ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Προσωπεία θλιβερών προσώπων και μια σημαντική εικαστική συνάντηση στην Αρχαία Μεσσήνη

0

«ΕΙΝΑΙ μερικοί που θεωρούν εαυτούς ευνοημένους είτε από την τύχη είτε από την επικρατούσα πολιτική κατάσταση· και αυτοί αγέλη είναι και αυτοί θέλουν τον Γερμανό τους χωρίς να το υποψιάζονται δε.

ΧΩΡΙΣ το σύμβολό τους, την ομάδα τους, τη θρησκεία τους, το κόμμα τους ή την ιδεολογία τους είναι λειψοί και αμήχανοι.

ΜΕΣΑ απ’ αυτά επικοινωνούν -μακριά μην τους τα τραβήξει κανείς απότομα· δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τότε την πραγματικότητα.

ΒΛΕΠΕΙΣ τα προσωπεία και ριγείς μήπως και εκπέμψουν καμιά μαγνητικότητα και σε αγαλματώσουν. Εννοώ δεν ξέρει κανείς πώς να φυλαχτεί από τους φέροντες προσωπεία.

ΠΟΛΛΩΝ λογιώ οι «μορφές» τους. Μερικά είναι ανέκφραστα και αγέλαστα, που είναι και τα περισσότερα· άλλα είναι σοβαροφανή αλλά διαχέουν μανία και προκαλούν φόβο, μερικά είναι διμούτσουνα και άλλα εντελώς αποτροπαϊκά. Δεν γίνεται λόγος για τη χυδαιότητα όλων αυτών των προσωπείων.

ΑΡΧΙΖΕΙΣ να αναρωτιέσαι μήπως θα ήταν καλύτερα να μην είχε εξελιχθεί το είδος ή μήπως δεν έχουμε καταλάβει ότι δεν έχουμε ακόμη ξεπεράσει τον πίθηκο. Εχει πλημμυρίσει ο τόπος από προσωπεία, έχει μικρύνει η χώρα και ίσως και η Γη.

ΘΕΛΟΥΝ να κυβερνάνε και ταυτόχρονα τους αρέσει να υπακούν. Αυτό ίσως τους σώζει (;) από το να πάνε μόνοι τους στο φρενοκομείο. Μιλάνε για ελευθερία και έχουν αλυσίδες στο σώμα τους: στο μυαλό, στο συναίσθημά τους. Θεωρούνται δίκαιοι και υπερασπιστές των [εν γένει] δικαιωμάτων -ώς και του κόκορα που λάλησε τις προάλλες στην Αθήνα.

ΟΥΤΕ συμπότες μπορούν να είναι ούτε καν συνοδοιπόροι. Δεν μιλώ για πιθανά κοινά γούστα στον χορό, τη μουσική και την ανάγνωση βιβλίων, ούτε για πιθανούς ίδιους ταξιδιωτικούς προορισμούς.

ΕΔΩ που τα λέμε όλοι ψάχνουμε από κάπου να πιαστούμε, διαφορετικά τι σόι κοινωνία θα ήμασταν; Ναι, αλλά δεν φοράμε όλοι προσωπεία. Μπορεί αυτά να σε τρομάζουν και να σε τρέπουν σε φυγή, ενίοτε, όμως, μπορείς να κάνεις χάζι μαζί τους· όταν τα βλέπεις λ.χ., ή τα ακούς να αυτοθαυμάζονται, να περπατάνε με νωχελική άνεση, να ξεφωνίζουν από ενθουσιασμό όταν αυτοί που τους ευνοούν λένε την ατάκα της ημέρας ή της εβδομάδας.

ΑΥΤΑ κάνει ο φανατισμός και ο οπαδισμός, η οίηση και η αδιαφορία για ευγενική συμπεριφορά καθώς και η απάθεια να δείξουν σεβασμό στους μη ευνοημένους, σε εκείνους που απλώς θέλουν να περάσουν ήσυχα και με αξιοπρέπεια τη ζωή τους. [Είναι και οι φτωχοί αξιοπρεπείς].

ΠΟΛΛΟΙ που είναι στα κόμματα φοράνε τέτοια προσωπεία. Οι περισσότεροι βέβαια είναι απλοί άνθρωποι, απλά παρασύρονται από ιδεολογίες και εγωισμούς [από την εξουσία] και συμπλέουν με τους προσωπεία φέροντες. Δεν έχουμε, το ξέρουμε δα, την πιο κατάλληλη πολιτική παιδεία οι περισσότεροι -βράσε όρυζα.

ΦΥΣΙΚΗ είναι η ζέστη του Ιουλίου».

***

ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ, τιτλοφορεί το άρθρο του ο Γιώγργος Σταματόπουλος, σχολιάζοντας τον φανατισμό των λογής οπαδών που έξω από τα όρια του αθλητικού χώρου έχει περάσει και στα κόμματα κι αυτό βέβαια είναι το χειρότερο όπως διαπιστώνεται συνεχώς.

ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ εκείνων που κυβερνούν, όποιοι κι αν είναι που θέλουν οι άλλοι να τους υπακούουν κιόλας!

ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ των εξουσιαστών για να κρύψουν τα θλιβερά τους πρόσωπα.

ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ επιβίωσης ενδεχομένως για εκείνους που είναι ανίκανοι και ανήμποροι να έχουν πρόσωπο.

***

ΚΙ ΑΠΟ τα προσωπεία στα πρόσωπα.

ΠΡΟΣΩΠΑ οι σημαντικότατοι εικαστικοί Γιώργος Ζογγολόπουλος και Γιώργος Χουλιάρας που έργα τους θα παρουσιαστούν στην Αρχαία Μεσσήνη από 14 Ιουλίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον γεγονός τόσο για τα γλυπτά που θα εκτεθούν όσο και για την περαιτέρω ανάδειξη και αξιοποίηση του χώρου, που χάρη στην υποδειγματική ανασκαφή της από τον Πέτρο Θέμελη, δικαίως θεωρείται ήδη από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της πατρίδας μας.

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ η επίσκεψη βεβαίως.

Θανάσης Παντές

Comments are closed.