ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ανοίγει αύριο… αυλαία στη Στούπα το τριήμερο φεστιβάλ του «Ναρτούρα» για τον Ζορμπά και τον Καζαντζάκη!

0

ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ενδιαφέρον, αναμένεται από αύριο μέχρι και την Κυριακή, στη Μάνη, το Φεστιβάλ του «Ναρτούρα», του Πολιτιστικού Σωματείου για την Τέχνη και τη Φύση, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 +1 χρόνων, από το πέρασμα του Καζαντζάκη και του Ζορμπά, στη Στούπα.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

«Συνεπείς στο ραντεβού μας, ένα χρόνο μετά, γιορτάζουμε και φέτος στη Στούπα 100 +1 χρόνια, απ’ όταν ο Καζαντζάκης και ο Ζορμπάς, βρέθηκαν στα μέρη μας», ανέφερε μιλώντας για το τριήμερο Φεστιβάλ, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Δυτικής Μάνης και είναι ενταγμένο στο «Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς», όπως έχει χαρακτηριστεί το 2018 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η πρόεδρος του Σωματείου Βασιλική Κατέρη. «Φέτος, συμμετέχουν ομάδες και πολλοί καλλιτέχνες, ενώ έχουμε πολλές δράσεις εστιάζοντας περισσότερο, στη Στούπα του Καζαντζάκη και του Ζορμπά, έτσι όπως είναι σήμερα», σημείωσε η κα Κατέρη, τονίζοντας αυτό που κάνουν τα μέλη του «Ναρτούρα», είναι να διευρύνουν την παρακαταθήκη που μας έχουν αφήσει οι σπουδαίοι αυτοί, δύο άνδρες, εστιάζοντας στο σήμερα. «Πρέπει να δούμε, με όλη αυτήν την κληρονομιά που έχουμε, τι μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον, αφού όπου το παρελθόν, συναντά… το μέλλον, εκεί, είναι και η κληρονομιά μας», ανέφερε η πρόεδρος επισημαίνοντας πως οφείλουμε να είμαστε άξιοι συνεχιστές της.

Στις εκδηλώσεις και το πρόγραμμα, αναφέρθηκαν επίσης, η αντιπρόεδρος του Σωματείου, Κατερίνα Εξαρχουλέα – Γεωργιλέα καθώς και το μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου, Βούλα Σπυρέα.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα εγκαίνια, θα τελεστούν αύριο στις 6:15 το απόγευμα στην παραλία της Καλόγριας, όπου έχει διαμορφωθεί σε μικρό εικαστικό πάρκο, χάρη στο γλύπτη Αλέξη Σαφαρή και έχει φυτευτεί με βότανα, κυπαρίσσια και δάφνες, ενώ οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με ξενάγηση στις 10 το πρωί, η οποία θα επαναληφθεί και το Σάββατο και την Κυριακή.

ΟΙ ΑΥΡΙΑΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι, όπως και τις επόμενες ημέρες, η κα Εξαρχουλέα, με αφετηρία την προτομή του Καζαντζάκη στην Καλόγρια, θα ξεναγήσει όσους επιθυμούν στα μέρη όπου έδρασε ο Καζαντζάκης με τον Ζορμπά και ειδικότερα, στο ορυχείο,  τις γαλαρίες, την παραλία της Καλόγριας, το λούκι, την καλύβα και αλλού.
Από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 6, πριν τα εγκαίνια, η δημοσιογράφος και ειδική γραμματέας του Σωματείου, Μαρία Τομαρά, θα πραγματοποιήσει στην ΕΡT Καλαμάτας, μια εκπομπή-αφιέρωμα στον Καζαντζάκη και στη σχέση του με τη Στούπα, όπου 10 λεπτά πριν το κλείσιμό, θα ακουστεί η μουσική σύνθεση «Ζορμπάς» του Μίκη Θεοδωράκη, με όλους να αναφωνούν το «ώπα» της ψυχής…
Τα εγκαίνια, θα τελεστούν στις 6:15, εκεί όπου βρισκόταν η παράγκα του Καζαντζάκη και μετά το καλωσόρισμα από την ιδρύτρια και πρόεδρο του Πολιτιστικού Σωματείου για την Τέχνη και Φύση «ΝΑΡΤΟΥΡΑ», Βασιλική Κατέρη, θα γίνει τιμητική μνεία στον γλύπτη Αλέξη Σαφαρή, για την συνεισφορά του στην ανάδειξη και καλλιτεχνική διαμόρφωση του χώρου.

Ξεχωριστή, αναμένεται η στιγμή που θα απαγγελθούν ποιήματα που αναφέρονται στη Στούπα την περίοδο εκείνη, της αείμνηστης Γιώτας Αργυροπούλου, η οποία το προγραμμάτιζε από πέρυσι, αλλά δυστυχώς, δεν πρόλαβε…, ενώ στις  7:15, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ν. Καζαντζάκης» στη Στούπα, ο δημοσιογράφος και λογοτέχνης Θανάσης Παντές, θα μας… επιστρέψει στον Καζαντζάκη, προσεγγίζοντάς τον λογοτεχνικά, με την ευγενική συμμετοχή του Πολιτιστικού Αντίλογου. Μισή ώρα αργότερα, θα ακολουθήσει η εκδήλωση «Κώστας Χαλκιάς: Ίχνος προσέγγισης στην “ΟΔΥΣΕΙΑ” του Νίκου Καζαντζάκη», με την συνεργασία της ηθοποιού και σκηνοθέτιδας Όλγας Αλεξανδροπούλου, του Παναγιώτη Σταθέα στη μουσική συνοδεία και του Ηλία Παρθένιου στην ψηφιακή υποστήριξη.

