ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κουνέλι ή Λαγός Στιφάδο

0
Διά χειρός Χρήστου Ζέρβα

Υλικά
• 1 κουνέλι ή λαγό σε μερίδες
• 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 2 κιλά κρεμμυδάκια για στιφάδο
• 3 φλυτζ. τσαγιού φρέσκες ώριμες ντομάτες, περασμένες απ᾿ το μούλτι
• 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
• 1 ποτ. νερού λευκό ξηρό κρασί
• 1 πρέζα ζάχαρη
• 2 δαφνόφυλλα
• ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι
• 2 κουτ. σούπας ξύδι
• αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη μαρινάδα

  • 1½ ποτ. νερού κρασί
    • ⅔ ποτ. νερού ξύδι
    • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι
    • 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο
    • 1 κρεμμύδι μεγάλο σε φέτες
    • ½ ποτ. νερού ελαιόλαδο
    • 6 δαφνόφυλλα
    • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
    • 1 κουτ. γλυκού αλάτι

Εκτέλεση

Από βραδύς, πλένουμε καλά τα κομμάτια του κουνελιού ή του λαγού και τα βάζουμε σ᾿ ένα μπολ.
Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα, και περιχύνουμε μ᾿ αυτή το κουνέλι ή τον λαγό.
Το σκεπάζουμε, το βάζουμε στο ψυγείο και τ᾿ αφήνουμε να σταθεί μέχρι το πρωί.

Την άλλη μέρα, καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια μέσα σε νερό (όταν τα καθαρίζουμε μέσα στο νερό, αποφεύγουμε το κλάμα).

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό να βράσει και ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια για ένα λεπτό ίσα για να ζεματιστούν.
(Μ᾿ αυτόν τον τρόπο, πετυχαίνουμε να φύγει η πολύ «σπιρτάδα» των κρεμμυδιών και να σφίξουν για να μην μας χαλάσουν στο βράσιμο).
Έπειτα τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουμε καλά.

Βάζουμε το λάδι σε πλατιά κατσαρόλα, επάνω σε δυνατή φωτιά να κάψει και σοτάρουμε μέσα σ’ αυτό τα κρεμμυδάκια λίγα – λίγα.
Τα βγάζουμε με την τρυπητή κουτάλα, στραγγίζοντας τα καλά.

Στο ίδιο λάδι, σοτάρουμε και τα κομμάτια του κρέατος, αφού τα βγάλουμε από τη μαρινάδα, τα πλύνουμε, τα στραγγίσουμε καλά και τα στεγνώσουμε με απορροφητικό χαρτί. Έπειτα προσθέτουμε και το σκόρδο.
Όταν σοταριστούν απ᾿ όλες τις πλευρές, τα σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε τη ζάχαρη, τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι, το αλάτι, το πιπέρι, τον πελτέ, τη ντομάτα και ένα ποτήρι νερό.
Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε, ώσπου να μισομαλακώσει το κρέας, 50΄- 55΄ περίπου. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό.

Όταν μαλακώσει το κρέας, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το βράσιμο άλλα 40΄με 50΄ περίπου, ώσπου να μαλακώσει καλά το κρέας και τα κρεμμυδάκια και να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε και λίγο νερό.
(Εάν τα κρεμμυδάκια μαλακώσουν πριν δέσει η σάλτσα, τα στραγγίζουμε σε μια κατσαρόλα και δένουμε τη σάλτσα χωριστά. Όταν δέσει, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το φαγητό).
Όταν σβήσουμε την κατσαρόλα, ρίχνουμε το ξύδι.
Καλή σας απόλαυση!!!

 

Comments are closed.