ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Υπάρχει ελπίδα ένας έντιμος και άξιος εργαζόμενος να ευδοκιμήσει στην Ελλάδα;»

0

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ του τίτλου είναι καίριας σημασίας και μπορεί ακόμα να προκαλέσει ανησυχία,  φόβο, τρόμο, αβεβαιότητα, απαισιοδοξία, έντονη τάση παντελούς απραξίας, δηλαδή να χάσει κάποιος κάθε διάθεση για αγώνα, πόλη, για προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης του! Γιατί τόση ταραχή; Ποιες μαύρες, σκοτεινές εμπειρίες και αποτρόπαια βιώματα κάνουν κάποιους να ξεπερνούν τα όρια της ψυχικής αντοχής τους;

Εδώ δε χρειάζεται να επεκτείνουμε περισσότερο τον πρόλογο μας, αλλά να προσπαθήσουμε να αναλύσουμε, να εμβαθύνουμε, για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα που απαντούν στο ως άνω θέμα μας.

Καταρχάς, είναι γνωστό τοις πάσι ότι για τους πραγματικά άξιους, τα άτομα που έχουν όνειρα να βελτιώσουν την ποιότητα της καθημερινότητας της ζωής τους, ο δρόμος δεν είναι συνήθως στρωμένος με ροδοπέταλα και ότι η πραγματικότητα δείχνει το αντίθετο. Π.χ. ο διευθυντής μιας εταιρείας είναι σχεδόν αδιανόητο να συμπαθήσει έναν υφιστάμενο του, που τυγχάνει να είναι έξυπνος, δραστήριος και πιο μορφωμένος από τον ίδιο. Είναι βέβαιο ότι πρώτον, θα του κάνει το βίο αβίωτο και κατά πάσα πιθανότητα θα φροντίσει να τον διώξει. Ο υφιστάμενος του θα πρέπει να είναι κατώτερος του, δηλαδή μια μετριότητα, και να μην είναι αμέμπτου ηθικής. Τώρα, εάν το διώξιμο, θα ωφελήσει την εταιρεία, για το διευθυντή δεν είναι σίγουρα το πρώτο του μέλημα. Η θέση του να είναι εξασφαλισμένη και «γαία πυρί μειχθήτω».

Εδώ, νιώθω την ανάγκη να παραθέσω εν συντομία, ένα πραγματικό γεγονός που γνώρισα προσωπικά. Ένας νέος άνδρας με πολυποίκιλη εμπειρία, αδιάσειστα προσόντα που υπερκαλύπτουν τα προαπαιτούμενα για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της νέας του θέσης, εγκαθίσταται στο νέο του γραφείο. Κάλεσε πολύ ευγενικά τη γραμματέα του τμήματος, να τον ενημερώσει για τα τρέχοντα θέματα, για τις τυχόν εκκρεμότητες, κι αν είναι δυνατόν, ποιες είναι οι προτεραιότητες του τμήματος. Το επόμενο πρωινό, συμμορφούμενος όπως συνήθιζε πάντα, με το ωράριο εργασίας της δουλειάς του, φρόντισε να έχει μια σύντομη συζήτηση με τον άμεσο προϊστάμενο του, και στη συνέχεια να καλημερίσει τουλάχιστον το Γενικό Διευθυντή. Είχε προσληφθεί σαν στέλεχος πωλήσεων και νωρίς-νωρίς του παραδόθηκε ένας βαρύς φάκελος που έπρεπε να ακολουθηθεί κατά γράμμα και να ελεγχθεί το συντομότερο δυνατόν. Από το διάβασμα του φακέλου, ξεχώρισε αμέσως κάποιες κατεπείγουσες περιπτώσεις που έχρηζαν άμεσης λύσης, γιατί εκτός από το σοβαρό οικονομικό κόστος, υπήρχε και η ηθική πλευρά, που έβλαπτε το κύρος της εταιρείας. Όμως κανένας από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, ακόμα ούτε και το Νομικό Τμήμα, δεν τολμούσε να ασχοληθεί με τις σχετικές υποθέσεις, γιατί φοβούνταν τις επιπτώσεις αποτυχίας. Έτσι, οι ως άνω υποθέσεις, έμεναν για χρόνια άλυτες και οι πελάτες αναγκάστηκαν να βρουν το δίκιο τους δικαστικώς.

Ο νέος υπάλληλος προσφέρθηκε προσωπικά να αναλάβει όλες τις προβληματικές υποθέσεις και να προσπαθήσει να τις λύσει. Τα αποτελέσματα ήταν αναπάντεχα επιτυχή! Καταρχάς έπεισε τους δυσαρεστημένους πελάτες να παγώσουν τις δικαστικές τους απαιτήσεις και κατάφερε να βρει λύσεις που να ωφελούν και τα δύο μέρη! Το μέγεθος της επιτυχίας ήταν πράγματι εντυπωσιακό! Από αυτό το σημείο όμως, άρχισε μια ακατανόητη συμπεριφορά της διεύθυνσης προς τον εν λόγω υπάλληλο, και αντί να δέχεται συγχαρητήρια, άρχισαν ακαταλαβίστικες επικρίσεις! Ποιος ήταν ο λόγος; Απλούστατα, η μεγάλη επιτυχία του νέου στελέχους των πωλήσεων. Η τυχόν σύγκριση θα τους απαξίωνε και θα αποδείκνυε τη μετριότητα τους και πολύ πιθανόν, την ανικανότητα τους. Άρα, ο νέος υπάλληλος είναι επικίνδυνος και μας εκθέτει όλους. Η λύση είναι να τον διώξουμε! Όπερ και εγένετο. Σύντομα όμως διαπίστωσαν ότι η πράξη τους αυτή ήταν πολύ άστοχη κι ενείχε πολλούς κινδύνους. Έτσι, τον μετακαλούν, προσφέροντας του οικονομικά κίνητρα, τα οποία για λόγους αξιοπρέπειας, απέρριψε όλα ασυζητητί και προτίμησε να μην επιστρέψει στην εταιρεία. Νομίζω, είναι περιττό οποιοδήποτε σχόλιο.

Η κακοδαιμονία στη χώρα μας οφείλεται, ως επί το πλείστον και στη μετριότητα και ακαταλληλότητα αυτών που πιάνουν τα πόστα και ορίζουν τις τύχες των πολλών.

 

Καλαμάτα, 10/9/2018
Παντελής Γιαννακάκης

Comments are closed.