ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Κατρούγκαλος στη Στούπα και άλλα θέματα

0

ΚΥΡΙΑΚΗ πρωί στη Στούπα και στη Χαλικούρα στον «Καφενέ της Μαρίας» ενεφανίσθη προσκεκλημένος ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Μεσσηνίας βεβαίως Γιώργος Κατρούγκαλος για να συζητήσει με τους δημότες ζητήματα της περιοχής.

ΗΤΑΝ μια ωραία ατμόσφαιρα σε ένα ωραίο περιβάλλον και η συζήτηση εξελίχθηκε σε πολιτισμένη ανταλλαγή απόψεων απ’ όλα τις πλευρές.

Ο ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ είναι γνώστης της αστικής ευγένειας και ξέρει να σταθεί ακόμα και σε ένα αρνητικό περιβάλλον πόσο μάλλον σε φιλική συζήτηση όπως αυτή που έγινε στη Χαλικουρα με μικρή συμμετοχή πάντως όχι βέβαια γιατί τα προβλήματα της περιοχής είναι αμελητέα, αλλά για τους γνωστούς κομματικούς λόγους όπου δυστυχώς ο καθένας πάει στους δικούς του.

ΠΡΟΣ αποφυγή παρεξηγήσεων πάντως οφείλω να επισημάνω πως οι παρευρισκόμενοι δεν ήταν όλοι φιλικά διακείμενοι προς την κυβέρνηση αλλά ενδιαφερόμενοι για τον τόπο τους που είναι και το σημαντικότερο βεβαίως.

***

ΟΤΙ ο «Κλεισθένης Ι» θα προκαλούσε «πολιτικό καύσωνα» ήταν αναμενόμενο και ήρθε η λογομαχία Σκουρλέτη-Πατούλη να το επιβεβαιώσει.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ πάντως από τη θέση  Σκουρλέτη έχει ήδη αρχίσει να προβληματίζει το μπαϊράκι που έχει σηκώσει ο Πατούλης ως βασικότερος του βασιλέως προκαλώντας δυσφορία και στο εσωτερικό της ΝΔ.

Η ΑΠΛΗ αναλογική έχει ήδη προκαλέσει πονοκέφαλο και ανησυχία σε όσους τη φοβούνται.

ΟΣΟ για τα περί ακυβερνησίας των Δήμων είναι ένα βολικό σενάριο για όσους το επικαλούνται.

***

ΤΟ VIDEO ART ΜΗΔΕΝ που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα 5 έως και 7 Ιουλίου έχει πλέον δημιουργήσει το δικό του σταθερό κοινό που ενδιαφέρεται για την τέχνη του video και το παρακολουθεί ανελλιπώς.

ΜΠΟΡΕΙ ως τέχνη η video art να μετράει κιόλας αρκετά χρόνια παρουσίας, ωστόσο η εξέλιξή της βρίσκεται μπροστά γιατί είναι μια τέχνη που έχει μέλλον.

ΟΙ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ήταν ενδιαφέρουσες αλλά πιο ενδιαφέρουσες ήταν οι συζητήσεις που ακολούθησαν.

***

ΟΛΟΙ οι δρόμοι οδηγούν στη Στούπα ύστερα κι από το αθλητικό γεγονός του 8ου Δρόμου και του 5ου Κολυμβητικού Αγώνα που έγινε το Σάββατο 7 Ιουλίου στην παραλία του χωριού με αθρόα συμμετοχή αθλούμενων αλλά και φίλων του αθλητισμού που έδωσαν το παρών ενθαρρύνοντας την προσπάθειά τους.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ δόθηκαν και δικαιολογημένα για το γεγονός που πλέον αποτελεί θεσμό για την περιοχή και συνεχώς εξελίσσεται.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για ένα αθλητικό γεγονός που ξεκίνησε από μια παρέα φίλων και έφτασε να γίνει θεσμός για τη Μάνη με συμμετοχές από Ελληνες και ξένους που κάθε χρόνο γίνονται ολοένα και περισσότεροι.

***

ΤΗ ΣΧΕΣΗ Καρυωτάκη-Καζαντζάκη δεν την προσέγγισα ως τώρα, με κάποιο ενδιαφέρον και αφήνω στους ειδήμονες φιλόλογους την ευκαιρία να το κάνουν όπως αυτοί θεωρούν καλύτερα.

ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ αμφιβολία ωστόσο πως πρόκειται για ένα ενδιαφέρον ζήτημα σε σχέση με τον Καζαντζάκη  που δεν περνάει απαρατήρητο.

Η ΣΧΕΣΗ αυτή ήρθε και πέρυσι στο προσκήνιο με αφορμή τα  60 χρόνια από το θάνατο του Καζαντζάκη και συζητείται και φέτος με αφορμή τα 90 χρόνια από το θάνατο του Καρυωτάκη.

Ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ με τα μάτια του Καρυωτάκη αποκτά μια επιπλέον σημασία το έργο του και είναι κρίμα που ο ποιητής δεν έζησε για να μπορέσει να συμπορευτεί ενδεχομένως μαζί του.

ΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΕΣ επισημαίνουν πως στην «Ασκητική» του Καζαντζάκη, ο Καρυωτάκης βρήκε «βιωματικό υλικό» που αφορούσε τη δημιουργική του προσέγγιση στη λογοτεχνία.

Θανάσης Παντές

Comments are closed.