ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το  δημοψήφισμα στην Π.Γ.Δ.Μ. και άλλα θέματα

0

«ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ ασφαλώς δεν είναι εκείνο που θα επιθυμούσε η κυβέρνηση Ζάεφ.

ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ τού «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι συντριπτικό, αλλά νικητής του δημοψηφίσματος αναμφίβολα είναι η αποχή, καθώς η συμμετοχή στην ψηφοφορία κινήθηκε γύρω στο 35%.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ζάεφ θεωρούσε, τις προηγούμενες ημέρες, ότι το δημοψήφισμα θα ήταν πετυχημένο με μια συμμετοχή πάνω από 40% των εκλογικού σώματος ή πάνω από 600 χιλιάδες ψηφοφόρους.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ του ποσοστού συμμετοχής υπέστη εκλογική ήττα, ενώ αντίθετα το αποτέλεσμα είναι θετικό γι’ αυτήν αν το εξετάσουμε με βάση τον αριθμό των εκλογέων που ψήφισαν.

ΑΝ ΟΛΑ τα προαναφερόμενα δημιουργούν την αίσθηση της αντίφασης, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αντιφατική είναι όλη η πολιτική διαχείριση του ζητήματος της Συμφωνίας των Πρεσπών από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, καθώς αντιφατική είναι και η γενικότερη κατάσταση σ’ αυτή τη χώρα.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για μια χώρα στην οποία όλοι υποστηρίζουν πως για να επιβιώσει πρέπει να αποκτήσει διεθνή υπόσταση με την ένταξή της στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς.

Η ΔΙΑΦΟΡΑ βρίσκεται στο γεγονός ότι η μία πλευρά επιδιώκει αυτό να γίνει μέσω ενός συμβιβασμού με την Ελλάδα -κάτι που διασφαλίζει η Συμφωνία των Πρεσπών-, ενώ οι εθνικιστές του VMRO δεν επιθυμούν κανένα συμβιβασμό.

ΚΑΤΙ παρόμοιο ισχύει και στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση επιδίωξε και πέτυχε έναν συμβιβασμό με τη γείτονα που αποκαθιστά πλήρως τις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ η αντιπολίτευση θέλει τις σχέσεις χωρίς τον συμβιβασμό και… διαιώνιση του προβλήματος.

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ διάστημα θα είναι πυκνό σε πολιτικές εξελίξεις κυρίως στη γειτονική χώρα. Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε χθες πως θα προχωρήσει μέσω Βουλής στη συνταγματική αναθεώρηση και αν η αντιπολίτευση την απορρίψει, θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Σ’ αυτή τη φάση το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό.

ΟΣΟ ΑΡΓΕΙ η άλλη πλευρά να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν απειλείται η συνοχή της κυβέρνησης Τσίπρα από τη διαφορετική στάση, στο θέμα, του Πάνου Καμμένου.

ΑΛΛΑ το πρόβλημα δεν βρίσκεται εκεί. Ο κίνδυνος να χαθεί μία ακόμη ευκαιρία -η πιο σοβαρή και η πιο ουσιαστική- για να λυθεί το πρόβλημα με την ΠΓΔΜ παραμένει στο ακέραιο».

***

ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ στην Π.Γ.Δ.Μ. έγινε, η αποχή και το ΝΑΙ νίκησαν και η επόμενη μέρα ήδη άρχισε.

ΝΗΦΑΛΙΑ η προσέγγιση στο άρθρο της «Εφημερίδας των Συντακτών».

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ τους πολίτες στη χώρα μας δεν ξέρω κατά πόσο ενδιαφέρθηκαν για τα περί δημοψηφίσματος.

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ εδώ στη Μεσσηνία με όσους μίλησαν μάλλον αδιάφορα αντιμετώπισαν το γεγονός.

ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ τους είχε μονοπωλήσει η κακοκαιρία.

***

Ο «ΖΟΡΜΠΑΣ» ήρθε και έφυγε και πίσω ο «χορός» του άφησε με συνέπειες τις παραθαλάσσιες περιοχές της Μεσσηνίας.

Η ΕΙΚΟΝΑ της Ναυαρίνου αν και όχι με ιδιαίτερα προβλήματα τελικά, εν τούτοις χρειάζεται ένα γερό καθάρισμα εκ μέρους των υπηρεσιών του Δήμου γιατί η κατάσταση με τη σκόνη και την άμμο που υπάρχει κατά μήκος του δρόμου είναι απωθητική για όσους κινούνται ή στέκονται εκεί.

ΕΛΠΙΖΩ να το έχουν καταλάβει οι αρμόδιοι και να μην αρκεστούν σε μισές δουλειές.

***

ΔΥΣΟΙΩΝΑ τα στοιχεία για την πληθυσμιακή εξέλιξη της Ελλάδας.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ γερνάμε και λιγοστεύουμε με ό,τι συνεπάγεται αυτή η εξέλιξη για τη χώρα μας.

ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ πάντως είναι ότι γερνάμε και ως νοοτροπία και αυτό είναι το περισσότερο απογοητευτικό βέβαια.

***

ΟΠΩΣ αναμενόταν ο Αργυράκης απάντησε για την ανάρτηση του Αποστολόπουλου, επιβεβαιώνοντας την αίσθηση που ήδη υπάρχει πως στο ΚΙΝ.ΑΛ. δεν έχουν βρει ακόμα τρόπο να συνεννοηθούν και να καταλήξουν σε αποφάσεις. Θα επανέλθουμε.

***

«ΜΠΟΥΚΑΔΟΥΡΑ» απόψε στις 9 σε μια ξεχωριστή βραδιά με τραγούδια του περιθωρίου και της παρανομίας που απαγορεύτηκαν κατά καιρούς.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ οι Λία Πεφάνη- τραγούδι, Σωτήρης Πιφέας- τραγούδι, κιθάρα και ο Νίκος Περγαμαλής –μπουζούκι. Προβλέπεται γερό κέφι.

Θανάσης Παντές

Comments are closed.