ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περί δαπανών

0

«ΕΝΤΑΞΕΙ, άριστοι δεν είμαστε ούτε σ’ αυτό το πεδίο, αλλά και η δεύτερη θέση την έχει τη λάμψη της. Δεν είναι και λίγο να σε τιμά ο πρώτος του σχετικού αθλήματος με αφειδώλευτους επαίνους. Να λέει ο Ντόναλντ Τραμπ ότι απ’ όλους τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ μόνο η Ελλάδα στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, δηλαδή στο ύψος των αμυντικών δαπανών.

ΠΑΡΑΔΟΞΟ ή όχι, ο μοναδικός πιθανός αντίπαλός μας είναι ένας… σύμμαχός μας (εκτός πια κι αν μας τρομοκρατεί ο από Βορράν φυρομικός κίνδυνος), σε ποσοστό επί του ΑΕΠ η Ελλάδα το 2016 κατατάχτηκε δεύτερη επί 29 νατοϊκών χωρών, με 2,4%.

ΥΠΟΛΕΙΠΟΤΑΝ μόνο των ΗΠΑ (3,6%), οι οποίες, ως γνωστόν, σαν αυτοκρατορία, έχουν τις αυξημένες ευθύνες του ειρηνοποιού.

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ; 1,2%. Η Γαλλία; 1,8%. Η δε Τουρκία, 1,6%.

ΧΑΡΗ στη γαλαντομία μας, ίδιον του χαρακτήρα μας, αφήνουμε πίσω μας περήφανοι την πρόβλεψη του ΝΑΤΟ ότι οι δαπάνες κάθε χώρας δεν χρειάζεται να ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ της.

ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ τα ποσοστά μπορεί να θολώνουν τα πράγματα, και σε απόλυτες τιμές δεν τα πάμε άσχημα, αφού τα πάμε πάρα πολύ άσχημα: Τα 4,5 δισ. δολάρια που δαπανήσαμε το 2016, μας κατέταξαν στη δωδεκάδα. Οσο για το 2017, η κατά κεφαλήν μας δαπάνη για την άμυνα έφτασε τα 545 δολάρια. Της Τουρκίας; 219 δολάρια.

ΦΥΣΙΚΑ, δεν αγοράζουμε όπλα μόνο από συμμαχική αλληλεγγύη, για να δίνουμε δουλειά στους εργάτες των φίλων χωρών, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Γερμανίας.

ΟΡΙΣΜΕΝΑ τα έχουμε όντως ανάγκη. Κάποια άλλα όμως τα έχουν ανάγκη, για τους δικούς τους λόγους και προς εξυπηρέτηση του κόμματός τους, οι κατά καιρούς στρατάρχες με πολιτικά.

Η ΝΕΑ δίωξη κατά του μόλις αποφυλακισθέντος Ακη Τσοχατζόπουλου, για 774.000 ελβετικά φράγκα τώρα, πιστοποιεί ότι δεν έχει τέλος αυτό το πανηγύρι των εξοπλιστικών προγραμμάτων που αφόπλισαν οικονομικά τον τόπο.

ΚΑΛΑ να ’μαστε να χαλάμε βέβαια. Και να μετράμε ποινικές διώξεις εναντίον κεφαλών του έθνους που από το πολύ να φωνασκούν για τον ανένδοτο πατριωτισμό τους, δεν βρήκαν χρόνο και τρόπο να τον κάνουν και πράξη.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ο σαρισοφόρος Παναγιώτης Ψωμιάδης: Ετσι που φορούσε συνεχώς περικεφαλαία, στένεψε το βλέμμα του και δεν πήρε είδηση, νομάρχης αυτός, τα ευρώ που όδευαν προς έργα φαντάσματα. Και τώρα ο εισαγγελέας αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Βορείου Ελλάδος τον κατηγορεί για απιστία και ψευδή βεβαίωση.

ΘΑ ΠΕΙΤΕ, χάθηκε ο κόσμος για 1,2 εκατ. ευρώ; Οχι, δεν χάθηκε. Η ντροπή, πάντως, χάθηκε».

***

ΑΡΘΡΟ με αφορμή τις αμυντικές δαπάνες από τον Παντελή Μπουκάλα που το ύψος τους για τη χώρα μας είναι δυσανάλογο των οικονομικών μας δυνατοτήτων.

ΚΑΙ βέβαια είναι σχεδόν ύποπτο να σε επαινεί για τις επιδόσεις σου, στις αμυντικές δαπάνες ο πρόεδρος των ΗΠΑ και μάλιστα ο τωρινός.

ΕΞΟΠΛΙΖΟΜΑΣΤΕ σκορπίζοντας δισ. και βρισκόμαστε συνεχώς εγκλωβισμένοι σε αυτή την ατέρμονη διαδικασία δαπανών που δεν έχουν τέλος.

ΔΑΠΑΝΕΣ και μίζες πάντως φαίνεται πως πηγαίνουν πακέτο και ο λογαριασμός καταλήγει τελικά σε βάρος των πολιτών.

ΟΣΟ για την ντροπή αυτή έχει χαθεί προ πολλού και πλέον δεν αναζητείται.

***

ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ δεν υπάρχουν ειδήσεις, έλεγε συχνά ο Ουμπέρτο Εκο με ισχυρή δόση ειρωνείας ομολογουμένως για όσους μπορούσαν και ήθελαν να εμβαθύνουν στη σκέψη του.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ λοιπόν και παρά τη ραστώνη που έτσι κι αλλιώς υπάρχει, οι ειδήσεις είναι εδώ όπως και πάντα ήταν.

ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ να τις λάβουμε υπόψη μας είναι άλλο ζήτημα.

Ο ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ επωάζει τις ειδήσεις της που θα προκύψουν μετά τις διακοπές του καλοκαιριού και που συνήθως μας πιάνουν στον ύπνο.

ΑΥΤΟΣ ο Αύγουστος τουλάχιστον αρκετά θέματα για το φθινόπωρο ετοιμάζει. Ιδωμεν!

***

ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ για σήμερα να πω ότι είμαι πολύ επιφυλακτικός ως προς της εξαγγελία του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου ότι το Κατάρ θα στείλει σύντομα στελέχη της Αεροπορίας του για εκπαίδευση στο Διεθνές Αεροπορικό Κέντρο Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ δεν φημίζεται για την αξιοπιστία του έτσι κι αλλιώς και γι’ αυτό έχει φροντίσει δυστυχώς ο ίδιος με την τακτική που ακολουθεί και που είναι γεμάτη φανφάρες.

Θανάσης Παντές

Comments are closed.