ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σοκολάτα και καρδιά

0

Είναι γνωστό ότι η σκούρα σοκολάτα, σε μικρές δόσεις έχει σημαντικά οφέλη. Πώς αγαπά την καρδιά μας; Τελικά πρέπει κάποιος να τρώει σοκολάτες για να προστατεύει την καρδιά του και, εάν ναι, πόσες πρέπει να τρώει;

Της Νέλης Antone,
νοσηλεύτριας

Γλυκιά και καθόλου ένοχη απόλαυση. Η σκούρα σοκολάτα έχει αποδεδειγμένα μεγάλα οφέλη για την υγεία μας λόγω των θρεπτικών συστατικών που περιέχει. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε τακτικά μικρές δόσεις μαύρης σοκολάτας έχουν πιο υγιή καρδιά, καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη.

Η μαύρη σοκολάτα, δηλώνουν οι ειδικοί, πρέπει να έχει μια θέση στην υγιεινή μας ζωή—μια ζωή που περιέχει πολλές φυτικές τροφές, άσκηση και επαρκείς ποσότητες ύπνου για να διαχειριζόμαστε το στρες και να διατηρούμε το βάρος μας υπό έλεγχο.

Η μαύρη σοκολάτα είναι μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών στον κόσμο, ενώ είναι ακόμα πλούσια πηγή φυτικών ινών, καλίου, μαγγανίου, ψευδάργυρου, σεληνίου, μαγνησίου και σιδήρου. Μαζί, ωστόσο, με αυτά τα πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία η σκούρα σοκολάτα, παραμένει σοκολάτα και συνοδεύεται από μερικές έξτρα θερμίδες και περιορισμένη ποσότητα ζάχαρης

Η μαύρη σοκολάτα είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά αντικαταθλιπτικά, καθώς έχει παρατηρηθεί πως καταφέρνει αύξηση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Η κατανάλωση 40 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας, καθημερινά και για διάστημα 2 εβδομάδων βοηθάει αποδεδειγμένα στη βελτίωση της διάθεσης, όσων πάσχουν από έντονο άγχος. Επιπλέον, το μαγνήσιο που περιέχει, καταπολεμά το στρες, την κόπωση, την κατάθλιψη και το αίσθημα της αναίτιας ανησυχίας.

Για αποτελέσματα, ωστόσο, επιλέγετε μαύρη σοκολάτα με κακάο πάνω από 85%.

Το κακάο στη μαύρη σοκολάτα ρίχνει τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης (LDL), ενώ τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που συναντώνται σε αυτή εμποδίζουν την οξείδωσή της, μειώνοντας έτσι το ρίσκο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Υπάρχουν ακόμα ενδείξεις πως το κακάο αυξάνει την καλή χοληστερίνη (HDL) με αποτέλεσμα, αυτή η ισορροπία των ποσοστών να προστατεύει από το ενδεχόμενο στεφανιαίας αθηροσκλήρωσης και καρδιακού επεισοδίου.

 

Τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στη σκούρα σοκολάτα, ρίχνουν την αρτηριακή πίεση, ενισχύουν την καλή κυκλοφορία του αίματος στην καρδιά και ενεργοποιούν την παραγωγή του νιτρικού οξειδίου, το οποίο παίζει βασικό ρόλο στο να είναι χαλαρές οι αρτηρίες και να κυκλοφορεί το αίμα εύκολα χωρίς προβλήματα σε αυτές.

Η χαμηλή πίεση γλιτώνει τον οργανισμό από τα ενδεχόμενα πολλών προβλημάτων στην καρδιά, όπως είναι η καρδιακή ανεπάρκεια και η κολπική μαρμαρυγή, ενώ μειώνει ακόμα και τις πιθανότητες νοσημάτων του εγκεφάλου

Τα ισχυρά αντιοξειδωτικά, που βρίσκονται στη μαύρη σοκολάτα προστατεύουν το αίμα από τους θρόμβους που με τη σειρά τους προκαλούν το εγκεφαλικό επεισόδιο και ανάλογα προβλήματα.

Σε συνέχεια της ενίσχυσης της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο, επηρεάζεται και η μνήμη, αλλά και η εγρήγορση του εγκεφάλου για διάστημα 3 ωρών από την κατανάλωση της σοκολάτας. Τα υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών δυναμώνουν τις γνωστικές λειτουργίες ατόμων που ταλαιπωρούνται από έλλειψη ύπνου, ενώ ακόμα καταφέρνουν την επιβράδυνση της γήρανσης, μέσω της αυξημένης κυκλοφορίας του αίματος. Τέλος, το κακάο της σκούρας σοκολάτας αυξάνει τη συγκέντρωση, τα αντανακλαστικά και τη μνήμη.

Μία προειδοποίηση που οφείλουμε να δώσουμε, βέβαια, είναι η εξής: Η σοκολάτα φαίνεται να προκαλεί ημικρανίες σε άτομα που είναι επιρρεπή, συνεπώς καταναλώνετέ την με προσοχή. Και, προφανώς, αν είστε αλλεργικοί, δεν πρέπει να την καταναλώνετε καθόλου

Comments are closed.