ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Υποσχέσεις προεκλογικές και οι ανεπίδεκτοι πολιτικοί

0

«ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ μέτρων που θα σηματοδοτήσουν με εμφατικά θετικό τρόπο την έξοδο από τα μνημόνια βρίσκεται -και ορθά- η κυβέρνηση.

ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ καλές είναι οι αφηγήσεις και ακόμα καλύτερα τα επεξεργασμένα σχέδια, αλλά κάλλιστα όσα γίνονται ορατά στην καθημερινότητα του απλού πολίτη, το κυβερνητικό επιτελείο προβληματίζεται για πολύ απτές ελαφρύνσεις.

ΕΙΤΕ ΟΜΩΣ αποφασιστούν τελικά μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, είτε ψαλιδιστούν οι φόροι εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, είτε μειωθεί ο σημαντικός και συμβολικά ΕΝΦΙΑ, το κύριο είναι μαζί με την αλλαγή σελίδας που έκανε σημαία η κυβέρνηση να υπάρξουν αλλαγές με θετικό πρόσημο στην καθημερινότητα μας.

ΔΙΟΤΙ οι πολίτες, που ταλαιπωρήθηκαν πολύ και πλήρωσαν πολλά όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια, όσο και εάν αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει ακόμα μπροστά μας πολύς δρόμος, με πολλές ακόμα ανηφόρες και αρκετές δυσκολίες -που ελλοχεύει ο κίνδυνος να πολλαπλασιαστούν εάν υπάρξουν αναταράξεις στην περιοχή μας ή γενικότερα στην ευρωπαϊκή οικονομία-, αυτό που χρειάζονται σήμερα είναι να νιώσουν κάποιες χειροπιαστές αλλαγές.

ΜΕ ΑΥΤΟ το δεδομένο, θετικά αποτελέσματα θα έχει και η προσπάθεια για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που θα βοηθήσουν στην ενοποίηση των εργαζομένων κάθε επαγγελματικού χώρου, δείχνοντας και τη βούληση της Πολιτείας να αρχίσει το συμμάζεμα όσων ξεχαρβαλώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ της γενικά αρνητικής πορείας των προηγούμενων ετών και ορισμένες έστω αλλαγές που θα φανούν άμεσα στο «καλάθι» της οικογένειας είναι ένα πρώτο -αλλά καθοριστικό-βήμα για να μπορούμε να σκεφτούμε θετικά και να ελπίσουμε. Και η χώρα χρειάζεται ελπίδα».

***

ΚΥΡΙΟ άρθρο στην εφημερίδα «Εθνος» που ακόμα τηρεί σταθερή φιλοκυβερνητική στάση, προφανώς όχι χωρίς λόγο.

ΚΑΘΩΣ ισχυρίζονται οι κυβερνώντες ότι είμαστε πλέον εκτός Μνημονίων, καλό είναι να προχωρήσουν γρήγορα τα μέτρα-ανάσα που θα πιστοποιούν την έξοδο.

ΤΟ ΒΕΒΑΙΟ πάντως είναι πως τα μέτρα αυτά δεν ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ, όπως αναμενόταν να είναι η και η επίσημη έναρξη για τη νέα πολιτική περίοδο που θα φουλάρει για τα καλά τις μηχανές των κομμάτων για την προεκλογική περίοδο που έτσι κι αλλιώς προβλέπεται μακρά.

ΕΚΤΟΣ συγκλονιστικού απροόπτου βέβαια γιατί δεν αποκλείεται ο Τσίπρας να αιφνιδιάσει εκεί που δεν το περιμένουν και να πιαστεί Μητσοτάκης στον ύπνο!

ΓΙΑ να μην κοιμηθεί άλλωστε παραμένει συνεχώς άγρυπνος κάνοντας αδιάκοπες παρεμβάσεις σε όλα τα μέτωπα ως εν δυνάμει πρωθυπουργός που θεωρεί ότι είναι.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Μητσοτάκη στα «Νέα» χωρίς να είναι πρωτότυπη είχε αρκετές εκφάνσεις από την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει αν εκλεγεί.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ και αυτός δεσμεύτηκε με τα όσα είπε αν και γνωρίζουμε καλά τι σημαίνουν αυτές οι δεσμεύσεις που κατά καιρούς κάνουν οι πολιτικοί.

ΙΣΧΥΡΙΣΤΗΚΕ πάντως πως δεν πήγε με «κανένα καλάθι στη ΔΕΘ» αλλά έχουμε καιρό ακόμα μπροστά μας για να δούμε πόσο άδειο θα είναι το καλάθι του από υποσχέσεις.

Η ΔΕΘ τελικά ήταν για άλλη μια φορά ορόσημο στο γενικότερο παραμύθιασμα και ως εκ τούτου στις αρχές Σεπτεμβρίου η Θεσσαλονίκη θα έχει την τιμητική της.

***

Η ΚΡΙΣΗ είναι ευκαιρία και όχι δικαιολογία στασιμότητας.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΕ ο Γιάννης Χαραλαμπίδης εκ των έγκυρων αρμοδίων σε θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης μιλώντας στα «Νέα».

ΣΤΗΝ ίδια συνέντευξη επισήμανε πως οι πολιτικοί χρειάζεται να καθίσουν στο θρανίο για να μάθουν από την αρχή πως διοικείται ένα κράτος.

ΠΟΛΥ ωραίο ακούγεται για να είναι αληθινό και σίγουρα οι «ξερόλες» πολιτικοί μας που «όλα τα σφάζουν και όλα τα μαχαιρώνουν» δεν θα επιθυμούσαν να συμβεί.

ΚΑΙΡΟΣ λοιπόν δεν είναι να αποφασίσουν οι πολίτες τι θα γίνει;

Θανάσης Παντές

Comments are closed.