ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πώς εμπλέκεται η Καλαμάτα στο κύκλωμα των παράνομων κυνομαχιών στην Ελλάδα!

0

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ – Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ- Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΜΕ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ – Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ – ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΝΙΚΑΣ

 ΑΙΣΘΗΣΗ προκάλεσε το χθεσινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στη «ΦΩΝΗ της Δευτέρας», όπου η Γεωργία Αναγνωστοπούλου μέσα από τα στοιχεία της μεγάλης έρευνας του VICE Greece για τις κυνομαχίες που προβλήθηκε από τον ΑΝΤ1, ανέδειξε τις σοβαρές καταγγελίες για κυνομαχίες στην Καλαμάτα.

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Για να έχουν  οι αναγνώστες της «ΦΩΝΗΣ» κατ της foninews.gr μια ολοκληρωμένη εικόνα για το σοβαρό αυτό ζήτημα που προκαλεί σοκ στην ελληνική κοινωνία, αναδημοσιεύουμε το χθεσινό εισαγωγικό αποκαλυπτικό δημοσίευμα, αλλά και τη συνέχεια του ρεπορτάζ που συγκλονίζει.

Στη μεγάλη έρευνα του VICE Greece, η μεσσηνιακή πρωτεύουσα έχει, δυστυχώς, την… τιμητική της, αφού η πόλη του πολιτισμού, η πόλη που για λίγο θα ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, όπως όλα δείχνουν, φιλοξενεί… στους κόλπους της, ανώμαλους που εκμεταλλεύονται να ζώα με τρόπο απάνθρωπο, για λίγα ή και περισσότερα ευρώ, βάζοντάς τα να “τρώγονται” μεταξύ τους! Η έρευνα, χωρίζεται σε πέντε μέρη. Στο πρώτο και το δεύτερο μέρος, γίνεται αναφορά στις κυνομαχίες ύστερα από τις αποκαλύψεις μιας νεαρής γυναίκας από τον Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας, η οποία βρήκε στον δρόμο ένα σκυλί με τραύματα που σύμφωνα με τους ειδικούς οδηγούν με βεβαιότητα στο συμπέρασμα ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα κυνομαχιών. Στο τρίτο και το τέταρτο μέρος, παρουσιάζεται η ιστορία της ανάθεσης των συμβάσεων φροντίδας των αδέσποτων Καλαμάτας σε έναν εκπαιδευτή που κατηγορείται για παθητική κακοποίηση ζώων και στο πέμπτο και τελευταίο μέρος, πρώην ιδιοκτήτης κυνομάχων, ένας από τους ικανότερους των ΗΠΑ για πάνω από 20 χρόνια, ο οποίος σήμερα εργάζεται ως μυστικός πληροφοριοδότης οργανώσεων καταπολέμησης των κυνομαχιών, λύνει την… πολύτιμη σιωπή του!
