ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τεράστιες οι ζημιές στην ελαιοπαραγωγή από την επιδρομή του «Ζορμπά»!

0
 ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΚΑΙ ΛΑΚΩΝΙΑ ΜΕΤΡΑΝΕ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΣ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕ Ο ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΩΝΑΣ

ΜΕΓΑΛΕΣ είναι οι ζημιές στην ελαιοπαραγωγή σε Μεσσηνία και Λακωνία από την επιδρομή του κυκλώνα «Ζορμπά» που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του, προξενώντας ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες, σε επιχειρήσεις και υποδομές. Ηδη οι πληροφορίες από την πρώτη εκτίμηση, που βρίσκεται σε εξέλιξη, κάνουν λόγο για μεγάλα ποσοστά καρπόπτωσης από τα ελαιόδενδρα, με τις ζημιές για την ώρα ανυπολόγιστες.

Η ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ

03-10-2018-araxovitis_kozompoli

Χθες υπήρξε συνάντηση της βουλευτή Μεσσηνίας Γιώτας Κοζομπόλη, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη (φωτό). Αφορμή ήταν τα αιτήματα των καλλιεργητών ελιάς για άμεσες εκτιμήσεις μετά τις ζημιές που προκάλεσε το πέρασμα του κυκλώνα «Ζορμπά». Ο κ. Αραχωβίτης διαβεβαίωσε τη βουλευτή Μεσσηνίας ότι έχει κινητοποιηθεί με εντατικούς ρυθμούς ο μηχανισμός του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ). Όπως αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση:

«Ήδη κλιμάκια του ΕΛΓΑ πέρασαν από τη Μεσσηνία και τη Λακωνία και βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη εκτίμηση των ζημιών. Η διαδικασία στη συνέχεια προβλέπει να γίνει αναγγελία ζημιάς από τους δήμους, μέσω των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ και στη συνέχεια δηλώσεις ζημιάς από τους παραγωγούς. Αμέσως μετά θα γίνει η κανονική εκτίμηση ζημιάς, προκειμένου να αποζημιωθούν οι παραγωγοί. Οι ζημιές αφορούν κυρίως τον ελαιόκαρπο, ενώ υπάρχουν αναφορές και για ζημιές σε άλλες καλλιέργειες (θερμοκήπια κ.λπ.)».

ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

Σχετικά με την επαναχάραξη των μειονεκτικών  περιοχών, ο Υπουργός δήλωσε, ότι η χάραξη/οριοθέτηση των ορεινών περιοχών δεν αλλάζει, ισχύει ως έχει, επειδή οι περιοχές αυτές έχουν καθοριστεί με βάση το υψόμετρο. Για τις λοιπές περιοχές που δεν εντάσσονται στο Κανονισμό 1305/2013 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η χώρα μας ήδη από 2013 είχε υποχρέωση να δηλώσει, τέθηκε σε διαβούλευση ο χάρτης με τη νέα οριοθέτηση. Αυτό έγινε, με σκοπό να αξιοποιηθούν οι σχετικές προτάσεις και οι εξαιρούμενες περιοχές, που πλέον δεν πληρούν τα χαρακτηριστικά του κανονισμού 1305/2013 της ΕΕ, να ενταχθούν στις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα ώστε να μην απολεσθεί η εξισωτική αποζημίωση και η σχετική μοριοδότηση.

Επιπλέον, για όσες περιοχές αναγκαστικά θα πρέπει να βγουν εκτός των μειονεκτικών, θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος και θα παίρνουν μέρος της εξισωτικής αποζημίωσης για δύο χρόνια».

Comments are closed.