ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Ο Δήμιος» απόψε στο καφέ «Σινέ» από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας

0

ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ «Ο Δήμιος» (El Verdugo -1964) θα προβάλει σήμερα στις 9.30 το βράδυ στον υπαίθριο χώρο του Καφέ Σινέ, στη Δυτική Παραλία, η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας. Πρόκειται για ταινία του 1964, διάρκειας 87 λεπτών, του σκηνοθέτη Luis García Berlanga, ενώ παίζουν: Nino Manfredi, Emma Penella, José Isbert.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ
O Χοσέ Λουίς, ένας υπάλληλος γραφείου κηδειών που θέλει να μεταναστεύσει στη Γερμανία και να γίνει μηχανικός αυτοκινήτων, αλλάζει τα σχέδια του, όταν ο “δήμιος” Αμεδέο, πατέρας της αγαπημένης του Κάρμεν, τους πιάνει στα πράσα και τους υποχρεώνει να παντρευτούν.
Ο Λουίς Γκαρσία Μπερλάνγκα ανήκε σε μια γενιά ισπανών σκηνοθετών οι οποίοι την περίοδο της δικτατορίας του Φράνκο υπερασπίστηκαν τις αξίες ενός ανεξάρτητου σινεμά. Με το που ολοκλήρωσε τις σπουδές του στον κινηματογράφο το 1947, ανέλαβε δράση γυρίζοντας μια σειρά ταινιών που με βασική τους δύναμη το χιούμορ, οι οποίες τον καθιέρωσαν ως σκηνοθέτη-σύμβολο στη χώρα του.
Μέσα από μια ιστορία γεμάτη ταμπού που εκτυλίσσεται σε σκούρο φόντο, ο Μπερλάνγκα χτίζει μια μαύρη κωμωδία με μεσογειακό ταμπεραμέντο που εκπλήσσει με τη ζεστασιά, την ειλικρίνεια και τον αυθορμητισμό που αντλεί σε κάθε της καρέ. Όλα μοιάζουν τόσο οικεία και καθημερινά, σαν να συμβαίνουν δίπλα μας. Πίσω, όμως, από κάθε ατάκα κρύβεται η όλη ιδεολογία και η αίσθηση του χιούμορ του σκηνοθέτη, που κάνει άμεσα αντιληπτούς τους λόγους για τους οποίους αναγνωρίστηκε στο βαθμό που του άξιζε στην πατρίδα του.

Η ταινία κέρδισε το Βραβείο του Χρυσού Λέοντα της Βενετίας το 1963.

Είσοδος  4 ευρώ.
Είσοδος ελεύθερη για νέους κάτω των 18 ετών.

 

Comments are closed.