ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ποιοι οργανώνουν κυνομαχίες στην Ελλάδα φθάνοντας στην Πελοπόννησο και την Καλαμάτα;

0

ΣΟΚΑΡΙΣΜΕΝΗ η Καλαμάτα και ολόκληρη η χώρα, παρακολούθησε τις τελευταίες ημέρες την μεγάλη έρευνα του VICE Greece για τις κυνομαχίες.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Σε αυτήν, η μεσσηνιακή πρωτεύουσα έχει δυστυχώς, την… τιμητική της, αφού η πόλη του πολιτισμού, η πόλη που για λίγο θα ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, όπως όλα δείχνουν, φιλοξενεί… στους κόλπους της, ανώμαλους που εκμεταλλεύονται να ζώα με τρόπο απάνθρωπο, για λίγα ή και περισσότερα ευρώ, βάζοντάς τα να “τρώγονται” μεταξύ τους!

Η έρευνα, χωρίζεται σε πέντε μέρη. Στο πρώτο και το δεύτερο μέρος, γίνεται αναφορά στις κυνομαχίες ύστερα από τις αποκαλύψεις μιας νεαρής γυναίκας από τον Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας, η οποία βρήκε στον δρόμο ένα σκυλί με τραύματα που σύμφωνα με τους ειδικούς οδηγούν με βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα κυνομαχιών. Στο τρίτο και το τέταρτο μέρος, παρουσιάζεται η ιστορία της ανάθεσης των συμβάσεων φροντίδας των αδέσποτων Καλαμάτας σε έναν εκπαιδευτή που κατηγορείται για παθητική κακοποίηση ζώων και στο πέμπτο και τελευταίο μέρος, πρώην ιδιοκτήτης κυνομάχων, ένας από τους ικανότερους των ΗΠΑ για πάνω από 20 χρόνια, ο οποίος σήμερα εργάζεται ως μυστικός πληροφοριοδότης οργανώσεων καταπολέμησης των κυνομαχιών, λύνει την… πολύτιμη σιωπή του!
Στο πρώτο μέρος της έρευνας λοιπόν, φιλοξενούνται οι δηλώσεις της γυναίκας από την Καλαμάτα, που δεν δημοσιοποιεί τα στοιχεία της καθώς φοβάται, η οποία πριν από δύο χρόνια, είδε κοντά στη Θουρία, ένα πληγωμένο pit bull. “Όταν κατέβηκα από το αυτοκίνητο, είδα ότι το ζώο ήταν βαριά χτυπημένο και είχε δαγκώματα από άλλα σκυλιά”, ανέφερε η γυναίκα τονίζοντας πως μόλις στάθμευσε και το πλησίασε, αυτό μπήκε στο αυτοκίνητό της από την πόρτα του οδηγού και καθόταν ακίνητο για ώρα, στο πίσω κάθισμα. Η γυναίκα, πήρε το σκυλί στο σπίτι της και εκείνο, μόλις είδε στην κρεβατοκάμαρά της τα σκυλιά που είχε, έπεσε με δύναμη στην τζαμαρία προσπαθώντας να τους επιτεθεί. “Αγρίεψε αμέσως, έπαθα σοκ, δεν είχα δει ποτέ τόσο επιθετικό σκυλί”, δήλωσε η γυναίκα η οποία την επόμενη ημέρα, πήγε το σκυλί στον κτηνίατρο που της είπε πως αυτά, είναι κλασσικά τραύματα από κυνομαχίες.

Μάλιστα, όπως δηλώνει πήγε σε έναν ακόμη κτηνίατρο για δεύτερη γνώμη, ο οποίος της είπε το ίδιο.  Το ζώο, δεν είχε τσιπαριστεί και η γυναίκα έβγαλε μια φωτογραφία και την ανήρτησε στη σελίδα του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας στο Facebook, ρωτώντας αν κάποιος ξέρει τον ιδιοκτήτη ή αν κάποιος το ψάχνει. “Το σκυλί είναι δικό μου”, έγραψε ένας κάτοικος της περιοχής, γνωστός στη Μεσσηνία ως ιδιοκτήτης σκύλων όπως αναφέρει η γυναίκα, ο οποίος μάλιστα έγραψε και το όνομά του, “Saya”. Η γυναίκα φώναξε το σκυλί με το όνομα αυτό και εκείνο ανταποκρίθηκε, όμως δεν ήταν σίγουρη όπως δηλώνει, για το τι έπρεπε να πράξει ύστερα από τις αναφορές των κτηνιάτρων, οι οποίοι επίσης μίλησαν στο VICE Greece επιβεβαιώνοντας το γεγονός.

