ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γκιούλμπασι στη λαδόκολλα

0
Διά χειρός Χρ. Ζέρβα

Υλικά
2 κιλά αρνί (ή μοσχάρι ή χοιρινό ή καλύτερα και τα τρία μαζί) μπούτι (ολόκληρο όχι σε κομμάτια).
6-10 Σκελίδες Σκόρδο
300 γρ. Κεφαλογραβιέρα ή Γραβιέρα Αμφιλοχίας
Βούτυρο
Μουστάρδα (Προαιρετικά)
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση
Χρησιμοποιήστε ολόκληρο το κομμάτι κρέας. Καλύτερα δύο ή και τρία κομμάτια διαφορετικών κρεάτων (π.χ. αρνί με μοσχάρι ή καλύτερα ζυγούρι με μοσχάρι κ.λ.π) για περισσότερη νοστιμιά!
Πλένουμε καλά το κρέας, το στεγνώνουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το αλατοπίπερο. Κατόπιν παίρνουμε ένα μυτερό μαχαίρι και κάνουμε τρύπες στο κρέας μέσα στις οποίες βάζουμε με το δάχτυλό μας αλατοπίπερο και μία σκελίδα σκόρδο. Επίσης τρυπάμε και σε άλλα σημεία το κρέας και βάζουμε στις τρύπες κεφαλογραβιέρα ή γραβιέρα κομμένη σε σφήνες. Η ποσότητα του αλατοπίπερου, του σκόρδου και του τυριού είναι ανάλογη της αρεσκείας σας. Επειδή όμως το κρέας δεν είναι κομμένο σε κομματάκια αλλά ολόκληρο προσέξτε να το τρυπήσετε σε αρκετά σημεία ώστε να αλατιστεί μέχρι μέσα, έχοντας πάντα στο μυαλό σας ότι και η γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα είναι αλμυρή και το κρέας εκτός από το υπέροχο άρωμα του τυριού που θα πάρει, θα αλατιστεί κιόλας.
Αφού τελειώσετε με αυτή τη διαδικασία, ρίξτε ελαφρώς αλατοπίπερο και εξωτερικά. Αλείψτε το κρέας με βούτυρο και μουστάρδα (προαιρετικά).
Μετά τυλίξτε σφιχτά το κρέας με 3-4 λαδόκολλες και δέστε το με σπάγκο σφιχτά σταυρωτά.
Τοποθετήστε το σε ένα ταψί και βάλτε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς. Ψήστε το σε αυτή τη θερμοκρασία για 20- 30 λεπτά και μετά χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς για άλλες 2 ώρες περίπου.
Γυρίστε το πακετάκι κατά τη διάρκεια του ψησίματος 2-3 φορές ώστε να μην μαζεύονται τα υγρά του στο κάτω μέρος.
Όταν ψηθεί το κρέας κόψτε τον σπάγκο, ανοίξτε με ένα μαχαίρι τη λαδόκολλα στο πάνω μέρος και τυλίξτε τη σιγά-σιγά και γύρω-γύρω ώστε να δίνει την εντύπωση ότι είναι ένα σκεύος πήλινο, βάλτε το όλο αυτό σε μια πιατέλα και σερβίρετέ το!

*Θα πρότεινα το ” Γκιούλμπασι ” να το γευτείτε συνοδευόμενο με πατάτες φούρνου, τις οποίες θα τις ψήσετε με ζωμό κρέατος και μουστάρδα!

Καλή σας απόλαυση!!!!

Την συνταγή μπορείτε να την δείτε και στο http://czervas.gr/kiriws-gkioylmpasi-sth-ladokola/
Για περισσότερες συνταγές μπείτε στο σαιτ czervas.gr ή στη σελίδα στο fb “Ταξίδι στον κόσμο των γεύσεων”

Comments are closed.