Στο πρώτο μέρος της έρευνας λοιπόν, φιλοξενούνται οι δηλώσεις της γυναίκας από την Καλαμάτα, που δεν δημοσιοποιεί τα στοιχεία της καθώς φοβάται, η οποία πριν από δύο χρόνια, είδε κοντά στη Θουρία, ένα πληγωμένο pit bull. “Όταν κατέβηκα από το αυτοκίνητο, είδα ότι το ζώο ήταν βαριά χτυπημένο και είχε δαγκώματα από άλλα σκυλιά”, ανέφερε η γυναίκα τονίζοντας πως μόλις στάθμευσε και το πλησίασε, αυτό μπήκε στο αυτοκίνητό της από την πόρτα του οδηγού και καθόταν ακίνητο για ώρα, στο πίσω κάθισμα. Η γυναίκα, πήρε το σκυλί στο σπίτι της και εκείνο, μόλις είδε στην κρεβατοκάμαρά της τα σκυλιά που είχε, έπεσε με δύναμη στην τζαμαρία προσπαθώντας να τους επιτεθεί. “Αγρίεψε αμέσως, έπαθα σοκ, δεν είχα δει ποτέ τόσο επιθετικό σκυλί”, δήλωσε η γυναίκα η οποία την επόμενη ημέρα, πήγε το σκυλί στον κτηνίατρο που της είπε πως αυτά, είναι κλασσικά τραύματα από κυνομαχίες. Μάλιστα, όπως δηλώνει πήγε σε έναν ακόμη κτηνίατρο για δεύτερη γνώμη, ο οποίος της είπε το ίδιο.  Το ζώο, δεν είχε τσιπαριστεί και η γυναίκα έβγαλε μια φωτογραφία και την ανήρτησε στη σελίδα του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας στο Facebook, ρωτώντας αν κάποιος ξέρει τον ιδιοκτήτη ή αν κάποιος το ψάχνει. “Το σκυλί είναι δικό μου”, έγραψε ένας κάτοικος της περιοχής, γνωστός στη Μεσσηνία ως ιδιοκτήτης σκύλων όπως αναφέρει η γυναίκα, ο οποίος μάλιστα έγραψε και το όνομά του, “Saya”. Η γυναίκα φώναξε το σκυλί με το όνομα αυτό και εκείνο ανταποκρίθηκε, όμως δεν ήταν σίγουρη όπως δηλώνει, για το τι έπρεπε να πράξει ύστερα από τις αναφορές των κτηνιάτρων, οι οποίοι επίσης μίλησαν στο VICE Greece επιβεβαιώνοντας το γεγονός. Ο ιδιοκτήτης, φέρεται να μην αναζήτησε τη Saya ξανά και η γυναίκα κατήγγειλε ένα ακόμη γεγονός, αφού την ίδια περίοδο, βρέθηκε πάλι έξω από την Καλαμάτα, ένα ακόμη τέτοιο σκυλί, το οποίο ήταν καλά στην υγεία του, αλλά πάρα πολύ γυμνασμένο και επιθετικό, σε σχέση με την ηλικία του. Το σκυλί αυτό μάλιστα, φέρεται πως ήταν εκείνο που είχε τραυματίσει μια γυναίκα, κόβοντάς της κομμάτι από τη γάμπα και στέλνοντάς την στο Νοσοκομείο. “Όταν ένα σκυλί δεν έχει κλείσει χρόνο και είναι πολύ γυμνασμένο, τότε είναι γυμνασμένο για κυνομαχίες. Οι εκτροφείς συνηθίζουν να τα γυμνάζουν εξοντωτικά και να τους δίνουν αναβολικά ήδη από τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους, ώστε να ξεκινήσουν να συμμετέχουν σε κυνομαχίες, όταν μπουν στον τρίτο χρόνο”, δήλωσε αργότερα στο VICE Greece το μέλος της φιλοζωικής οργάνωσης Hidden-in-Sight International και ειδικός σε θέματα κυνομαχιών Mark Randell.

