ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Mια ντουζίνα ελλείψεις στο φάκελο που υπέβαλε η Περιφέρεια – Τελεσίγραφο του υπουργείου στον Τατούλη για το καταφύγιο της Μαραθούπολης!

0
 • ΠΛΗΡΗΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ «ΦΩΝΗΣ» – ΔΗΛΩΣΗ Π. ΜΑΝΤΑ: ΜΕ ΑΔΕΙΟ ΦΑΚΕΛΟ Η ΜΑΡΑΘΟΥΠΟΛΗ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ

ΤΕΛΙΚΑ άδειος ήταν κυριολεκτικά ο φάκελος που υπέβαλε η Περιφέρεια Πελοποννήσου για το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθούπολης, όπως έχει αποκαλύψει αποκλειστικά η «ΦΩΝΗ» από τις 22 Σεπτεμβρίου και με περισσότερες λεπτομέρειες στις 3 Οκτωβρίου (βλέπε πρωτοσέλιδο).

Σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης (ΕΥΔ) του Ε.Π. Αλιείας και Θάλασσας (Ε.Π. ΑΛ.Θ.), που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος Περικλής Μαντάς, υπάρχουν μια ντουζίνα (12) ελλείψεις στο φάκελο και θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί όλα μέχρι τις 25 Οκτωβρίου. Μάλιστα με τη μορφή τελεσιγράφου το έγγραφο (Αρ. πρωτ. 4064/4-10-2018) προειδοποιεί ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα προχωρήσει η αξιολόγηση και θα απορριφθεί η πρόταση για το έργο.

ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΝΤΑ

Με αφορμή το έγγραφο της αρμόδιας διεύθυνσης του ΥΠΑΑΤ ο Περικλής Μαντάς σε δήλωσή του αναφέρει:

«Η Μαραθούπολη με άδειο φάκελο δεν θα αποκτήσει σύγχρονο αλιευτικό καταφύγιο.

Η αλήθεια είναι πάντα αμείλικτη. Ειδικότερα, όταν βγαίνει στο φως, εκθέτει όλους αυτούς, που προσπαθούν με ψέματα να καλύψουν την οργανωτική τους «γύμνια».

Η Μαραθούπολη με άδειο φάκελο δεν θα αποκτήσει σύγχρονο αλιευτικό καταφύγιο. Άραγε πόσες θητείες χρειάζεται ο κ. Τατούλης για να συμπληρώσει έναν φάκελο για την εκτέλεση ενός λιμενικού έργου;

Οι χαρές και τα πανηγύρια κρατούν λίγο. Όπως, λίγο ακόμη θα κρατήσει και η πολιτική «κοροϊδία», που βιώνουμε στην Πελοπόννησο».

«ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ»

Σύμφωνα με το έγγραφο που απεστάλη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και κοινοποιείται στο Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας, με θέμα «Συμπληρωματικά στοιχεία για την εξέταση της πρότασης: «Ανάπτυξη Αλιευτικού Καταφυγίου Μαραθόπολης», διαπιστώθηκε η έλλειψη των παρακάτω στοιχείων:

 1. Τα στοιχεία που τεκμηριώνουν την αρμοδιότητα του δικαιούχου να υλοποιήσει την Πράξη (βλ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I).
 2. Η χρηματοοικονομική ανάλυση για τον υπολογισμό των καθαρών εσόδων από τη λειτουργία του αλιευτικού καταφυγίου.
 3. Η μελέτη σκοπιμότητας έχει συνταχθεί προ 8ετίας. Θα πρέπει να υποβληθεί επικαιροποιημένη μελέτη σκοπιμότητας και να περιληφθούν σε αυτήν πρόσφατα στοιχεία από την αρμόδια Υπηρεσία Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Θα πρέπει να γίνεται σαφές πόσα σκάφη θα είναι δυνατόν να ελλιμενιστούν στο καταφύγιο, καθώς και οι διαστάσεις αυτών.
 4. Η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου.
 5. Οι γνωμοδοτήσεις των συναρμοδίων φορέων (Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων, αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ΓΕΝ). Θα πρέπει να υποβληθεί και η απόφαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με την οποία γνωμοδότησε θετικά για την υλοποίηση του έργου.
 6. Η απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την εκτέλεση των έργων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18 του Ν.2971/2001 (ΦΕΚ Α’ 285/19-12-2001) «Αιγιαλός, παραλία και άλλες διατάξεις», δεδομένου ότι το έργο κατασκευάζεται εντός της εξομοιούμενης Ζώνης Λιμένα.
 7. Η Απόφαση Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής περί καθορισμού Αποφαινομένων Οργάνων.
 8. Η βεβαίωση – δήλωση ανάληψης λειτουργίας και συντήρησης του έργου από τον Φορέα Λειτουργίας (Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας).
 9. Η βεβαίωση από την οικεία Λιμενική Αρχή για τον αριθμό των επαγγελματικών σκαφών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
 10. Τα Τεύχη Δημοπράτησης και ο ΣΑΥ και ο ΦΑΥ του έργου.
 11. Λοιπά στοιχεία που αφορούν την σύνδεση του καταφυγίου με το δίκτυο χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ και τη φωτοσήμανση του έργου από την Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού.
 12. Στοιχεία που αφορούν τις τεχνικές μελέτες (βλ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I)

ΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ

Και το έγγραφο που υπογράφει η προϊσταμένη της ΕΥΔ του ΕΠΑΛΘ Ευθυμία Γιοκαλα, καταλήγει με το τελεσίγραφο της υπηρεσίας για το χρονοδιάγραμμα συμπλήρωσης του φακέλου:

«Προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης της πρότασης σας παρακαλούμε όπως αποστείλετε τα παραπάνω στοιχεία έως την 25/10/2018.

Η πρόταση σας θα αξιολογηθεί με βάση την ημερομηνία παραλαβής των συμπληρωματικών στοιχείων από την ΕΥΔ ΕΠΑΛΘ.

Σας ενημερώνουμε ότι εάν, μέχρι την προαναφερθείσα προθεσμία, δεν έχουν υποβληθεί τα παραπάνω στοιχεία στην υπηρεσία μας, η αξιολόγηση της πρότασής σας δεν θα προχωρήσει και θα απορριφθεί».

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Στο παράρτημα του εγγράφου (και τα δύο έγγραφα μπορείτε να δείτε στη foninews.gr)  υπάρχουν δύο επισημάνσεις:

 1. Αναφορικά με την αρμοδιότητα του δικαιούχου, με πάντα διευκρινιστικές και πρόσθετες υποχρεώσεις που δεν πληρούνται στο φάκελο.
 2. Αναφορικά με τις τεχνικές μελέτες του έργου, όπου υπάρχουν έξι πρόσθετες επισημάνσεις για συμπληρωματικά στοιχεία μελετών που δεν υπάρχουν στο φάκελο.

Απ’ όλα τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ή είναι άσχετοι ή εμπαίζουν τους πολίτες της Τριφυλίας! Όμως όπως έχουμε ξαναγράφει (και) στην πολιτική το ψέμα έχει κοντά ποδάρια!
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τόσο από ειδικούς, όσο και γνωρίζοντες τα λιμενικά πράγματα της Μεσσηνίας, αυτά τα συμπληρωματικά στοιχεία για να συμπληρωθούν πλήρως θα απαιτηθεί μεγάλος χρόνος και το ερώτημα παραμένει: Τι κάνει η Περιφέρεια εδώ και ένα χρόνο που σύρεται το θέμα στη δημοσιότητα με πιέσεις τοπικών φορέων και τοπικών ΜΜΕ; Απολύτως τίποτε το μόνο που τους απασχολούσε ήταν η κατά καιρούς επικοινωνιακή κατακεραύνωση των τοπικών ΜΜΕ με την επίδειξη απύθμενης πολιτικής θρασύτητας!

Η «Φ» αισθάνεται πλήρως δικαιωμένη για την πιεστική κριτική που ασκεί εδώ κι ένα χρόνο, καθώς και για τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματά της που κράτησαν ζωντανό το ενδιαφέρον των πολιτών για το σημαντικό αυτό έργο στην Τριφυλία, που όπως προκύπτει από τα στοιχεία προς το παρόν, μάλλον ναυαγεί! Εκτός και αν ο περιφερειάρχης και η αρμόδια των έργων και της επικοινωνίας αντιπεριφερειάρχης έχουν πάλι… κρυμμένους άσσους! Αναμένουμε…

ΘΑΝ. ΤΣΑΜΟΥΛΗΣ

Comments are closed.