ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πού κινούνται οι βάσεις εισαγωγής στις Σχολές σύμφωνα με εκτιμήσεων των βαθμολογιών των Πανελλαδικών

0

ΑΙΣΘΗΣΗ προκαλεί, μετά τη δημοσιοποίηση της κλιμάκωσης των μορίων ανά ομάδα προσανατολισμού και των συγκριτικών στοιχείων των ειδικών μαθημάτων των Πανελλαδικών εξετάσεων, ώστε μέχρι τη Δευτέρα, οι υποψήφιοι, να δηλώσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία, η επιβεβαίωση της πρόβλεψης για πτώση στις Ιατρικές και Πολυτεχνικές Σχολές της χώρας.

Συγκεκριμένα, η Ιατρική Αθηνών θα «παλέψει» με το όριο των 19.000 μονάδων, χάνοντας το επίπεδο των 19.143 μονάδων στις οποίες βρέθηκε πέρυσι, ενώ τα Πολυτεχνεία και οι υπόλοιπες Σχολές των Θετικών Επιστημών, θα κατρακυλήσουν, με αντίστροφη να είναι η πορεία των βάσεων, στα οικονομικά τμήματα και στα τμήματα Ανθρωπιστικών Επιστημών. Την ίδια στιγμή, οριακή άνοδο λίγων δεκάδων μορίων, καταγράφουν οι Νομικές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ δεν πρέπει να αφήνει κανείς ασχολίαστο, και ειδικά οι υπεύθυνοι της Εκπαίδευσης, το γεγονός ότι το 1/3 των υποψηφίων, γράφει κάτω από τη βάση! Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της επεξεργασίας, των στατιστικών των βαθμών πρόσβασης, που έκανε για την «Καθημερινή», ανά Επιστημονικό Πεδίο, ο μαθηματικός – αναλυτής, Στράτος Στρατηγάκης.

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΑΝΑ ΠΕΔΙΟ
  • 1ο Πεδίο (Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών)
    Οι βάσεις των δημοφιλών νομικών σε Αθήνα και ΑΠΘ θα παραμείνουν ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα, αφού η άνοδος που τους δίνεται –100 με 150 μονάδες– κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους. Ανάλογη μικρή ανοδική τάση εκτιμάται και για τα υψηλόβαθμα τμήματα Ψυχολογίας των κεντρικών ΑΕΙ. Το κατώφλι του πεδίου θα κινηθεί κάτω από τις 7.000 μονάδες αφού αυξήθηκαν σε σχέση με το 2017 οι υποψήφιοι που έχουν βαθμό πρόσβαση κάτω από 10.

 

  • 2ο Πεδίο (Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών)

Πτώση αναμένεται στις βάσεις των πολυτεχνείων, που προσδιορίζεται πέριξ των 200 μονάδων για τα ιδρύματα της περιφέρειας. Πέρυσι την υψηλότερη βάση είχε το τμήμα Η/Υ ΕΜΠ με 18.416 μονάδες, και αναμένεται να κινηθεί προς τις 18.300.

  • 3ο Πεδίο (Υγείας και Ζωής)

Μέρες του… 2016 αναμένονται για την Ιατρική Αθηνών, καθώς τότε η πλέον περιζήτητη σχολή μόλις ξεπέρασε το όριο των 19.000 μονάδων – στις 19.063. Ωστόσο, τότε για πρώτη φορά μειώθηκε τόσο πολύ –στα 415 μόρια– η ψαλίδα μεταξύ της πιο υψηλόβαθμης Ιατρικής Αθηνών και της πιο χαμηλόβαθμης, Ιατρικής Αλεξανδρούπολης. Το αντίστροφο θα συμβεί φέτος: η Ιατρική Θράκης «αναμένει» πτώση περί τις 500 μονάδες, λόγω του τρόπου διαβάθμισης της δυσκολίας των θεμάτων, ο οποίος επέτρεψε στους άριστους να ξεχωρίσουν.

  • 4ο Πεδίο (Οικονομίας και Πληροφορικής)
    Η σημαντική αύξηση του αριθμού των υποψηφίων –περίπου 2.500 επιπλέον σε σχέση με πέρυσι– οδηγεί σε άνοδο βάσεων, έως και τις 350 μονάδες.

Ανοδος αναμένεται για τα παιδαγωγικά και τα μουσικά τμήματα, λόγω της αύξησης των υποψηφίων. Επίσης, χθες ανακοινώθηκαν οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων, χωρίς μεγάλες διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρυσι.

Comments are closed.