ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΜΥΓΔΑΛΕΣ: Γιατί μας πονάει ο λαιμός μας;

0

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ άνθρωπος στον πλανήτη που να μην έχει ταλαιπωρηθεί πολλές φορές στη ζωή του από αμυγδαλίτιδα !

·        Τι είναι όμως οι αμυγδαλές;

Οι αμυγδαλές βρίσκονται στα πλάγια τοιχώματα του στοματοφάρυγγα, έχουν σχήμα στρογγυλό, και είναι άλλοτε λείες και άλλοτε σαν να έχουν ρωγμές. Ανήκουν στον αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού συχνά όμως «αρρωσταίνουν» ως αποτέλεσμα της αμυγδαλίτιδας, η οποία προσβάλλει συχνότερα τα παιδιά.

Τι είναι η αμυγδαλίτιδα;

Η αμυγδαλίτιδα είναι βακτηριακή ή ιογενής λοίμωξη και προκαλεί πονόλαιμο. Η βακτηριακή αμυγδαλίτιδα είναι πιο επώδυνη και απαιτεί  θεραπεία   με αντιβιοτικά ενώ η ιογενής είναι πιο ήπια και έχει πιο εύκολη αντιμετώπιση.

 ·        Τι συμβαίνει στην αμυγδαλίτιδα;

Στην αμυγδαλίτιδα, οι αμυγδαλές γίνονται κατακόκκινεςκαι πρήζονται. Στην επιφάνεια τους σχηματίζονται συχνά κίτρινα ή λευκά επιχρίσματα που μπορεί να φαίνονται σαν στίγματα ή να καλύπτουν και ολόκληρη την επιφάνεια. Αυτά είναι συνήθως εστίες με πύον, από την παρουσία των μικροβιακών παραγόντων που προκαλούν τη νόσο.

Η αμυγδαλίτιδα  είναι μια οξεία πάθηση ολόκληρων των αμυγδαλών. Είναι ιογενούς ή βακτηριακής αιτιολογίας και μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής.

Η εικόνα της αμυγδαλίτιδας παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες μεταξύ ιογενούς και βακτηριακής προέλευσης, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολη η διάκριση.

Η αμυγδαλίτιδα ξεκινάει ξαφνικά με υψηλό πυρετό, αίσθημα κόπωσης και ενοχλήσεις στο λαιμό και στην κατάποση. Οι αμυγδαλές είναι κατακόκκινες και διογκωμένες. Η ερυθρότητα μπορεί να επεκταθεί στον ουρανίσκο και στο πίσω τοίχωμα του φάρυγγα.

Στις μικροβιακές αμυγδαλίτιδες μπορεί να δημιουργούνται λευκά ή κιτρινωπά επιχρίσματα, που εμφανίζονται με τη μορφή στιγμάτων ή πλέγματος. Οι λεμφαδένες στις γωνίες της γνάθου είναι πρησμένοι και πονάνε. Ενίοτε η ομιλία του ασθενούς μόλις που ακούγεται.

Σε μια ιογενή αμυγδαλίτιδα έρχεται να προστεθεί συχνά και μια φλεγμονή των βλεννογόνων των ανώτερων αεραγωγών με συνάχι και βήχα. Σε κάποιες περιπτώσεις, εμφανίζεται και βραχνάδα.

·        Πώς αντιμετωπίζεται μια αμυγδαλίτιδα;

Για τη δυσκολία στην κατάποση δοκιμάστε χλιαρό χαμομήλι ή αντιμικροβιακά διαλύματα για γαργάρες και δισκία για πιπίλισμα. Αν έχετε πυρετό, μπορείτε πάρετε αντιπυρετικά.

Δεν είναι απαραίτητο να φάτε, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να καταναλώσετε πολλά υγρά κατά προτίμηση, χλιαρό τσάι.

Στην περίπτωση των ενοχλήσεων στο λαιμό, ο γιατρός θα πάρει ένα φαρυγγικό επίχρισμα για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση και να εφαρμόσει μια στοχευμένη και αποτελεσματική θεραπεία.

Η αντιμετώπιση για την αμυγδαλίτιδα που οφείλεται σε βακτήρια όπως οι στρεπτόκοκκοι είναι η χορήγηση υψηλής δόσης αντιβιοτικού. Ένα 24ωρο μετά την έναρξη της θεραπείας οι ασθενείς δεν μεταδίδουν πια τη νόσο. Ύστερα από 48 ώρες από την αρχή της θεραπείας οι ενοχλήσεις θα πρέπει να είναι παρελθόν. Ωστόσο, ανάλογα με το είδος του, το αντιβιοτικό θα πρέπει να λαμβάνεται για 5 με 10 μέρες ακόμη.

·        Πότε πρέπει να αφαιρούνται οι αμυγδαλές;

 

Αν τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να αποτρέψουν τα επανειλημμένα επεισόδια (συχνές υποτροπές) βακτηριακής αμυγδαλίτιδας, τότε είναι απαραίτητη η αφαίρεση με εγχείρηση.

Οι αμυγδαλές θα πρέπει να αφαιρούνται με χειρουργική επέμβαση και στην περίπτωση που η φλεγμονή είναι χρόνια, αν δηλαδή έχουν μετατραπεί οι ίδιες σε εστία ασθένειας στο σώμα. Αυτό μπορεί να συμβεί αν εκεί εγκατασταθούν βακτήρια, από όπου διασκορπίζονται συνεχώς, μέσω μικρότερων ή μεγαλύτερων εστιών με πύον (αποστήματα), στο σώμα.

Η απόφαση για το αν οι αμυγδαλές που έχουν προσβληθεί θα πρέπει να αφαιρεθούν, δηλαδή αν θα πρέπει να γίνει αμυγδαλεκτομή, ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο. Αν  εκδηλώνετε πάνω από 3 φορές το χρόνο εμπύρετη φλεγμονή στο λαιμό με πύον, θα πρέπει να συζητήσετε με τον Ωρλ σας το ζήτημα της χειρουργικής επέμβασης. Στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητη η αφαίρεση των αμυγδαλών,  παραμένετε για 1 μέρα στην κλινική.

ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

karkatzoylhs

Αν μένετε στην Καλαμάτα ή στη Μεσσηνία και έχετε κάποια ερώτηση πάνω στο θέμα φαρυγγίτιδα ή αμυγδαλίτιδα μη διστάσετε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά με το ωρλ ιατρείο μας. Θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.

Ο χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ) Ενηλίκων και Παίδων Καρκατζούλης Γεώργιος ειδικεύθηκε και εξειδικεύθηκε για οκτώ χρόνια σε κορυφαία κέντρα της Γερμανίας. Έχει πραγματοποιήσει σαν πρώτος χειρουργός πάνω από 5000 ΩΡΛ χειρουργικές επεμβάσεις, εκ των οποίων οι 1000  σε παιδιά.

Το πλήρες βιογραφικό του έχει δημοσιευτεί στο έγκριτο WhoiswhoGreece. Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην Καλαμάτα, Χρυσάνθου Παγώνη 9.

  • Τηλέφωνα επικοινωνίας : 2721403010, 6936025771

https://www.karkatzoulisorl.gr/el/

Comments are closed.