ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ιστορίες πάλι…

0

ΚΑΛΗΜΕΡΑ, έλεγε προς τους αλλουβρόχηδες με την σκαρίμπεια αίγλη της καρικατούρας καθώς μπροστά εμφανίστηκε από το πουθενά το ένδοξο Καρυοβούνι ή παλαιόθεν Αράχωβα της Μεσσηνιακής Μάνης.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ, είπε και πάλι και αίφνης το Καρυοβούνι ανθοβόλησε μονομιάς.

***

 ΕΦΕΥΓΕ το καλοκαίρι και το Καρυοβούνι της Μάνης έπαιρνε την φθινοπωρινή του όψη.

ΦΥΓΑΝ και οι τελευταίοι παραθεριστές και πλέον η φθινοπωρινή αίσθηση απλώνεται στο ένδοξο Καρυοβούνι δίνοντας μια άλλη ατμόσφαιρα στο γραφικό χωριό.

ΟΣΟ για τους αλλουβρόχηδες, έρχονται και παρέρχονται με όλους τους καιρούς.

***

ΜΙΑ χειμωνιάτικη νύχτα του 1917 ο Καζαντζάκης βρέθηκε στο Καρυοβούνι Μάνης και λόγω καιρικών συνθηκών έμεινε εκεί φιλοξενούμενος του Γουδέλη, πατέρα του μετέπειτα εκδότη του Γιάννη Γουδέλη.

ΠΩΣ τα φέρνει τελικά η ζωή αναρωτιέσαι και δεν είναι εύκολο βέβαια να πεις ότι απάντηση θα πάρεις.

***

ΖΟΡΜΠΑΣ ο Διονυσιακός και διόλου Απολλώνειος. Πιστός μόνο σε ό,τι σχετίζεται με την ερωτική υπόσταση της ζωής.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σε κάθε εκδοχή, πέρα από όρια και όρους που δεν τον αφορούν.

ΑΥΤΑ σκέφτεται στην περίπτωσή του εντρυφώντας και μακριά από τον θρυλικό λογοτεχνικό ήρωα που ο Καζαντζάκης δημιούργησε και τον έκανε παγκοσμίως γνωστό.

***

ΚΑΘΩΣ φθινοπωριάζει αλλάζει και η διάθεση, διαπιστώνει στον εαυτό της βλέποντας τη συμπεριφορά της.

ΑΡΧΙΖΕΙ να αποφεύγει τη θάλασσα για κολύμπι και προτιμάει να σεργιανίζει στην παραλία χαζεύοντας τους γλάρους που σουλατσάρουν.

ΑΦΗΝΕΤΑΙ σε σκέψεις και χάνεται στην απεραντοσύνη της θάλασσας ώσπου σουρουπώνει και γυρίζει στην κίνηση της πόλης στο κέντρο, όπου έχουν ήδη επιστρέψει οι περιδιαβαίνοντες στις παραλίες όλο το καλοκαίρι, όπως άλλωστε και αυτή.

***

ΟΠΩΣ το περίμενε ο Μπέκας, ο επιχειρηματίας Γιώργος Γιαβάσογλου, δήλωσε άγνοια για τα όσα άκουσε για το νέο θάνατο της πρώην συζύγου του και μάλιστα αντιμετώπισε τον συνταξιούχο αστυνομικό με αρκετή ψυχρότητα.

ΕΚΕΙΝΟΣ όμως είναι βέβαιος πως κάτι περίεργο συνέβαινε γι’ αυτό και αποφάσισε να ψάξει σε βάθος την υπόθεση. Τότε ήταν που άρχισαν οι εκπλήξεις και ούτε μπορούσε να σκεφτεί.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ και υγιαίνετε φίλτατοι αναγνώστες και καλή εβδομάδα.

Θανάσης Παντές

Comments are closed.