ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δακοπροσβολή και καιρικές συνθήκες απειλή για ελαιόλαδο, σταφίδα, σύκα… Μαύρες μέρες για τους αγρότες!

0
-ΣΤΟ 1,20 ΕΥΡΩ Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΜΕ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 1 ΕΥΡΩ
-ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Γ. ΛΑΖΟΓΙΑΝΝΗΣ

Σοκ για τους αγρότες της Μεσσηνίας, που ελέω της κλιματικής αλλαγής, των βροχοπτώσεων, της υγρασίας και του δάκου, θα δουν φέτος να… χάνεται, μεγάλο μέρος του πολυαναμενόμενου εισοδήματός τους, καθώς οι ζημιές σε σύκα, λάδι και σταφίδα, πρέπει να θεωρούνται αναμενόμενες!

Τα πολύ κακά μαντάτα, επιβεβαίωσε, όσον αφορά στα δύο τελευταία προϊόντα, ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας, Γιώργος Λαζόγιαννης, ο οποίος δήλωσε χθες, πως η φετινή χρονιά, είναι η χειρότερη για τη δακοκτονία! «Ραντίζουμε σήμερα, βάζουμε παγίδες κι έχουμε δάκο! Είναι μεγάλη η ζημιά για το ελαιόλαδο, αφού και όσοι ράντισαν μόνοι τους, έχουν τα ίδια αποτελέσματα», σημείωσε ο κ. Λαζόγιαννης, ο οποίος κατέθεσε τον προβληματισμό του και για τη σταφίδα, η οποία όπως είπε είναι ένα εξαιρετικό και με μέλλον προϊόν που πρέπει να προσεχθεί από την πολιτεία! «Ξεκινήσαμε καλά, όμως τελευταίο διάστημα, παρουσιάστηκαν πολλές ζημιές. Ο ΕΛΓΑ, είναι ενήμερος και έχει έρθει ήδη κλιμάκιο για τις καταγραφές», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης, ο οποίος αναφέρθηκε στη φετινή παραγωγή, καθώς έχει ξεκινήσει ο τρύγος! «Είμαστε στη διαδικασία του τρύγου και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσσηνίας, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα συγκεντρώσει τη σταφίδα στο νομό», δήλωσε ο Γιώργος Λαζογιάννης, που ανακοίνωσε και την τιμή του προϊόντος, η οποία φέτος, είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι!

“ΤΣΙΜΠΗΜΕΝΗ” ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ ΦΕΤΟΣ Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ

«Μετά από μεγάλο αγώνα σε συνεργασία με την Παναιγιάλειο Ένωση, καταφέραμε η τιμή να ανέρχεται σε 1.20 ευρώ το κιλό», είπε ο Πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας, ο οποίος ανέφερε στους παραγωγούς, πως με την παράδοση του προϊόντος στην Ένωση, θα παίρνουν το 1 ευρώ και στις αρχές Δεκεμβρίου και ειδικότερα, το πρώτο δεκαήμερο, θα παίρνουν τα υπόλοιπα 20 λεπτά, για την εκκαθάριση. «Εδώ, είμαστε, παρακολουθούμε την αγορά και ότι άλλο προκύψει και μέσα στο Δεκέμβριο, θα αποφασίσουμε για την οριστική τιμή», ανέφερε ο κ. Λαζόγιαννης, απευθύνοντας έκκληση σε όλους τους παραγωγούς, να προσέξουν την ποιότητα της σταφίδας, δεδομένου ότι το προϊόν εξάγεται και πρέπει να είναι τέλειο, αλλά και στους ιθύνοντες, να στηρίξουν το προϊόν, το οποίο, όπως και τα σύκα, σταδιακά, εγκαταλείπεται. «Η σταφίδα στο νομό Μεσσηνίας, έζησε γενιές και γενιές, σπούδασε παιδιά και έχουμε φτάσει στο σημείο, κάθε χρόνο, να μειώνεται η παραγωγή της. Τα κοστολόγια είναι μεγάλα για την καλλιέργεια, ενώ πια, είναι και  γερασμένος ο πληθυσμός και πολλά χτήματα εγκαταλείπονται.

