ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αναστήλωση Ιερών Ναών και θρησκευτικός τουρισμός τα μεγάλα ατού της Μεσσηνίας

0

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΝΑΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

sella-2

ΚΑΤΑ γενική ομολογία ο θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί ένα μεγάλο ατού της Μεσσηνίας αλλά ιδίως της Τριφυλίας που αποτελεί σοβαρό κομμάτι ιστορίας της εκκλησίας. Αυτή την φορά… η σφραγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν είναι παρών μόνο σε οδικά έργα και υποδομές της περιοχής αλλά μετράει σε ό,τι αφορά τους περίτεχνους Ναούς της περιοχής.

Τρανό παράδειγμα η αναπαλαίωση της Αγιάς Σοφιάς του Μοριά στους Χριστιάνους που μαζί με το υπουργείο Πολιτισμού αποτέλεσε το έναυσμα για ανακαίνιση του ιστορικού ναού που αποτέλεσε έδρα της πρώτης Μητρόπολης Χριστιανουπόλεως.

Αυτή την φορά στη 12η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο την περασμένη Δευτέρα, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων για ανάλογα μνημεία της Τριφυλίας όπως είναι η:

1). «Αποπεράτωση και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου στην Ιερά Μονή Αγίου Νικήτα στην ΤΚ Σελλά Τριφυλίας», ο οποίος χρονολογείται από τον περασμένο αιώνα.

2). «Ανακαίνιση εξωτερικών χρωματισμών στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Φοινικούντας».

3). «Μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καβελλαρίας Χώρας», που αποτελεί ένα από τα μεγάλα μνημεία της περιοχής.

4). «Ανέγερση προσθήκης κατ’ επέκταση στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Βελανιδιάς στην ΤΚ Κρεμμυδίων, Δήμου Πύλου Νέστορος».

Η ανάδειξη των ναών αποτελεί σεβασμό στην ιστορία αφού οι ιεροί ναοί έχουν συνδεθεί με την τοπική ιστορία μέσα από την πολύπλευρη κοινωνική και πνευματική δράση της Εκκλησίας. Παράλληλα η ανάδειξη του μνημειακού χαρακτήρα εκκλησιών συμβάλλει, πέρα από  την ανάδειξή τους, στην ανάπτυξη τοπικά του θρησκευτικού τουρισμού, καθώς αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά και τις άλλες εποχές προσελκύοντας, σχολικές εκδρομές, επισκέψεις Συλλόγων και μεμονωμένων επισκεπτών.

 ΓΙΑΝ. ΜΠΟΖΙΚΑΣ

 

Comments are closed.