ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το Εργατικό Κέντρο γιόρτασε τα γενέθλιά του με άσχημα μαντάτα για την Καλαμάτα – Σοκάρουν τα στοιχεία για την εργασία στον ιδιωτικό τομέα

0

ΑΙΩΝΟΒΙΑ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ergatiko1

 

ΖΟΦΕΡΟ, παρά τις δεσμεύσεις για έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, μοιάζει να είναι το μέλλον της Ελλάδας, στην οποία, τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν τεράστια, τη στιγμή που η μερική απασχόληση «ανθεί», οι μισθοί είναι εξαιρετικά χαμηλοί και οι συντάξεις, κατακεραυνωμένες…

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), η οποία συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυσή της, διοργανώνει σειρά δράσεων, δίνοντας απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα του κόσμου, ο οποίος στην πλειονότητά του, κυριολεκτικά, υποφέρει. Έτσι, χθες, το Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων, με ειδικούς επιστήμονες, κυρίως εργατολόγους, συμμετείχε στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Καλαμάτα, παράλληλα με τη συμπλήρωση 100 χρόνων ζωής του Εργατικού Κέντρου της πόλης. Οι… ενδιαφερόμενοι, πολλοί, με τους περισσότερους πολίτες να αγωνιούν για τις αλλεπάλληλες περικοπές στις συντάξεις, όπως δήλωσε στη «Φ», ο διευθυντής του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ Πελοποννήσου, Θανάσης Παπαδολιάς.

papadolias

«Ο κάθε εργαζόμενος ή άνεργος, ο οποίος έχει έναν προβληματισμό ή ερώτημα που άπτεται των εργασιακών σχέσεων, της ασφαλιστικής νομοθεσίας, της εκπαίδευσης και της απασχόλησης, μπορεί να καλεί στο 2710226146, να καταγράφουμε το ερώτημά του και έγκαιρα, να έχει την απάντησή του», ανέφερε ο κ. Παπαδολιάς, παραδεχόμενος ότι και χθες, όσοι συμμετείχαν στις δράσεις που έλαβαν χώρα στην Καλαμάτα, ρωτούσαν κυρίως, για τη θεμελίωση και κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος και ειδικότερα, για τις συντάξεις χηρείας, αναπηρίας, την απασχόληση συνταξιούχων, τα προγράμματα απασχόλησης, αλλά και τις νέες θέσεις εργασίας φυσικά, καθώς οι περισσότεροι πολίτες, είναι κυριολεκτικά, στο όριό τους.

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΤΟ ΙΝΕ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Τη διαπίστωση αυτή, παραδέχθηκε και ο ίδιος ο αντιπρόεδρος του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, ο Μεσσήνιος Παναγιώτης Στέφανος, ο οποίος κράτησε ανοιχτό ένα μικρό παράθυρο αισιοδοξίας, τονίζοντας ωστόσο, πως θα χρειαστεί να περάσει καιρός, για να καλυτερεύσει η κατάσταση.

stefanos

«Οι συνθήκες μπορεί να είναι καλύτερες, όμως νομίζω, πως δεν έχουμε αποφύγει το… σκόπελο ακόμη, γι’ αυτό και δεν πρέπει να κάνουμε τα ίδια λάθη», δήλωσε ο κ. Στέφανος, τονίζοντας πως χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια και συντονισμός. «Η κατάσταση, θα είναι επώδυνη για αρκετά χρόνια ακόμη και ίσως, ελάχιστα καλύτερη. Δεν ασπάζομαι την άποψη, ότι όλα θα είναι τέλεια. Χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά, για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε ευρωπαϊκά επίπεδα, καθώς έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι και τα πρόστιμα», επεσήμανε ο Παναγιώτης Στέφανος, ο οποίος απαντώντας στο ερώτημά μας για την ανασφάλιστη, «μαύρη» εργασία, δήλωσε πως λόγω των υψηλών προστίμων, σταδιακά μειώνεται, αν και όπως τόνισε, παραμένει σε μεγάλο ποσοστό ακόμη. «Κάποια φαινόμενα, έχουν καταγγελθεί, όμως υπάρχουν ακόμη περισσότερα», ανέφερε και στάθηκε και στους απλήρωτους εργαζομένους. «Δυστυχώς, υπάρχουν εργαζόμενοι που μένουν απλήρωτοι δύο και τρεις μήνες, αλλά νομίζω πως με μια μείωση της φορολογίας και μια σχετική ανάπτυξη, θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για να μπορέσει να βελτιωθεί η κατάσταση αυτή, αν και η διαδικασία, θα είναι αργή και βασανιστική», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, το οποίο, συνεχίζει στο δρόμο της εξωστρέφειας, σε μια προσπάθεια  όπως καταληκτικά είπε, να αποκατασταθεί το ήδη τραυματισμένο όνομα, του συνδικαλιστικού συστήματος.

ΣΟΒΑΡΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Στην ίδια κατεύθυνση και οι δηλώσεις του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Σωτήρη Τσώνη, ο οποίος εκτίμησε πως μετά και τη συμφωνία στο Eurogroup, τα επόμενα χρόνια, θα είναι δύσκολα. «Συμπληρώνουμε 100 χρόνια ζωής και έχουμε πάρει τη σκυτάλη σε μια δύσκολη εποχή, καθώς η κατάσταση, τόσο κοινωνικά, όσο και οικονομικά, είναι άσχημη. Προσπαθούμε να δώσουμε λύση στα πάγια προβλήματα, τα οποία έχουν ενταθεί, ενώ είμαστε πάντα μπροστά στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων», τόνισε καταληκτικά ο Σωτήρης Τσώνης, ο οποίος παραδέχθηκε πως και στην Καλαμάτα της ανάπτυξης, τα προβλήματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, είναι πολλά και μεγάλα.

Comments are closed.