Ο ιδιοκτήτης, φέρεται να μην αναζήτησε τη Saya ξανά και η γυναίκα κατήγγειλε ένα ακόμη γεγονός, αφού την ίδια περίοδο, βρέθηκε πάλι έξω από την Καλαμάτα, ένα ακόμη τέτοιο σκυλί, το οποίο ήταν καλά στην υγεία του, αλλά πάρα πολύ γυμνασμένο και επιθετικό, σε σχέση με την ηλικία του. Το σκυλί αυτό μάλιστα, φέρεται πως ήταν εκείνο που είχε τραυματίσει μια γυναίκα, κόβοντάς της κομμάτι από τη γάμπα και στέλνοντάς την στο Νοσοκομείο. “Όταν ένα σκυλί δεν έχει κλείσει χρόνο και είναι πολύ γυμνασμένο, τότε είναι γυμνασμένο για κυνομαχίες. Οι εκτροφείς συνηθίζουν να τα γυμνάζουν εξοντωτικά και να τους δίνουν αναβολικά ήδη από τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους, ώστε να ξεκινήσουν να συμμετέχουν σε κυνομαχίες, όταν μπουν στον τρίτο χρόνο”, δήλωσε αργότερα στο VICE Greece το μέλος της φιλοζωικής οργάνωσης Hidden-in-Sight International και ειδικός σε θέματα κυνομαχιών Mark Randell.

Η ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΝΟΜΑΧΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Στο ρεπορτάζ, “φωτογραφίζεται” εκπαιδευτής σκύλων στον οποίο φέρεται πως ανήκε το σκυλί, ενώ οι αναφορές που έγιναν στην γυναίκα που έψαχνε να βρει λύση, ήταν τόσο σοκαριστικές, αφού κάποιοι της είπαν πως καλό θα ήταν να μην ψάχνει, για να μην… βρεθεί σε κανένα χαντάκι! Η νεαρή γυναίκα, δε σταμάτησε, βρήκε κάποιον που για χρόνια εμπλεκόταν στο κύκλωμα των κυνομαχιών στην Πελοπόννησο και τα παράτησε φεύγοντας από τη Μεσσηνία, όταν έκανε οικογένεια. “Ο τύπος μού είπε ότι το άτομο που παρουσιάστηκε ως ιδιοκτήτης της Saya πράγματι εμπλέκεται σε κυνομαχίες και εκπαιδεύει ζώα για κυνομαχίες”, δήλωσε η γυναίκα που έδειξε τη συνομιλία στο chat που είχε με το εν λόγω πρόσωπο, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του VICE Greece. Ο άντρας αυτός φέρεται επίσης να είπε στη γυναίκα πως υπάρχει και σχετικό βίντεο το οποίο δεν της έστειλε καθώς ήταν μέσα και φοβάται. “Φυλάγονται πολύ καλά, επειδή παίζονται πολλά λεφτά. Μέσα στις κυνομαχίες είναι και μεγάλα ονόματα της κοινωνίας, που δεν πάει το μυαλό σου. Το άτομο που ψάχνετε είναι από τους μικρούς της υπόθεσης. Υπάρχουν πολύ μεγαλύτεροι. Με την Καλαμάτα συνδέονται άνθρωποι μπλεγμένοι σε κυνομαχίες από την Πάτρα, το Μαρκόπουλο, την Κομοτηνή, τα Γιάννενα, την Αλβανία. Αρκετοί από αυτούς έχουν και καλές θέσεις σε φιλοζωικές οργανώσεις», απάντησε εκείνος, ενώ η έρευνα του VICE Greece πράγματι θα εντόπιζε έναν ιδιοκτήτη pit bull, ο οποίος προωθεί σκυλιά-κυνομάχους σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης – το ίδιο πρόσωπο εκμεταλλεύεται πρωτοβουλίες φιλοζωικών σωματείων για την προστασία των ζώων, προφανώς για να καλύπτει τη σύνδεσή του με κυκλώματα κυνομαχιών.
Οι κυνομαχίες, σύμφωνα με τον πρώην εμπλεκόμενο, γίνονται σε απομακρυσμένα οικόπεδα και κλειστές αποθήκες και φυσικά σε πολύ κλειστό κύκλο, τόσο που δεν είναι παρόντες ούτε αυτοί που στοιχηματίζουν.  “Έχουμε βρει τουλάχιστον επτά pit bull με τραύματα που παραπέμπουν με βεβαιότητα σε κυνομαχίες», δήλωσε στο πλαίσιο της έρευνας του VICE Greece κάτοικος της Μεσσηνίας με φιλοζωική επίσης δραστηριότητα. “Πολλά τα έχουμε εντοπίσει μεταξύ της Θουρίας και του αεροδρομίου της πόλης. Κοντά εκεί υπάρχει και ένα βενζινάδικο, για τον ιδιοκτήτη του οποίου έχουμε επίσης καταγγελίες για κυνομαχίες. Ακόμη, μια κάτοικος της περιοχής μου είπε ότι σε ένα σπίτι στη γειτονιά της είχε δει πολλές φορές να μαζεύονται άτομα από διάφορες περιοχές. Έφερναν σκυλιά, τα περισσότερα pit bull και κλείνονταν σε ένα γκαράζ. Είχε δει σκυλιά να βγαίνουν βαριά τραυματισμένα και δαγκωμένα, μέσα στα αίματα, όμως φοβάται να μιλήσει στην Αστυνομία για κυνομαχίες, επειδή ξέρει ότι θα την κυνηγήσουν”, δήλωσε ο κάτοικος της περιοχής.

  • Ολόκληρη η συγκλονιστική έρευνα, ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, δηλώσεις και το «διά ταύτα» αύριο στη «ΦΩΝΗ».

 

Comments are closed.