ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αναβρασμός στο Περιφερειακό με τις μειοψηφίες να καταγγέλλουν… σπατάλες χρημάτων!

0

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ έντονη από ποτέ είναι η αντιπαράθεση στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Μεσσηνίας στο… φόντο των εκλογών που πλησιάζουν, αλλά και των σοβαρών ζητημάτων που «ξεπηδούν» συχνά, στους κόλπους της Περιφερειακής Αρχής.

Ένα από τα ζητήματα που βρίσκεται στο επίκεντρο είναι οι 55 χιλ. ευρώ που διαθέτει η Περιφέρεια για τη διοργάνωση ιατρικού συνεδρίου, με την μειοψηφία, να το καυτηριάζει. Εκτενές θέμα έκανε η μείζονα μειοψηφία, με την Στέλλα Καρλαύτη του «Πελοπόννησος Πρώτα», να επισημαίνει πως η διοργάνωση ενός συνεδρίου, δε συνεπάγεται τον συνεδριακό τουρισμό, που τόσο ανάγκη έχει η περιοχή.

ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ…

Η κα Καρλαύτη, σχολιάζοντας τη χρηματοδότηση του 24ου Συνεδρίου ΩΡΛ το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 12 μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου στο Λουτράκι, με 55 χιλ. ευρώ μέσω της Αναπτυξιακής Πελοπόννησος Α.Ε., δήλωσε έκπληκτη, αφού τα συνέδρια αυτά όπως είπε, συνήθως χρηματοδοτούνται από τις εταιρείες. «Μας εκπλήσσει το γεγονός ότι για πρώτη φορά η Περιφέρεια εμφανίζει θέμα χρηματοδότησης ιατρικών συνεδρίων, προσπαθώντας να το ενδύσει με το μανδύα του Ιατρικού Τουρισμού και του Τουρισμού Υγείας. Όπως είναι γνωστό, τα ιατρικά συνέδρια είναι αυτοτελώς χρηματοδοτούμενα και ουδέποτε είχαν πρόβλημα εύρεσης πόρων, γι’ αυτό και πραγματοποιούνταν κατά δεκάδες ετησίως στην Πελοπόννησο. Η χρηματοδότησή τους προέρχεται από τις ιατρικές επιστημονικές εταιρείες (εν προκειμένω την ΩΡΛ) και από άλλες πηγές που έχουν νόμιμο συμφέρον. Εκτός αυτού, με τις νέες αυστηρές διατάξεις που έχει θεσπίσει το υπουργείο Υγείας τα τελευταία χρόνια, τα συνέδρια έχουν καθαρά επιστημονικό και επιμορφωτικό χαρακτήρα και σε αυτά συμμετέχουν μόνο οι σύνεδροι γιατροί. Η δε τουριστική δραστηριότητα αυτών και των συνοδών μελών στην περιοχή του συνεδρίου, γίνεται αυθόρμητα στο πλαίσιο της αγοράς και καθορίζεται από τους κανόνες της χωρίς βέβαια να είναι ανάγκη να παρέμβει η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε αυτό», επισημαίνει η κα Καρλαύτη, η οποία κάνει λόγο για σκόπιμη συσχέτιση διαφορετικών πραγμάτων. «Ο Ιατρικός Τουρισμός και ο Τουρισμός Υγείας εντάσσονται στις ειδικές εξελισσόμενες μορφές τουρισμού και αποτελούν νέους, πολλά υποσχόμενους τομείς για τη χώρα μας. Αυτούς τους τομείς, στους οποίους υπεισέρχεται πλήθος φορέων, οικονομικών και θεσμικών παραγόντων, η Περιφέρεια θα μπορούσε πράγματι στοχευμένα και με σύνεση να τους στηρίξει. Όμως, καθώς δεν διαφαίνεται ούτε καν στο βάθος αναπτυξιακή προοπτική σε αυτήν τη χρηματοδότηση των 55.000 ευρώ και μέσα στα γνωστά στενά δημοσιονομικά πλαίσια, θα ήταν χρήσιμο τα χρήματα αυτά να διατεθούν σε άλλες δράσεις κοινωνικού και πραγματικά αναπτυξιακού χαρακτήρα», τονίζει η Στέλλα Καρλαύτη, με το συνδυασμό να ψηφίζει «λευκό».

ΒΟΛΕΣ ΑΠΟ ΓΟΝΤΙΚΑ ΓΙΑ ΣΠΑΤΑΛΕΣ…

Στο γεγονός ότι αυτά τα χρήματα, θα μπορούσαν να είχαν διατεθεί για άλλους σκοπούς, ειδικά μετά την κακοκαιρία, στάθηκε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Γόντικας, με την παράταξη να αποχωρεί και να εκδίδει ανακοίνωση αναφορικά με έργα μεγάλου κόστους, όπως αυτό της σήμανσης των μονοπατιών ύψους 1 εκατ. ευρώ, που έχουν… παραγκωνίσει τις προτεραιότητες. «Αρνούμενοι να συμμετέχουμε σε μια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα έδινε εκατομμύρια ευρώ στην Πελοπόννησο ΑΕ και ΜΗΔΕΝ ευρώ στου πληγέντες από την θεομηνία, αποχωρήσαμε. Δυο μόλις μέρες μετά τις καταστροφές από την «επέλαση του ΖΟΡΜΠΑ» στην Πελοπόννησο, θέσαμε θέμα να κουβεντιαστεί εκτός ημερησίας διάταξης, η ανάγκη λήψης μέτρων ανακούφισης των πληγέντων. Μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας μιας και ο χειμώνας είναι μπροστά και διεκδικήσεις κονδυλίων από την κυβέρνηση και τον κρατικό προϋπολογισμό για τα παραπάνω.

Στην αρχή ο πρόεδρος κ. Στατηγάκος και η κα Νικολάκου με τεχνάσματα και στη συνέχεια με την ψήφο τους οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκαν να συζητήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο για αυτά τα θέματα. Δεν θέλουν μόνο να κρύψουν τις πομπές τους, τις εγκληματικές τους ευθύνες για την παντελή έλλειψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης. Σύρονται από τον κ. Τατούλη για να μην πιεστεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με συγκεκριμένες διεκδικήσεις από μεριάς της Περιφέρειας. Μετά από όλα αυτά, δεν είχε νόημα να συμμετέχουμε σε μια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα αποφάσιζε να δοθούν εκατομμύρια ευρώ στην Πελοπόννησο ΑΕ και ΜΗΔΕΝ ευρώ για την ανακούφιση των πληγέντων», ανέφερε η Λαϊκή Συσπείρωση δίνοντας μερικά ακόμη παραδείγματα.

• 55.000 ευρώ για διοργάνωση ιατρικού συνεδρίου.
• 150.000 ευρώ για διοργάνωση έκθεσης.
• 250.000 ευρώ για διεθνή δικτύωση.
• 1.000.000 ευρώ για σήμανση μονοπατιών και
• 30.000 ευρώ για συμβουλευτική υποστήριξη, σύνολο 1.485.000 ευρώ

Τέλος ο κ. Γόντικας «καλεί τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους και τα λαϊκά στρώματα, σε διεκδικήσεις».

Comments are closed.