ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επώδυνη αλλά αναγκαία η συμφωνία των Πρεσπών(;)

0

«ΣΕ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ θα ξέρουμε αν η συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Τσίπρα – Ζάεφ θα έχει περάσει το κρίσιμο τεστ της λαϊκής έγκρισης. Τη θερμή υποστήριξή τους στη συμφωνία έχουν δείξει τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με πρωτοφανείς μάλιστα για την ιστορία των Σκοπίων παρεμβάσεις και επισκέψεις στο ανώτατο δυνατό πολιτικό επίπεδο.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως η ένταξη του πρώην γιουγκοσλαβικού κρατιδίου στο ΝΑΤΟ, και εν συνεχεία στην Ε.Ε., αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη Δύση. Κυρίως γιατί βάζει φρένο στις γεωπολιτικές επιδιώξεις της Ρωσίας στα Βαλκάνια.

Η ΟΜΑΛΟΠΟΙΗΣΗ, όμως, των ελληνοσκοπιανών σχέσεων είναι χωρίς αμφιβολία σημαντική εξέλιξη και για την Ελλάδα. Θα σταθεροποιήσει ένα ανίσχυρο κράτος δύο εκατομμυρίων πολιτών (Αλβανών, Σέρβων και Σλαβομακεδόνων) ώστε να μετατραπεί σε ένα ασφαλές μαξιλάρι στα βόρεια σύνορά μας και θα αποτρέψει ενδεχόμενη διάλυσή του που θα μπορούσε να ανοίξει επεκτατικές ορέξεις σε χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, θα καταστήσει τα Σκόπια οικονομικό δορυφόρο της Αθήνας μέσω του οποίου οι ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν ευκολότερη διείσδυση στα Βαλκάνια.

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ των Πρεσπών δεν είναι, ασφαλώς, αυτή που θα επιθυμούσε η ελληνική πλευρά – ιδιαίτερα οι Βορειοελλαδίτες. Κυρίως γιατί με τη συμφωνία αναγνωρίζεται εκ μέρους της Ελλάδος το δικαίωμα των Σκοπιανών να αποκαλούνται «Μακεδόνες» και να υποστηρίζουν ότι μιλούν μακεδονική γλώσσα.

ΩΣΤΟΣΟ η συμφωνία των Πρεσπών περιέχει αλλαγή ονομασίας με βάση γεωγραφικό προσδιορισμό (αυτό που ζητούσαμε τόσα χρόνια) σε «Βόρεια Μακεδονία», ενώ υποχρεώνει τους γείτονες να αλλάξουν το σύνταγμά τους, να εγκαταλείψουν αλυτρωτικά σύμβολα και να αποδεχθούν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την αρχαία ελληνική ιστορία και τον Μέγα Αλέξανδρο.

ΕΙΝΑΙ επίσης σαφές ότι έπειτα από τόσα χρόνια αδυναμίας εξεύρεσης λύσης στο ονοματολογικό και με πάνω από εκατό χώρες –ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα– να έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως Μακεδονία και τους κατοίκους τους ως Μακεδόνες, η επώδυνη αυτή συμφωνία με τα Σκόπια αποτελεί σαφή πρόοδο αφού ομαλοποιεί τις ελληνοσκοπιανές σχέσεις και σβήνει μία εν δυνάμει φωτιά στην περιοχή. Είναι βέβαιο μάλιστα, ότι εάν ο κ.Τσίπρας είχε χειρισθεί με σοβαρότητα και εθνική στόχευση την όλη υπόθεση ζητώντας τη συναίνεση και συνεργασία των κομμάτων της αντιπολίτευσης και δεν χρησιμοποιούσε το Σκοπιανό έτσι ώστε να διχάσει τη Ν.Δ. και να αποκομίσει πολιτικά οφέλη, η συμφωνία, αν και  επώδυνη για την Ελλάδα, θα γινόταν αποδεκτή ενδεχομένως από όλα τα μεγάλα κόμματα.

ΕΑΝ το «Ναι» νικήσει στο δημοψήφισμα της επόμενης Κυριακής, τα μάτια όλου του κόσμου θα γυρίσουν πάλι στην Ελλάδα. Κι αν μεν ο κ. Τσίπρας προχωρήσει στην κύρωση της συμφωνίας με την πλειοψηφία («ποταμίσιων» και ανεξάρτητων) χωρίς τους περισσότερους από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ, τότε έχει καλώς για τη χώρα.

ΑΝ ΩΣΤΟΣΟ ο κ. Τσίπρας χειρισθεί την υπόθεση με μικροκομματική λογική (όπως έκανε με την υπόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2015), και στήσει κάλπες πριν κυρώσει τη συμφωνία, τότε το θέμα των Σκοπίων θα γίνει ο μεγάλος βραχνάς όχι μόνο για την επόμενη κυβέρνηση (κατά πάσα πιθανότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη ) αλλά για ολόκληρη τη χώρα.

ΕΑΝ σ’ αυτή την περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης δεν κάνει υπέρβαση των προεκλογικών του δεσμεύσεων και αρνηθεί να κυρώσει τη συμφωνία, τότε τα Σκόπια θα έχουν κερδίσει διεθνώς σε αξιοπιστία και σοβαρότητα.

ΑΝΤΙΘΕΤΑ από την Ελλάδα, η οποία θα είναι το προβληματικό μέλος της διεθνούς κοινότητας έχοντας απέναντι Ε.Ε. και ΗΠΑ, από τις οποίες ζητεί μονίμως βοήθεια για να λύσει οικονομικά ή εξωτερικά της ζητήματα.

ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ περίπτωση, είναι πολύ πιθανό τα Σκόπια να ενταχθούν με προσωρινό status στο ΝΑΤΟ ως ΠΓΔΜ κι όλοι να δείχνουν την Ελλάδα που δεν μπόρεσε μία ακόμη φορά να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

ΟΣΟ μάλιστα οι θεσμοί δεν επιτρέπουν στον κ.Τσίπρα να ακυρώσει το μέτρο της μείωσης των συντάξεων, τόσο το σενάριο της απομόνωσης μοιάζει πιθανότερο».

***

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ των Πρεσπών μπορεί ενδεχομένως να είναι επώδυνη, συγχρόνως όμως θεωρείται και αναγκαία αφού έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος για το ζήτημα του ονόματος και η χώρα μας έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ το άρθρο του Νότη Παπαδόπουλου και με νηφάλια προσέγγιση.

ΟΛΑ βέβαια θα κριθούν με το κυριακάτικο δημοψήφισμα στα Σκόπια, αλλά θα είναι μόνο η αρχή.

ΣΗΜΑΣΙΑ έχει για την ελληνική πλευρά τι θα γίνει στη συνέχεια και τι στάση θα κρατήσουν οι δικοί μας έχοντες την πολιτική ευθύνη.

ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ για λανθασμένες κινήσεις δεν υπάρχουν πλέον και τα αλλεπάλληλα λάθη που έχουν γίνει από το 1992 μέχρι σήμερα δεν πρέπει να επαναληφθούν.

Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ που τώρα υπάρχει δεν πρέπει να χαθεί.

Θανάσης Παντές

Comments are closed.