ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περιοδεία και συνάντηση του Θανάση Πετράκου στην Ηλεία: Να αποζημιωθούν άμεσα οι  αγρότες  για τις μεγάλες ζημιές από τις άκαιρες και υπερβολικές βροχοπτώσεις!

0

20180919_124435

ΜΕΤΑ την περιοδεία που έκαναν χθες στην αγορά της Αμαλιάδας και η οποία έτυχε θερμής υποδοχής από τους πολίτες της, ο Θανάσης Πετράκος  υπεύθυνος αγροτικής πολιτικής της Π.Γ. της ΛΑ.Ε .  και τα στελέχη της Ν.Ε. Ηλείας της ΛΑ.Ε.  Γιάν. Καραμάνης, Παν. Κορισιάνος και Διον. Καμαρινός συναντήθηκαν με τους προέδρους του Αγροτικού Συνεταιρισμού και της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Ηλ. Σιαχάμη  και Χρ. Βαλιανάτο   και συζήτησαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Ηλείας.

ΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΕΣ

Οι κ. Βαλιανάτος  και Σιαχάμης έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην τραγική κατάσταση που  βρίσκονται οι αγρότες μέλη  τους  αλά και όλοι οι αγρότες της Ηλείας ,οι οποίοι υπέστησαν μεγάλη καταστροφή στις καλλιέργειες τους  από τις άκαιρες και υπερβολικές βροχοπτώσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου. Κυρίως οι παραγωγοί της βιομηχανικής ντομάτας, της κορινθιακής-μαύρης σταφίδας  αλλά και του όψιμου καρπουζιού έχουν υποστεί ζημιές που ξεπερνούν το 50% Μ ε συνέπεια να έχουν χαθεί συνολικά εισοδήματα πάνω από 10  εκατ. ευρώ.

Οι κ. Βαλιανάτος  και Σιαχάμης τόνισαν ότι αν δεν υπάρξει  άμεση και πλήρης αποζημίωση των παραγωγών της βιομηχανικής ντομάτας τότε το 2019 δεν θα μπορέσει κανένας να καλλιεργήσει βιομηχανική ντομάτα στην Ηλεία. Δυστυχώς ο ΕΛΓΑ δεν δεσμεύεται ότι θα αποζημιώσει τους παραγωγούς μέχρι τα Χριστούγεννα του 2018.

Για τις ζημιές στη σταφίδα τόνισαν ότι δεν έγινε εξατομικευμένη εκτίμηση των ζημιών γι’ αυτό υπάρχει κίνδυνος οι αποζημιώσεις να είναι ψίχουλα. Επιπλέον ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία της ΛΑΕ ότι ακόμα δεν έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις για τις μεγάλες ζημιές του 2016, για δε του 2017 έχει δοθεί μόνο το 70%.

ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ

Μετά την ενημέρωση ο Θανάσης Πετράκος δήλωσε : Η Λαϊκή Ενότητα στηρίζει τον αγώνα των αγροτών και των οργανώσεών τους και απαιτεί από την κυβέρνηση να αποζημιώσει άμεσα τους παραγωγούς για όλη τη ζημιά που υπέστησαν. Είναι απαράδεκτο ενώ η κυβέρνηση γνωρίζει  ότι οι παραγωγοί έχουν υποστεί πολύ μεγάλη καταστροφή και αδυνατούν να καλλιεργήσουν την προσεχή καλλιεργητική χρονιά να μην δεσμεύεται ότι θα τους αποζημιώσει μέσα στον Δεκέμβριο όπως ζητούν για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν ξανά τα χωράφια τους.

Είναι επίσης απαράδεκτο να μην έχουν δοθεί ακόμη οι αποζημιώσεις της μαύρης σταφίδας για το 2016 και 2017. Ο Θανάσης  Πετράκος δεσμεύθηκε ότι η Λαϊκή Ενότητα θα κάνει άμεσα παρέμβαση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να δοθούν άμεσα και για το σύνολο των ζημιών οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς βιομηχανικής ντομάτας, κορινθιακής σταφίδας, και όψιμου καρπουζιού.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Η Λαϊκή Ενότητα τόνισε ότι απαιτεί μαζί με τους αγρότες της Ηλείας

  • Να στηριχθεί και να αυξηθεί η καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας και να υπάρξει πρόγραμμα αναδιάρθρωσής της.
  • Να γίνει στην Ηλεία δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων .
  • Να επαναλειτουργήσει το Ινστιτούτο σποροπαραγωγής κηπευτικών στον Κόροιβο.
  • Να υπάρξει εθνική αγροτική πολιτική και κλαδικές πολιτικές για τα βασικά αγροτικά προϊόντα.
  • Να μειωθεί δραστικά το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων
  • Να υπάρξει μια νέα δημόσια αγροτική τράπεζα  για στηρίξει τους αγρότες παραγωγούς και την αγροτική  οικονομία.

Comments are closed.