Βλέπουμε τελευταία μια καλή κινητικότητα και για πρώτη φορά φέτος, οι παραγωγοί πήραν τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Αυτό, είναι 50 ευρώ το στρέμμα και έγινε μετά από αγώνα. Η Παναιγιάλειος Ένωση με πρωτοστάτες τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο, τους κ. Σταυρόπουλο και Σωτηρόπουλο, προσπάθησαν πολύ και όλοι μαζί, επισκεφθήκαμε και το υπουργείο, πείθοντας τον υπουργό, ο οποίος επίσης, κατάλαβε πως πρέπει να στηριχθεί η σταφίδα, η οποία χρήζει αναδιάρθρωσης.

ΚΑΛΟΒΛΕΠΕΙ… ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΩΣΗ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
ΜΕΤΑ ΤΟ «
SOS» ΠΟΥ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

«Έχει ενημερωθεί όλο το κλιμάκιο, οι υποσχέσεις είναι καλές και θα είναι ένα μεγάλο ατού για τον παραγωγό που θέλει να ξεριζώσει τα χτήματά του, να ξέρει πως θα συνεχίσει να έχει εισόδημα και κάλυψη, μέρους του κοστολογίου», δήλωσε ο Γιώργος Λαζόγιαννης, τονίζοντας πως η σταφίδα, είναι ένα προϊόν που έχει μέλλον! «Είναι ένα προϊόν το οποίο εξάγεται στο σύνολό του και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος, για τον οποίο το κράτος, πρέπει να δείξει ιδιαίτερη προσοχή! Δεν μπορούμε να βάλουμε τη σταφίδα, ίσα με τη ρίγανη! Η σταφίδα έχει κοστολόγια, είναι εξαγωγικό προϊόν κι έτσι, μπαίνει συνάλλαγμα στη χώρα μας», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης, που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, δίνοντας ένα άκρως χαρακτηριστικό παράδειγμα. «Δυστυχώς, πέρυσι, ακυρώθηκαν πάνω από 5 με 7 χιλ. τόνους για εξαγωγή, καθώς υπήρχε ζήτηση αλλά όχι προϊόν», σημείωσε, καλώντας την πολιτεία να δείξει έμπρακτα τη στήριξή της! «Μας έχουν υποσχεθεί ότι βλέπουν σοβαρά την αναδιάρθρωση και έχουμε πιστεί πως θα δώσουν λύση. Έχουν δει το πρόβλημα», ανέφερε με αισιοδοξία για το μέλλον, ο Γιώργος Λαζόγιαννης, με τον διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών της Ένωσης, Νίκο Ποδοχωρίτη, να ενημερώνει με τη σειρά του, τους αγρότες για τη φετινή διαδικασία και να τονίζει πως η Ένωση, είναι ρυθμιστής της αγοράς στη σταφίδα, αφού παραλαμβάνει τη  μεγαλύτερη ποσότητα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ

Και φέτος, η Ένωση παραλαμβάνει σε 4 περιοχές, καθώς και στις εγκαταστάσεις της στη Θουρία.

  • Γαργαλιάνοι, στο υποκατάστημα της Ένωσης κάθε Τρίτη και Πέμπτη
  • Γιάλοβα, στις αποθήκες της ΣΚΟΣ κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή
  • Μεσσήνη, στο υποκατάστημα της περιοχής, κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Πέμπτη
  • Κόμποι, στις αποθήκες της ΣΚΟΣ κάθε Τετάρτη και Παρασκευή
  • Κεντρικές αποθήκες Συνεταιρισμού στη Θουρία, κάθε Τετάρτη και κατόπιν συνεννόησης

«Ευχαριστώ όλους τους παραγωγούς που στηρίζουν το Συνεταιρισμό και διαθέτουν το προϊόν τους σε ‘μας», δήλωσε ο κ. Ποδοχωρίτης, τονίζοντας καταληκτικά, πως από τη Δευτέρα, ξεκινά και η διαδικασία καταβολής των 10 λεπτών, για την εκκαθάριση της περσινής χρονιά, καθώς είχε δοθεί μόνο το 1 ευρώ ανά κιλό, ως προκαταβολή για το 2017!

 

Comments are closed.