ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

24o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Φαντασμαγορική αυλαία με «μαγική» τη συνέχεια!

0

ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ, χτύπησε… χθες βράδυ, η «καρδιά» του πολιτισμού, με την πόλη, να υποδέχεται με τον τρόπο που της πρέπει, την 24η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού! Εκπρόσωποι της πολιτικής και τοπικής ηγεσίας του τόπου, φορείς και φυσικά, λάτρεις του χορού και απλοί πολίτες, συμμετείχαν στο άνοιγμα της αυλαίας, που έγινε χθες βράδυ (λεπτομέρειες στο φύλλο της Δευτέρας) στο επιβλητικό Μέγαρο της Καλαμάτας, που όπως επισημάνθηκε και χθες, βρίσκει πια, τον βηματισμό του! Στην πρεμιέρα, οι παραστάσεις, πραγματικά καθηλωτικές, με το «Transfiguration» του Olivier de Sagazan και το «Free Fal» της Compania Sharon Fridman, να μαγεύουν. Απόψε, το ενδιαφέρον, εστιάζεται στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου ο μοναδικός Akira Yoshiba, παρουσιάζει την παράσταση «Home», με ελεύθερη είσοδο.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  • 7 μ.μ. Akira Yoshida, «Home» στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας

O Iσπανός Akira Yoshida με το έργο Home μιλά για την επιστροφή στην ουσία του ανθρώπινου όντος σε μια εποχή παρακμής και απληστίας, όπου έχουμε χάσει το κριτήριο του τι είναι σημαντικό και τι όχι, τι όνειρο και τι εφιάλτης.

  • Στις 8 μ.μ. Olivier de Sagazan «Transfiguration», στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού

Το Transfiguration αφηγείται την ιστορία της ανεκπλήρωτης επιθυμίας του ζωγράφου και γλύπτη να εμφυσήσει ζωή στο δημιούργημά του. Σε μια χειρονομία απελπισίας, καλύπτει με πηλό το κεφάλι του, θάβοντας έτσι τον εαυτό του, εξαλείφοντας την ταυτότητά του, μεταμορφωνόμενος σε ζωντανό έργο τέχνης. Το υλικό όμως του κρύβει το φως και τον αναγκάζει να στρέψει το βλέμμα βαθιά μέσα του.

  • Στις 10 μ.μ. Compania Sharon Fridman «Free Fall» στην κεντρική σκηνή Μεγάρου Χορού

Ο Sharon Fridman δημιουργεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα χορογραφία για πέντε επαγγελματίες χορευτές και είκοσι ερασιτέχνες. Η πτώση, η καθετότητα, η επαφή, η αναγκαιότητα και η ώθηση είναι τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν το Free Fall, μια γεμάτη τόλμη χορογραφία που δοκιμάζει τα όρια της σταθερότητας.


ΟΙ ΑΥΡΙΑΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ


· Στις 6.30 μ.μ. και 10 μ.μ. Wim+Ultima Vez «Go Figure Out Yourself», στην κεντιρκή σκηνή του Μεγάρου

Το Go Figure Out Yourself αποτελεί μια αναμέτρηση με το κοινό σε μη προετοιμασμένο χώρο. Πέντε διαφορετικά πρόσωπα σου δείχνουν έναν τόπο όπου οι σκέψεις σου διαμορφώνονται απλά και μόνο παρακολουθώντας και ακούγοντας τους άλλους.

  • Στις 8 μ.μ. Cie Circoncentrique «Respir!», στο στούντιο του Μεγάρου Χορού

Με όχημα έναν μεταλλικό τροχό, μπάλες και μεγάλες σφαίρες, οι δύο περφόρμερ εκτελούν τολμηρές κινήσεις ισορροπίας υπενθυμίζοντάς μας ότι στην περιοχή του κινδύνου, τότε που είμαστε ευάλωτοι, μπορούμε να επανεκτιμήσουμε τα πράγματα με ειλικρίνεια, απλότητα και πραγματικά συναισθήματα.

  • Στις 7 μ.μ. Peter Jasko «18», στην κεντρική πλατεία

To «18» είναι ένα μικροσκοπικό μανιφέστο αφιερωμένο στην ελευθερία της έρευνας και στη διαχρονική εξάσκησή μου στο χορό. Θέλω να γιορτάσω το βάθος της κίνησης αφουγκραζόμενος την κάθε στιγμή.

Comments are closed.