γιατί ο δρόμος για την ανάκαμψη είναι μακρύς και δύσκολος και δεν αντέχει σε πανηγύρια.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ πολλά ακόμα να γίνουν, τα οποία όμως επιβάλλεται να έχουν ως σημείο αναφοράς την καθημερινότητα των πολιτών που έτσι κι αλλιώς δεν αντέχει άλλες επιβαρύνσεις.

ΓΙΑΤΙ αν είναι η ανάκαμψη της οικονομίας να προκύψει σε βάρος των ανθρώπων εν ονόματι του συνόλου, τότε να λείπει το… βύσσινο!!

***

SOS από τουριστικής πλευράς στη Μεσσηνία το ρεπορτάζ της «ΦΩΝΗΣ» στο φύλλο της Τέταρτης από τη Γεωργία Αναγνωστοπούλου με αφορμή τα όσα και ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας δήλωσε αλλά χρειάζεται να σταθούμε με νηφαλιότητα στην αντιμετώπιση του όλου θέματος και βέβαια να μην τα περιμένουμε όλα από την Περιφέρεια που έτσι κι αλλιώς λίγα πράγματα μπορεί να κάνει.

ΚΑΙ βέβαια χρειάζεται περισσότερη προσοχή όταν αναφερόμαστε σε «μαζικό τουρισμό»  γιατί ο λεγόμενος «μαζικός τουρισμός» προφανώς και δεν συμπορεύεται με την ποιότητα όπως άλλωστε δείχνουν οι έγκυρες μετρήσεις που κατά καιρούς γίνονται.

***

ΜΠΟΥΚΑΔΟΥΡΑ στις καλοκαιρινές μέρες και νύχτες κι όταν δεν υπάρχει κάποια εκδήλωση στον εξαιρετικό χώρο πίσω από το Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας.

ΚΑΛΗ διάθεση και καλή παρέα χρειάζεται και για τα υπόλοιπα ό,τι αφορά τις γευστικές απολαύσεις, φροντίζει το προσωπικό της Μπουκαδούρας.

ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ  καλά αρκεί να το αποφασίσετε.

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ  άλλωστε προσφέρεται για χαλάρωση πρωί και βράδυ.

Θανάσης Παντές

Comments are closed.