Η ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΝΟΜΑΧΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Στο ρεπορτάζ, “φωτογραφίζεται” εκπαιδευτής σκύλων στον οποίο φέρεται πως ανήκε το σκυλί, ενώ οι αναφορές που έγιναν στην γυναίκα που έψαχνε να βρει λύση, ήταν τόσο σοκαριστικές, αφού κάποιοι της είπαν πως καλό θα ήταν να μην ψάχνει, για να μην… βρεθεί σε κανένα χαντάκι! Η νεαρή γυναίκα, δε σταμάτησε, βρήκε κάποιον που για χρόνια εμπλεκόταν στο κύκλωμα των κυνομαχιών στην Πελοπόννησο και τα παράτησε φεύγοντας από τη Μεσσηνία, όταν έκανε οικογένεια. “Ο τύπος μού είπε ότι το άτομο που παρουσιάστηκε ως ιδιοκτήτης της Saya πράγματι εμπλέκεται σε κυνομαχίες και εκπαιδεύει ζώα για κυνομαχίες”, δήλωσε η γυναίκα που έδειξε τη συνομιλία στο chat που είχε με το εν λόγω πρόσωπο, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του VICE Greece. Ο άντρας αυτός φέρεται επίσης να είπε στη γυναίκα πως υπάρχει και σχετικό βίντεο το οποίο δεν της έστειλε καθώς ήταν μέσα και φοβάται. “Φυλάγονται πολύ καλά, επειδή παίζονται πολλά λεφτά. Μέσα στις κυνομαχίες είναι και μεγάλα ονόματα της κοινωνίας, που δεν πάει το μυαλό σου. Το άτομο που ψάχνετε είναι από τους μικρούς της υπόθεσης. Υπάρχουν πολύ μεγαλύτεροι. Με την Καλαμάτα συνδέονται άνθρωποι μπλεγμένοι σε κυνομαχίες από την Πάτρα, το Μαρκόπουλο, την Κομοτηνή, τα Γιάννενα, την Αλβανία. Αρκετοί από αυτούς έχουν και καλές θέσεις σε φιλοζωικές οργανώσεις», απάντησε εκείνος, ενώ η έρευνα του VICE Greece πράγματι θα εντόπιζε έναν ιδιοκτήτη pit bull, ο οποίος προωθεί σκυλιά-κυνομάχους σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης – το ίδιο πρόσωπο εκμεταλλεύεται πρωτοβουλίες φιλοζωικών σωματείων για την προστασία των ζώων, προφανώς για να καλύπτει τη σύνδεσή του με κυκλώματα κυνομαχιών.
Οι κυνομαχίες, σύμφωνα με τον πρώην εμπλεκόμενο, γίνονται σε απομακρυσμένα οικόπεδα και κλειστές αποθήκες και φυσικά σε πολύ κλειστό κύκλο, τόσο που δεν είναι παρόντες ούτε αυτοί που στοιχηματίζουν.  “Έχουμε βρει τουλάχιστον επτά pit bull με τραύματα που παραπέμπουν με βεβαιότητα σε κυνομαχίες», δήλωσε στο πλαίσιο της έρευνας του VICE Greece κάτοικος της Μεσσηνίας με φιλοζωική επίσης δραστηριότητα. “Πολλά τα έχουμε εντοπίσει μεταξύ της Θουρίας και του αεροδρομίου της πόλης. Κοντά εκεί υπάρχει και ένα βενζινάδικο, για τον ιδιοκτήτη του οποίου έχουμε επίσης καταγγελίες για κυνομαχίες. Ακόμη, μια κάτοικος της περιοχής μου είπε ότι σε ένα σπίτι στη γειτονιά της είχε δει πολλές φορές να μαζεύονται άτομα από διάφορες περιοχές. Έφερναν σκυλιά, τα περισσότερα pit bull και κλείνονταν σε ένα γκαράζ. Είχε δει σκυλιά να βγαίνουν βαριά τραυματισμένα και δαγκωμένα, μέσα στα αίματα, όμως φοβάται να μιλήσει στην Αστυνομία για κυνομαχίες, επειδή ξέρει ότι θα την κυνηγήσουν”, δήλωσε ο κάτοικος της περιοχής.

ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ

Ένα από τα άτομα που έκανε την έρευνα αυτή για λογαριασμό του VICE Greece, μόλις άκουσε το όνομα του ιδιοκτήτη pit bull που φέρεται να εμπλέκεται στις κυνομαχίες, είπε πως ήταν στη λίστα που εδώ και οκτώ μήνες συμπλήρωνε με τα ονόματα δεκάδων παράνομων εκτροφέων στην Ελλάδα, που προωθούν χιλιάδες κυνομάχους στο Ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. “Η έρευνα για τις κυνομαχίες ξεκίνησε πολύ προτού γνωρίσω τη γυναίκα από την Καλαμάτα. Ένα βράδυ του περασμένου Οκτώβρη, συνάντησα σε ένα αθηναϊκό μπαρ μια γυναίκα με έντονη φιλοζωική δραστηριότητα, που μου έδωσε σε ένα χαρτάκι το όνομα ενός κατοίκου της Δυτικής Αττικής. “Είναι μπλεγμένος σε κύκλωμα κυνομαχιών. Αν μπορείς, ψαξ’ το, είναι το μόνο που ξέρω”, μου είπε”, γράφει ο άνθρωπος που κάνει την έρευνα για το VICE Greece και επισημαίνει πως στην Ελλάδα υπάρχουν τουλάχιστον 55 παράνομα κυνοτροφεία, στα οποία ανήκουν περισσότερα από 2.000 ζώα, που είτε έχουν συμμετάσχει είτε έχουν εκπαιδευτεί για να συμμετάσχουν σε κυνομαχίες. “Λίγες ημέρες αργότερα, έδειξα το όνομα στον Mark Randell, που για δεκαετίες ήταν μέλος της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και μυστικός αστυνομικός, επιθεωρητής της βρετανικής Αστυνομίας, εξιχνιάζοντας υποθέσεις δολοφονιών, εμπορίου ναρκωτικών και όπλων, βιασμών και σωματεμπορίας. Σήμερα, είναι μέλος της φιλοζωικής οργάνωσης Hidden-in-Sight International και ερευνά τα παράνομα κυκλώματα κυνομαχιών σε όλον τον κόσμο, συμβουλεύοντας ως εξειδικευμένος ερευνητής αστυνομικές Αρχές και φιλοζωικές οργανώσεις”, γράφει ο ερευνητής και παραθέτει τη συνομιλία με τον Randell. “Μην προσπαθήσεις να μπεις στα κυκλώματα κυνομαχιών, οι εμπλεκόμενοι είναι επικίνδυνοι εγκληματίες”, του είπε όταν μίλησαν στο Skype.”Οι κυνομαχίες είναι ένα πολύ καλά οργανωμένο έγκλημα, όπως τα ναρκωτικά και τα όπλα. Ένας ντετέκτιβ από τη Νέα Υόρκη, μου είπε κάποτε ότι περισσότερα ναρκωτικά κατάσχονται σε επιχειρήσεις εξάρθρωσης κυνομαχιών, από ό,τι σε επιχειρήσεις που αφορούν αποκλειστικά σε ναρκωτικά, ενώ το 2017 μια υπόθεση παιδικής πορνογραφίας στην Ισπανία οδήγησε στον εντοπισμό μιας αρένας κυνομαχιών. Σύμφωνα με την Αστυνομία του Σικάγο, το 59% των εμπλεκομένων σε κυνομαχίες είναι μέλη συμμοριών, το 70% έχει συλληφθεί για κακουργήματα, το 65% έχει συλληφθεί για βίαιες επιθέσεις και το 70% για διακίνηση ναρκωτικών. Είναι ένα τόσο καλά οργανωμένο έγκλημα, που μόνο ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί μπορούν να εισχωρήσουν στα κυκλώματά τους”, του ανέφερε όμως εκείνος συνέχισε φτιάχνοντας ένα ψεύτικο προφίλ στο Facebook και βγάζοντας… λαβράκι! Στη διάρκεια της έρευνας, συναντήθηκε με έναν ακόμη Καλαματιανό, που επίσης δε δημοσιοποιεί το όνομά του, ο οποίος βλέποντας τη λίστα με τους ιδιοκτήτες χιλιάδων κυνομάχων ξεκίνησε να διαβάζει ένα-ένα τα ονόματα και να… αναγνωρίζει. «Αυτόν τον ξέρω», μου είπε σταματώντας σε ένα από τα τελευταία ονόματα της λίστας. Το όνομα που τράβηξε την προσοχή του, αφορούσε σε έναν εκτροφέα σκύλων που σήμερα ζει στην κεντρική Πελοπόννησο.«Όταν ζούσε στην Καλαμάτα, μου ζήτησε να τον βοηθήσω, επειδή δεν είχε τροφές για τα σκυλιά του. Με κάλεσε στο διαμέρισμά του, στον δεύτερο όροφο μιας πολυκατοικίας στο κέντρο της πόλης. Όταν μπήκα μέσα, είδα παντού βρώμα και δυσωδία. Είχε τουλάχιστον επτά pit bull, γεμάτα πληγές και δαγκώματα από άλλα ζώα, κάτι που με έκανε να σκεφτώ αμέσως τις κυνομαχίες”, μου είπε ο…”, αναφέρει ο ερευνητής, με τον καταγγέλλοντα να σημειώνει πως έχει κάνει παρόμοια έρευνα την οποία όπως δήλωσε παρέδωσε στην Αστυνομία και την αρμόδια εισαγγελέα, χωρίς να έχει γίνει κάτι…

