ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας: Ενας σύλλογος – κόσμημα, θερμοκήπιο πολιτισμού και λαϊκής παράδοσης!

0

ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ αφιέρωμα θα μιλήσουμε για έναν Σύλλογο που αποτελεί κόσμημα για την πόλη μας! Έναν Σύλλογο που όλοι στα παιδικά και όχι μόνο χρόνια μας, μας φιλοξένησε και συνεχίζει να μας δέχεται στην αγκαλιά του, προσφέροντάς μας ό,τι καλύτερο μπορεί να μας δώσει! Και αυτός ο σύλλογος δεν είναι άλλος από “Το Λύκειον των Ελληνίδων της Καλαμάτας”!

Επιμέλεια: Αντωνία Αγγελήantonia-thumb

Ας κάνουμε όμως μια μικρή ιστορική αναδρομή για να μάθουμε πώς ξεκίνησε και από ποιον αυτός ο σύλλογος-κόσμημα, που άλλαξε τα δρώμενα στην Ελλάδα…
Το Λύκειον των Ελληνίδων ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1911 από την Καλλιρρόη Σιγανού – Παρρέν, την πρωτοπόρο της γυναικείας χειραφεσίας, πρωτοπόρο του φεμινιστικού κινήματος και εθελοντισμού στην Ελλάδα. Πριν από αυτό είχε προηγηθεί η μαχητική αρθρογραφία της στην “Εφημερίδα των Κυριών», η οποία χάραξε νέους δρόμους για τις γυναίκες μιλώντας πρώτη για τα δικαιώματά τους στην εργασία και την αξιοπρέπεια.με στόχο τη διαφύλαξη των ελληνικών παραδόσεων και την ανύψωση και την πρόοδο των Ελληνίδων.
Κύριος σκοπός του ήταν πάντα σύμφωνα με το καταστατικό του, “ο μεταξύ γυναικών των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών, σύνδεσμος, προς εξυπηρέτησιν και προστασίαν αυτών και προς αναγέννησιν και διατήρησιν των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων…” Πρωτοποριακό για εκείνη την εποχή το Λύκειον των Ελληνίδων, με την βελτίωση του πνευματικού και μορφωτικού επιπέδου καθώς και την ισότιμη συμμετοχή της Ελληνίδας σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής.
Επτά γυναίκες αποτέλεσαν τον αρχικό πυρήνα του συλλόγου και φτάνουν σήμερα πάνω από 16.000 μέλη σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό το Λύκειον των Ελληνίδων να έχει κρατήσει τους ίδιους σκοπούς ύπαρξης όπως όταν δημιουργήθηκε.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

ΤΟ ΛΥΚΕΙΟΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Το Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 1915. Όμως δεν κατάφερε να δημιουργήσει όλα όσα ήθελε και σιγά σιγά καταργήθηκε. Το 1967 επί δημαρχίας του αείμνηστου Κώστα Κουτουμάνου επανήλθε για να κάνει την διαφορά και τα κατάφερε και ενώ πρόεδρος του κεντρικού Λυκείου των Αθηνών ήταν η αείμνηστη Χρυσούλα Καλλία.
Οι σκοποί του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας δεν άλλαξαν ούτε για μια ημέρα και όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούν για την διατήρηση του λαϊκού μας πολιτισμού μέσω:
*της διαφύλαξης των λαογραφικών παραδόσεων
*της έρευνας και της μελέτης των παραδοσιακών ενδυμασιών
*της έρευνας και της πιστής εκτέλεσης των παραδοσιακών χορών
*της καταγραφής της γνήσιας λαϊκής παραδοσιακής μουσικής και τέλος
*της αξιοποίησης της συλλογής του από αυθεντικές ενδυμασίες μέσω της προβολής τους στο ευρύ κοινό.

Το σημαντικότερο μέρος του έργου του αφορά την εκμάθηση παραδοσιακών χορών. Το Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας έχει δική του χορευτική ομάδα και χορωδία παραδοσιακών τραγουδιών. Επίσης, έχει δημιουργήσει μία μοναδική συλλογή με σπάνιες, αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές.
Το Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας δραστηριοποιείται ενεργά στον τομέα της διδασκαλίας των ελληνικών παραδοσιακών χορών, της έκδοσης βιβλίων λαογραφικού περιεχομένου και της ηχογράφησης ψηφιακών δίσκων παραδοσιακών τραγουδιών.
Για το σύνολο των δραστηριοτήτων του έχει επανειλημμένα βραβευθεί από πολιτειακούς οργανισμούς και κοινωνικούς φορείς και έχει ανταμειφθεί με το σεβασμό και την αναγνώριση του ευρύτερου κοινού.

ΤΟ ΛΥΚΕΙΟΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Η διατήρηση και η διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι ένας από τους σκοπούς του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας. Όπως χαρακτηριστικά λένε τα μέλη του “Πλάθουμε το παρόν και γαλουχούμε τα παιδιά στο σύστημα αξιών της ελληνικής παράδοσης, μέσα από εικόνες, μυρωδιές, έθιμα και τραγούδια”. Σε αυτό το πλαίσιο, τα εκπαιδευτικά προγράμματα αποτελούν μια βιωματική προσέγγιση σε θέματα όπως ο κύκλος της ζωής,τα έθιμα των Χριστουγέννων και του Πάσχα,καθώς εvώνουν και το χθες με το σήμερα.Μέσα από την επαφή τους με το Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας τα παιδιά μαθαίνουν να βιώνουν τη ζωή με τρόπο παραδοσιακό. Ο κύκλος της ζωής, οι εποχές, οι γιορτές και τα έθιμά, το τραγούδι και ο χορός. Μέσα από την εξοικείωση με την παράδοση τα παιδιά αποκτούν συναίσθηση του τόπου, του χρόνου και της ιστορίας μας! Συναίσθηση της προέλευσης τους αλλά και του προορισμού τους. Σε αυτό βοηθούν τα παιδικά εργαστήρια που οργανώνονται από το Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας με τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και για πρώτη χρόνια φέτος και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Κάθε χρόνο,μετά από το πέρας των μαθημάτων πραγματοποιείται η χορευτική παράσταση των παιδικών και εφηβικών τμημάτων του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας στο Αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας. Την επιμέλεια και την προετοιμασία των παραστάσεων την έχουν οι δάσκαλοι χορού των ομάδων. που πάντα την έμπνευση την παίρνουν από την παράδοση μας!

Το Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας διαθέτει χορευτική ομάδα και παραδοσιακή χορωδία, που παίρνει μέρος σε παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό και σε κάθε εμφάνισή τους η επιτυχία είναι δεδομένη. Διαθέτει μια πλούσια ιματιοθήκη με τοπικές φορεσιές από όλη την Ελλάδα .Κάθε χρόνο ταξιδεύει και δίνει παραστάσεις σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού και πάντα γυρίζει στην Καλαμάτα κουβαλώντας μέσα στις αποσκευές των μελών του, τα βραβεία και και τις διακρίσεις από τις συμμετοχές σε διεθνή διαγωνιστικά Φεστιβάλ.
Κάποια από τα μέρη που έχει χορέψει είναι:
ΕΛΛΑΔΑ: Επίδαυρος, Πάτρα, Αθήνα, Κεφαλλονιά, Θεσσαλονίκη, Ήπειρος

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ: Ρωσία, Αίγυπτος, Σουηδία, Ισπανία, Τσεχία, Λουξεμβούργο, Σικελία, Πορτογαλία, Ιταλία, Κύπρος, Γερμανία,  Γαλλία, Αυστρία, Ουγγαρία, πρώην Γιουγκοσλαβία, ΗΠΑ και Καναδάς.
Έχει εμφανισθεί στην ελληνική και την ξένη τηλεόραση προβάλλοντας τις τοπικές ενδυμασίες, το χορό, το τραγούδι, τα ήθη και τα έθιμα της Ελλάδας.

ΛΥΚΕΙΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ

Ένα πρωτότυπο Χριστουγεννιάτικο Bazaar πραγματοποιεί κάθε χρόνο πριν από τα Χριστούγεννα το Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας με τίτλο “Λυκειομαγειρέματα”.
Οι επισκέπτες μπορούν να αγοράσουν και να κάνουν δώρα σε αγαπημένα πρόσωπα, παραδοσιακά φαγητά, σαλάτες, πίτες και γλυκά, που ετοίμασαν οι κυρίες του Δ.Σ. και οι φίλες του Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας τα οποία είναι φτιαγμένα με αγάπη από τις κυρίες του Δ.Σ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ

Το Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας έχει πραγματοποιήσει μια πρωτότυπη έρευνα σχετική με την αστική φορεσιά της Καλαμάτας των αρχών του 19ου αιώνα πριν από την επικράτηση στον Ελληνικό αστικό χώρο της φορεσιάς της Αμαλίας. Με βάση ένα προικοσύμφωνο του 1790 της κόρης του Παναγιώτη Μπενάκη, Πεντζεχρούλας, ένα καβάδι, οικογενειακό κειμήλιο της οικογένειας Κορφιωτάκη (μέλος της οποίας παντρεύτηκε την εγγονή της Πεντζεχρούλας Μπενάκη, Φρόσω) και μία χαλκογραφία αγνώστου ζωγράφου με τίτλο “Frau aus Kalamata” (Γυναίκα από την Καλαμάτα), το Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας προχώρησε σε ανασύνθεση της τοπικής φορεσιάς της Καλαμάτας όπως αυτή φορέθηκε από την Πεντζεχρούλα Μπενάκη. Τη φορεσιά παρουσίασε στο ευρύ κοινό σε ομιλία της, επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 χρόνων από την ίδρυσή του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας, η Πρόεδρος κα Βίκυ Καρέλια.

Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ

Ο εκθεσιακός χώρος παραδοσιακής ενδυμασίας και κοσμήματος του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας δεν είναι αυτό που περιμένεις να δεις σε ένα μουσείο. Είναι κάτι διαφορετικό και γι’ αυτό κεντρίζει αμέσως το ενδιαφέρον και ο επισκέπτης τον επισκέπτεται αρκετές φορές. Είναι ένας βιωματικός εκθεσιακός χώρος, μέσα σε ένα σύγχρονο μοντέλο ξενάγησης. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να κάνει ένα μοναδικό ταξίδι μέσα στην ιστορία, στην τέχνη στον πολιτισμό και στην σπάνια αισθητική.
Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα έπειτα από προσπάθειες χρόνων. Περιλαμβάνει συλλογές ελληνικών τοπικών ενδυμασιών! Εδώ και δύο χρόνια, σε ένα εκπληκτικό αρχιτεκτονικό χώρο βρήκε την κατάλληλη στέγη. Ενας χώρος που καταφέρνει να εντυπωσιάσει με την πρώτη ματιά.
Την αρχιτεκτονική μελέτη του έργου την έκανε ο αρχιτέκτονας κ. Θανάσης Κυρατσούς. Την προετοιμασία των εκθεμάτων επιμελήθηκε η ενδυματολόγος και πρόεδρος του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος Ιωάννα Παπαντωνίου και ο σκηνογράφος Σταμάτης Ζάννος.
Τα επεξηγηματικά κείμενα επιμελήθηκε η συνεργάτιδα του Μουσείου Μπενάκη Ξένια Πολίτου, ενώ η κατάταξη των εκθεμάτων έγινε από την λαογράφο καθηγήτρια Νάντια Μαχά – Μπιζούμη. Τέλος, τους φωτισμούς του χώρου επιμελήθηκε η καθηγήτρια θεατρικού φωτισμού Ελευθερία Ντεκώ.
Το στολίδι αυτό ολοκληρώθηκε, με την οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια, ενώ τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος την 1η Οκτωβρίου 2016!
Η συλλογή ελληνικών ενδυμασιών δημιουργήθηκε από το ιδρυτικό μέλος και επί σειρά ετών Πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας, Βικτωρία Καρέλια, η οποία ξεκίνησε αρχικά ως προσωπική συλλογή αλλά στη συνέχεια λόγω της μεγάλης της αγάπης για το Λύκειο των Ελληνίδων την παραχώρησε προκειμένου να ενσωματωθεί σε έναν καταξιωμένο φορέα προστασίας και προβολής της ελληνικής παράδοσης.
Σε ένδειξη αναγνώρισης για όλη την μεγάλη προσφορά της και έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας, ονομάστηκε, συλλογή Ελληνικών ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια».
H συλλογή Ελληνικών ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» είναι μία από τις πιο πληρέστερες συλλογές ελληνικών ενδυμασιών σε πανελλήνιο επίπεδο. Έχει στην διάθεσή έναν τεράστιο αριθμό γυναικείων και ανδρικών ενδυματολογικών συνόλων, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, αλλά και έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό μεμονωμένων ενδυματολογικών εξαρτημάτων. Όπου ξεχωρίζουν οι ομάδες των χρυσοκέντητων επενδυτών, των χρυσοΰφαντων ανατολίτικων καβαδιών και των κοσμημάτων.
Γιατί όπως και πολύ σωστά έχει δηλώσει η κα. Βικτωρία Καρέλια, «τα έργα της λαϊκής παράδοσης επιστρέφουν κάποτε στους λαούς που τα γέννησαν, ώστε να μπορούν ελεύθερα να τα θαυμάζουν, να τα εκτιμούν και να εμπνέονται και πάλι από αυτά».

Ο εκθεσιακός χώρος είναι ανοιχτός για το κοινό καθημερινά εκτός Δευτέρας.
Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη – Σάββατο 9:00 π.μ. – 2:00 μ.μ.
Τετάρτη και Σάββατο 5:30 μ.μ. – 8:30 μ.μ.
Κυριακή 10:00 π.μ. – 1:00 μ.μ.
Πληροφορίες στα τηλέφωνα 27210-86923 και 27210-86927

Comments are closed.