ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πολιτικός «καύσωνας» με φόντο τον Κλεισθένη!

0

ΑΠΟΠΛΗΞΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΓΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ…

ΣΤΑ ΥΨΗ, ο υδράργυρος στο πολιτικό… θερμόμετρο της χώρας, με την κρίσιμη απόφαση της Βουλής για τον «Κλεισθένη 1», να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των κομμάτων και να ανεβάζει… θερμοκρασία, στον επίμονο «πολιτικό καύσωνα» που διέρχεται τη χώρα.

Η απόφαση, θα ληφθεί την Πέμπτη ή την Παρασκευή 13 Ιουλίου, τελευταία ημέρα των φετινών συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής, πριν τα θερινά τμήματα. Στο μεταξύ, χθες, η ένταση στο Κοινοβούλιο, ήταν κάτι περισσότερο από έντονη, όταν στην ήδη «καυτή» συζήτηση, έπεσε… το θέμα των προσλήψεων στους Δήμους μετά και το πρόβλημα που είχε ανακύψει πέρσι με τους συμβασιούχους. Η αντιπαράθεση, σφοδρή, ενώ δεν έλλειψε και έντονη λογομαχία, ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη και τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Γιώργο Πατούλη, στη διάρκεια της ακρόασης φορέων στη συζήτηση στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για το πολυσυζητημένο πρόγραμμα.

Πέρα από τις προσλήψεις, ένταση προκάλεσε και το ζήτημα των διαφημιστικών κονδυλίων της ΚΕΔΕ και του υπουργείου, με τον Γιώργο Πατούλη, να επιτίθεται προσωπικά στον Πάνο Σκουρλέτη υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση που δημιουργήθηκε με τις προσλήψεις στους Δήμους και το θέμα που προέκυψε με τους συμβασιούχους, οφείλεται σε λάθους χειρισμούς. «Αφήστε τους Δήμους να κάνουν μόνοι τους τις προσλήψεις. Εμείς πληρώνουμε, εμείς να αποφασίζουμε», ανέφερε, ενώ στην παρέμβαση Πατούλη, υπήρξε έντονη αντίδραση από τον κ. Σκουρλέτη, που μίλησε μεταξύ άλλων, για «κομματική προπαγάνδα» και ζήτησε να απαντήσει αν συμφωνεί με το 1 προς 1 (μία πρόσληψη για μία αποχώρηση στο Δημόσιο) που πέτυχε η κυβέρνηση ή το 1 προς 5 που ζητά ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το γεγονός προκάλεσε την έκρηξη του κυρίου Πατούλη ο οποίος σε έντονο ύφος, χαρακτήρισε τον υπουργό Εσωτερικών «λαϊκιστή».

«Δίνετε 300.00 ευρώ για να κάνετε καμπάνια κατά του «Κλεισθένη». Δεν είναι δικά σου χρήματα αυτά», ανταπάντησε ο κ. Σκουρλέτης, με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ να εξανίσταται, φωνάζοντας «ντροπή, ντροπή. Πόσα δίνετε  εσείς για τις  δικές σας καμπάνιες;». Στο σημείο αυτό, υπήρξε και έντονο μεσσηνιακό χρώμα, καθώς η πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώτα Κοζομπόλη προσπάθησε να ηρεμήσει τα οξυμένα πνεύματα, όμως ο υπουργός Εσωτερικών, έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά.  «Δεν είναι εδώ το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσιου. Είναι Βουλή και πρέπει να τη σέβεστε», είπε με ύφος για να επισημάνει ο κ. Πατούλης, πως οι Δήμοι χρειάζονται προσωπικό που δεν τους δίνεται. «Η άποψη ένα προς ένα στις προσλήψεις, είναι πολύ φειδωλή και θα έπρεπε να διεκδικήσετε καλύτερη λύση. Μην μιλάτε για μόνιμες θέσεις. Κάντε το. Είστε δύο χρόνια υπουργός. Μην μας συνδέετε με το όποιο κόμμα. Σκεφτείτε εθνικά. Εμείς θεωρούμε ότι οι Δήμοι, πρέπει να έχουν το προσωπικό που απαιτείται. Ούτε το ένα προς ένα φτάνει. Θα έπρεπε να είστε πιο διεκδικητικοί. Μην τάζετε συνεχώς μόνιμες θέσεις. Κάντε τις. Οι Δήμοι πρέπει να πάρουν τους υπαλλήλους που χρειάζονται μέσω ΑΣΕΠ και να μην μπλέκονται τα κόμματα, γιατί οι Δήμοι είναι αυτοί που πληρώνουν», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης, που χαρακτήρισε «έκτρωμα» το νομοσχέδιο. «Όχι μόνον δεν μεταρρυθμίζει την Αυτοδιοίκηση, αλλά αντίθετα την απορρυθμίζει», είπε και πρόσθεσε πως σφίγγει ακόμη περισσότερο τη θηλιά του κεντρικού Κράτους στο λαιμό της Αυτοδιοίκησης. «Ο Κλεισθένης είναι ένα νομοσχέδιο που θα οδηγήσει τους Δήμους σε ακυβερνησία. Θα διαλύσει τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών και θα επιβαρύνει την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά και επεσήμανε πως δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε ένα άρθρο που να προωθεί την αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Αυτοδιοίκηση, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. «Αποτυπώνει την ιδεοληψία μιας μικρής ομάδας ανθρώπων, που δεν αντιλαμβάνονται την αυτοδιοίκηση ως θεσμό με συνταγματικά κατοχυρωμένη οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια», σημείωσε τονίζοντας πως η απλή αναλογική θα φέρει ακυβερνησία στους Δήμους και κατηγορώντας την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, ότι συμπεριφέρεται, λες κι έχει αυτισμό.

Γ. Αναγνωστοπούλου

Comments are closed.