Η “ΕΜΠΛΟΚΗ” ΜΕ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ

Στην έρευνα, γίνεται επίσης αναφορά στην ανάθεση του προγράμματος περισυλλογής αδέσποτων σε εκπαιδευτή, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί κατηγορία για κακοποίηση ζώων.”Λίγες ημέρες μετά την ανάθεση της σύμβασης στον ιδιώτη εκπαιδευτή, ο Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας έστειλε καταγγελία προς τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) υποστηρίζοντας ότι εκείνος “εκτελεί παράνομα το πρόγραμμα περισυλλογής αδέσποτων ζώων συντροφιάς, όπως ο ν. 4039/12 ορίζει και πραγματοποιεί την περισυλλογή των ζώων σε δικές του εγκαταστάσεις, τις οποίες σαφώς δεν επιτρέπει ο ισχύων νόμος”, σημειώνει η πρώτη γυναίκα που μιλά στο πλαίσιο της έρευνας του VICE Greece. Ο άνθρωπος που πραγματοποίησε την έρευνα αυτή, έφτασε στον εκπαιδευτή, ο οποίος εξήγησε τι εννοούσε λέγοντας “αντοχή στον πόνο”, φράση που είχε χρησιμοποιήσει, λέγοντας πως “μέσω της εκπαίδευσης δημιουργείται στο ζώο η ψυχική κατάσταση να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο πόνο στο μέλλον. Προφανώς δεν εννοούσα ότι προάγω την κακοποίηση των σκύλων”. Στην ίδια έρευνα ωστόσο, μιλά και ένας πρώην εργαζόμενος στον χώρο του εν λόγω εκπαιδευτή, ο οποίος είπε πως ο άνδρας αυτός, ήταν πολύ επιθετικός με τα σκυλιά. “Τα χτυπούσε με ξύλα και τους έδινε μπουνιές, για να υπακούσουν. Το έκανε συνέχεια, γι’ αυτό και δεν άφηνε τους ιδιοκτήτες των ζώων να είναι μπροστά. Ακόμη, πουλούσε pit bull χωρίς να είναι τσιπαρισμένα και χωρίς να έχουν χαρτιά, με αντίτιμο 3.000 ευρώ. Όταν οι ιδιοκτήτες έρχονταν, για να πάρουν τα σκυλιά τους, ο εκπαιδευτής τους ζητούσε να τα χτυπήσουν δυνατά με ένα ξύλο, για να τους δείξει ότι αντέχουν στον πόνο, ενώ όταν τα ζώα τσακώνονταν μεταξύ τους, δεν έκανε απολύτως τίποτα για να τα χωρίσει. Μάλιστα, έβαζε κουτάβια να παλέψουν μεταξύ τους, για να αγριέψουν”, δήλωσε ο πρώην εργαζόμενος στο χώρο του εκπαιδευτή, που στη συνέχεια, αρνήθηκε να σχολιάσει τις καταγγελίες αυτές, στο VICE Greece.

