ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ενεργοποιείται από τη Δευτέρα ο ηλεκτρονικός φάκελος ασθενή στον ΕΟΠΥΥ – Πιο απλή η συνταγογράφηση των φαρμάκων υψηλού κόστους!

0

ΕΦΑΡΜΟΓΗ του συστήματος ηλεκτρονικής προέγκρισης φαρμάκων, ξεκινά από τη Δευτέρα 16 Ιουλίου, απλουστεύοντας τη διαδικασία χορήγησης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο θεράπων γιατρός χορηγεί το φάρμακο στον ασθενή χωρίς ο τελευταίος να χρειάζεται να περάσει από γνωμοδοτική επιτροπή για την έγκριση της θεραπείας του. Μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής προέγκρισης και ο συνταγοράφος-γιατρός αφού συμπληρώσει κάποια ειδικά πεδία η ηλεκτρονική συνταγή εντοπίζεται από τον γιατρό-ελεγκτή που την ελέγχει και αναλόγως την εγκρίνει ή την απορρίπτει.

Ο ασθενής στη συνέχεια ενημερώνεται για τη σχετική απόφαση και εφόσον είναι εγκριτική, πηγαίνει στο φαρμακείο ΕΟΠΥΥ που τον εξυπηρετεί ή στο νοσοκοκομειακό φαρμακείο και παραλαμβάνει το σκεύασμα του.

Στο νέο αυτό σύστημα έχουν εισαχθεί 55 ΦΥΚ από τα 70 που χρειάζονται προέγκριση, ενώ δεν έχει συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 300 γιατρών-ελεγκτών που θέλει ο ΕΟΠΥΥ. Μέχρι στιγμής έχουν επιλεγεί μόλις 50 γιατροί που πληρούν τις προϋποθέσεις που έχει ορίσει ο Οργανισμός.

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Ο ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΗ

Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ εδώ και περίπου έναν μήνα έχει ενεργοποιήσει πιλοτικά σε τέσσερις ιδιωτικές κλινικές και τη διαδικασία ελέγχου σε πραγματικό χρόνο των παροχών υπηρεσιών υγείας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι διενεργείται ιατρικός έλεγχος κατά την διάρκεια νοσηλείας του ασθενή και πριν ο πάροχος τιμολογήσει. Το νέο σύστημα  εξυπηρετεί σε πραγματικό χρόνο την έγκριση εισαγωγής και εξόδου ασθενούς από κλειστή νοσηλεία σε δευτεροβάθμιες δομές υγείας.

Μέσω του ψηφιακού συστήματος είναι δυνατή η αναζήτηση και διευκρίνιση στοιχείων μεταξύ του θεράποντα γιατρού και του γιατρού-ελεγκτή του ΕΟΠΥΥ. Με την εισαγωγή ασφαλισμένου, η κλινική  υποχρεούται να αποστείλει στον ΕΟΠΥΥ  τα ιατρικά έγγραφα που τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα της εισαγωγής, στοιχεία για τις ιατρικές πράξεις που διενεργήθηκαν, καθώς και το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο. Όλα τα παραστατικά ελέγχονται από τον γιατρό-ελεγκτή του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος και εγκρίνει ή όχι την δαπάνη, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της αποζημίωσης της κλινικής.

Comments are closed.