ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Κλείδωσε» για Νίκα και Δέδε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου!

0

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ

 ΣΕ προεκλογικό… πυρετό βρίσκονται όλα τα κόμματα, τα οποία καταρτίζουν τις λίστες των υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου. Ο ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται πως δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις συμμαχίες, επιλέγοντας υποψηφίους από το χώρο του ΠΑΣΟΚ κυρίως, αλλά και της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να κατέλθει πιο οχυρωμένος στις κάλπες και να διεκδικήσει με αξιώσεις τις μεγάλες μάχες και ειδικότερα στις Περιφέρειες. Οι επιλογές μεταξύ άλλων, Κατσιφάρα στη Δυτική Ελλάδα, Μπόλαρη στην Κεντρική Μακεδονία, Αναγνωστάκη  στη Στερεά Ελλάδα, Αρναουτάκη στην Κρήτη και φυσικά, του Γιώργου Δέδε στην Πελοπόννησο, φαίνεται πως πιστοποιούν την επιλογή αυτή, του κυβερνώντος κόμματος.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

ΜΕ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Ο ΔΕΔΕΣ

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, που έχει θητεύσει στην Περιφέρεια και ως αντιπεριφερειάρχης την πρώτη φορά, με το συνδυασμό του Πέτρου Τατούλη όταν στηρίχθηκε και από το ΠΑΣΟΚ και ως υποψήφιος, που για λίγες ψήφους έμεινε εκτός δεύτερου γύρου τη δεύτερη φορά, φαίνεται πως εκτός εξαιρετικού απροόπτου θα… επιστρέψει στη διεκδίκηση, αλλά με διαφορετικές αυτή τη φορά, αξιώσεις. Απέναντί του, θα βρει επίσης τον Παναγιώτη Νίκα, τον οποίο είναι σχεδόν σίγουρο πια, πως θα στηρίξει η ΝΔ, ενώ αξιοσημείωτη πριν περάσουμε στα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι η ενόχληση που υπάρχει στους κύκλους του ΚΙΝΑΛ, το οποίο «καπελώνεται» από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά στους υποψηφίους. Ειδικά για την Πελοπόννησο στο ΚΙΝΑΛ επικρατεί προβληματισμός, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που συμπαθούν το Γιώργο Δέδε, ενώ υπάρχουν και οι σταθεροί υποστηρικτές της νέας υποψηφιότητας Τατούλη. Παρ’ όλα αυτά η επικρατούσα άποψη είναι η αυτόνομη υποψηφιότητα, που όμως συναντά αρκετές δυσκολίες.

Ο ΝΙΚΑΣ ΜΕ ΝΔ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ…

Αν και απομένουν δύο περίπου εβδομάδες μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις, το όνομα του δημάρχου Καλαμάτας ως υποψήφιος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» τελικά, μαζί με εκείνα του Κώστα Μπακογιάννη στο Δήμο Αθηναίων και του Γιώργου Πατούλη, εκτός απροόπτου, στην Περιφέρεια Αττικής.
Ο Παν. Νίκας ήδη έχει πάρει το «πράσινο φως» από την Πειραιώς και έχει ξεκινήσει το δικό του μαραθώνιο επαφών και συναντήσεων με βουλευτές, πολιτευτές, δημάρχους και τοπικούς παράγοντες σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου. Ηδη το κλίμα αποδοχής της υποψηφιότητας Νίκα είναι εμφανές και προκαλεί τον έντονο προβληματισμό στο επιτελείο Τατούλη.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας «μετρ» σε πολιτικές συναινέσεις και κοινωνικές συμμαχίες κινείται στην αυτοδιοικητική σφαίρα της Πελοποννήσου, ανοιχτός σε προτάσεις για τη συγκρότηση περιφερειακής παράταξης ευρείας αποδοχής με κοινωνικά και καθαρά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά.

Οι δεδομένες, πλέον, υποψηφιότητες Δέδε και Νίκα προκάλεσαν εκνευρισμό στο επιτελείο Τατούλη, καθώς βλέπουν ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον περιφερειάρχη που μέχρι τώρα… έπαιζε μπάλα μόνος του!

«ΑΝΟΙΓΕΙ» ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Με δεδομένη την πρόθεση των κομμάτων να κλείσουν με την… παρέλαση με τις επιλογές υποψηφίων για τις Περιφέρειες, όπου και θα δοθεί η μάχη με πολιτικά κριτήρια, ήδη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και οι διεργασίες για τις επιλογές υποψηφίων στους Δήμους. Προτεραιότητα για τα κόμματα (κυρίως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) αποτελεί η επιλογή υποψηφίων που θα υποστηριχτούν στους μεγάλους Δήμους, με τα ονόματα εκλεκτών να βρίσκονται ήδη στα… μανταλάκια!

Ωστόσο για τους περιφερειακούς Δήμους, κυρίως τις πρωτεύουσες των Νομών, τα κόμματα «βασανίζουν» περισσότερο τις διαδικασίες καθώς λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τις τοπικές συνθήκες αλλά και τις ιδιαιτερότητες που δημιουργούνται σε κάθε Δήμο με την απλή αναλογική.  Παρ’ ότι τα κόμματα έχουν ταχθεί επισήμως κατά των «χρισμάτων» στους περιφερειακούς Δήμους, ενδέχεται ο πολυκερματισμός δυνάμεων και οι άμετρες φιλοδοξίες κομματικών στελεχών ή τοπικών παραγόντων να οδηγήσουν σε αναθεώρηση της θέσης αυτής, τουλάχιστον στις πρωτεύουσες των Νομών, όπου κατά κάποιο τρόπο θα υπάρξουν στηρίξεις ή έντεχνες «προτιμήσεις» μεταξύ των υποψηφίων.

ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται και η Καλαμάτα, όπου τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ «βλέπουν» ότι το παιχνίδι είναι τελείως ανοιχτό μετά την αποχώρηση Νίκα και ήδη τα κομματικά επιτελεία έχουν βάλει στο μικροσκόπιο πρόσωπα και επεξεργάζονται διάφορα σενάρια και πιθανές συμμαχίες.

Από την πλευρά της ΝΔ υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι τόσο από την παράταξη της δημοτικής πλειοψηφίας, όσο και εκτός δημοτικής ομάδας, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για όνομα-έκπληξη, χωρίς όμως, προς το παρόν, να επιβεβαιώνονται.

Τα ίδια ισχύουν και για τους άλλους Μεσσηνιακούς Δήμους, αφού τα τοπικά κομματικά επιτελεία έχουν πάρει προθεσμία να… κλείσουν τις διαδικασίες μέχρι την παρέλαση για το «ΟΧΙ», αλλιώς, όπως χαρακτηριστικά τους έχει μεταφερθεί ενδέχεται πολλές επιλογές να γίνουν από τα κεντρικά όργανα των κομμάτων, όπου διαπιστωθούν καθυστερήσεις και τοπικά αδιέξοδα.

 

Comments are closed.