ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κινητικότητα στη μεσσηνιακή κτηματαγορά λόγω τουρισμού!

0

ΠΑΡ’ ΟΤΙ ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΩΣ…

ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ, υπάρχει – όπως και σε όλες τις άλλες περιοχές – μια συγκεχυμένη κατάσταση!  Συγκεκριμένα σύμφωνα με κύκλους της τοπικής κτηματαγοράς παρατηρείται μια  κινητικότητα στην αγορά ακινήτων, ωστόσο οι πράξεις είναι περιορισμένος και οι τιμές καθηλωμένες. 

Η οικοδομική δραστηριότητα ακολουθώντας το γενικό κανόνα είναι περιορισμένη, παρ’ ότι τελευταία παρατηρείται μια δραστηριότητα, όχι τόσο με νέες οικοδομές αλλά κυρίως με ανακαινίσεις κτιρίων και αναβάθμιση κατοικιών και μέσω των επιδοτούμενων προγραμμάτων.

Στον τομέα των ενοικίων υπάρχει μια σταθερή κατάσταση με πτωτικές τάσεις σε ενοίκια κατοικιών, ανάλογα την περιοχή, ωστόσο σε αναβαθμισμένες περιοχές αστικών κέντρων και παραλιακών οικισμών η πορεία είναι αντίστροφη.

Η Καλαμάτα με το ελκυστικό εμπορικό κέντρο αποτελεί πόλο έλξης για ισχυρά εμπορικά σήματα απ’ όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα τα ενοίκια στο κέντρο να έχουν… ξεφύγει, δημιουργώντας τοπική αγορά «δύο ταχυτήτων»!

Η τουριστική ανάπτυξη και η αύξηση της επισκεψιμότητας το Σαββατοκύριακο και το καλοκαίρι, στην Καλαμάτα και όχι μόνο, έχει απογειώσει τις μισθώσεις κατοικιών, Airbnb προσφέροντας σημαντικό εισόδημα στους ιδιοκτήτες.  Βεβαίως άδεια σπίτια και ακίνητα υπάρχουν και στη Μεσσηνία και συνδέονται με τα «κόκκινα δάνεια», αλλά και την υψηλή φορολογία των ακινήτων, ενώ οι μεταβιβάσεις παρουσιάζουν διαχρονικά τα τελευταία χρόνια μια διακύμανση, ενδεχομένως και ανεξήγητη.

Η αγορά οικοπέδων, παρουσιάζει μια κάποια κίνηση με πράξεις από ομογενείς ή απόδημους που «επενδύουν» στα πατρογονικά!

Η αγορά ακινήτων εμβληματικών για επενδυτικούς λόγους παρουσιάζει ενδιαφέρον και γίνονται πράξεις με στόχο τουριστικές επενδύσεις.

Τα σχέδια της ΤΕΜΕΣ για την επέκταση της Costa Navarino παρασύρει προς τα πάνω το ενδιαφέρον και υπάρχουν διακριτές κινήσεις για ανάπτυξη παράλληλης και συμπληρωματικής επενδυτικής τουριστικής δραστηριότητας, παρ’ ότι τα χρηματοδοτικά εμπόδια σε πολλές περιπτώσεις είναι και ανυπέρβλητα!

Ωστόσο, η έλλειψη τραπεζικής χρηματοδότησης και η περιορισμένη ρευστότητα, καθηλώνει συνολικά την εικόνα της τοπικής κτηματαγοράς σε χαμηλά επίπεδα, παρ’ ότι,  τόσο μεσίτες, όσο επενδυτικοί σύμβουλοι και παράγοντες της τοπικής επιχειρηματικότητας διακατέχονται από συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι υπάρχει μια ελπίδα σταδιακής ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων και ανάκτησης μέρους των χαμένων αξιών, ωστόσο αυτή η εξέλιξη φαίνεται για πολλούς λόγους να καθυστερεί, ενώ οι πλειστηριασμοί αναμένεται να λειτουργήσουν σε πτώση φάση αρνητικά ρίχνοντας περαιτέρω τις τιμές κτιρίων και οικοπέδων…

ΘΑΝ. ΤΣΑΜΟΥΛΗΣ

Comments are closed.