Οι αυριανές εκδηλώσεις, θα κλείσουν στις 9:30 το βράδυ, με την προβολή του ντοκιμαντέρ «33.333 Η Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη –Μένιος Καραγιάννης Ελλάδα –Σουηδία –ΗΠΑ 90’», το οποίο θα προλογίσει ο ίδιος ο δημιουργός του, Μένιος Καραγιάννης. Η εκδήλωση αυτή, θα πραγματοποιηθεί με την ευγενική συμμετοχή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

Οι ξεναγήσεις από τις 10 μέχρι τις 12 θα συνεχιστούν αι το Σάββατο, ενώ από τις 10:30 μέχρι τις 12:30, θα πραγματοποιηθεί Βιωματικό Εργαστήρι Αφήγησης και Παιχνιδιού για παιδιά, με την ψυχολόγο – συγγραφέα, Βίκη Κοσμοπούλου, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Στούπας.

Στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου, ο δεξιοτέχνης της λύρας, τραγουδοποιός και ερμηνευτής Πέτρο Σαριδάκη, θα μας… ταξιδέψει στον κόσμο των κρητικών τραγουδιών και θα ακολουθήσει το πρόγραμμα του Ελληνικού Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού με θέμα: «Υποχθόνιοι Θησαυροί», που συνδιοργανώνεται με το Σωματείο ΝΑΡΤΟΥΡΑ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, τελώντας υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Στις 8:30 το βράδυ θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και ψηφιακές απεικονίσεις φωτογραφικού αρχειακού  υλικού του ερευνητή τοπικής ιστορίας, Δημήτρη Μακρή. Πρώτη, θα είναι η ομιλία της διευθύντριας του Ελληνικού Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού, Βάσως Κιούση, για τη δημιουργία και τη χρήση του λιγνίτη, ενώ θα ακολουθήσει η ομιλία του ερευνητή τοπικής ιστορίας και προέδρου του Κέντρου, Δημήτρη Μακρή με θέμα: «Αναπαράσταση μεθόδων εξόρυξης –η χρήση των εργαλείων».
Στη συνέχεια, θα τελεστούν τα εγκαίνια της Έκθεσης  φωτογραφίας και εργαλείων

Και αφήγηση περιστατικών από τον Δημήτρη Μακρή. Συγκεκριμένα, «Η Ανάφλεξη των εκρηκτικών για την εξόρυξη του λιγνίτη» και «Οι ανδρειωμένοι στις στοές του θανάτου», με την ευγενική συμμετοχή του ηθοποιού και σκηνοθέτη Κώστα Χαλκιά, στην αφήγηση.

Η ΑΥΛΑΙΑ

Το Φεστιβάλ, θα κλείσει την Κυριακή, με την ημέρα να ξεκινά με τη γνωστή ξενάγηση και να ακολουθεί εργαστήρι ζωγραφικής για παιδιά, με την εικαστικό Σοφία Φιλέα, από τις 10:30 έως τις 12:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο και την προβολή του 20λεπτου ντοκιμαντέρ «Καζαντζάκης και Ζορμπάς – Στούπα 1965», στις 12:45 στο Πολιτιστικό Κέντρο. Το ντοκιμαντέρ, είναι σκηνοθεσίας Κώστα Τσαγκάρη, το σενάριο του Γιάννη Αναπλιώτης και η παραγωγή του Ηλία Περγαντή

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, πως στη διάρκεια του τριήμερου φεστιβάλ, θα λειτουργεί στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ν. Καζαντζάκης», έκθεση φωτογραφίας και εργαλείων στο πλαίσιο της συμμετοχής του Ελληνικού Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού, καθώς και εικαστική έκθεση καλλιτεχνών της περιοχής μας (στον όροφο), με φιλική συμμετοχή της ομάδας Arts Club Stoupa. Οι εκθέσεις θα είναι επισκέψιμες τις ώρες -λίγο πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά- που θα πραγματοποιούνται οι προγραμματισμένες δράσεις του φεστιβάλ στον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου. Υπεύθυνος Ψηφιακής και Τεχνολογικής Υποστήριξης, είναι ο Παναγιώτης Δρακουλάκος, στον ηχητικό εξοπλισμό, ο Χρήστος Συκάς με το «Ήχος & φως», που παρέχει τις υπηρεσίες του, για άλλη μια φορά, αφιλοκερδώς, στον εξοπλισμό των προβολών, η πρώην Κινηματογραφική Λέσχη Μάνης και υπεύθυνος φωτισμού, ο Κώστας Οικονομέας.

Comments are closed.