Η… ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Η έρευνα είναι επικριτική στο Δήμο Καλαμάτας, τονίζοντας πως με τον τρόπο του σιώπησε, αφού παρά τις καταγγελίες των φιλοζωικών σωματείων προχώρησε στην απευθείας ανάθεση του έργου στον εν λόγω εκπαιδευτή. “Απευθυνθήκαμε εκ νέου προς τον Δήμο και καταγγείλαμε ότι ο εν λόγω κύριος δεν έχει την απαιτούμενη από τον νόμο άδεια ενδιαιτήματος και άρα κατά παράβαση της σύμβασης μεταφέρει τα αδέσποτα στον μη αδειοδοτημένο χώρο του”, είπε ένας άλλος άνδρας, ο οποίος επίσης μίλησε στο VICE Greece με την προϋπόθεση να μη δημοσιοποιηθούν τα πραγματικά του στοιχεία, φοβούμενος και εκείνος για την ασφάλειά του, τονίζοντας πως καταγγελία είχε κάνει στον εισαγγελέα και ο Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας. “Παρόλα αυτά, ο Δήμος Καλαμάτας επιδεικνύει αδιαφορία και ολιγωρία, δεν έχει πραγματοποιήσει αυτοψία, ως όφειλε, για να εξακριβώσει την καταλληλότητα του ιδιωτικού χώρου φιλοξενίας των ζώων και αρκείται σε προφορικές διαβεβαιώσεις του αναδόχου του έργου”, συμπληρώνει η καταγγελία. “Παρά τις συνεχείς οχλήσεις μας, ο Δήμος Καλαμάτας δεν έχει μπει ποτέ στον κόπο να απαντήσει έστω και σε μία καταγγελία μας για τον εν λόγω εκπαιδευτή”, σχολίασε ο ίδιος άνδρας όταν ρωτήθηκε τι έχει πει ο Δήμος για όλα αυτά. Μάλιστα, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι διοικητικά υπεύθυνη για την εποπτεία της σωστής εκτέλεσης της παραπάνω σύμβασης είναι μια πενταμελής επιτροπή του Δήμου, στην οποία είναι μέλος, με συνέπεια οι ιδιότητες του ελέγχοντος και του ελεγχόμενου να συμπίπτουν στο ίδιο πρόσωπο, κάτι που δημιουργεί θέμα ασυμβίβαστου και θέτει ερωτηματικά για το πόσο πραγματικά ελέγχεται η τήρηση των νόμιμων προϋποθέσεων εκτέλεσης της σύμβασης από τον ιδιώτη εκπαιδευτή. Σε σχετική ερώτηση του VICE Greece προς τον δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, εκείνος απάντησε ότι “όλες οι αιτήσεις των πολιτών απαντώνται από τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Δήμου σε εύλογο χρονικό διάστημα”. Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) από την πλευρά της, επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας περί έλλειψης άδειας, αναφέροντας σε δημόσιο έγγραφο ότι “κανένας χώρος στην ΠΕ (σσ: Περιφερειακή Ενότητα) Μεσσηνίας δεν έχει αδειοδοτηθεί για κατάλυμα προσωρινής φιλοξενίας και λοιπών ενεργειών για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς”.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ

Στην υπόθεση αποφάσισαν να παρέμβουν οι εισαγγελικές Αρχές. Μετά από εισαγγελική παραγγελία, η Κτηνιατρική Υπηρεσία έκανε αιφνίδια αυτοψία στον χώρο όπου ο ιδιώτης εκπαιδευτής διατηρούσε τα αδέσποτα από τη σύμβαση περισυλλογής, πλάι σε δικά του ζώα. Η αυτοψία διαπίστωσε σειρά παραβάσεων του νόμου. Πέρα από την έλλειψη άδειας ενδιαιτήματος ζώων, τα σκυλιά δεν είχαν εφοδιαστεί με τσιπ, δεν έφεραν βιβλιάρια υγείας και ζούσαν υπό κακές συνθήκες διαβίωσης. “Η αυτοψία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας επιβεβαίωσε τους φόβους μας για τις κακές συνθήκες διαβίωσης των ζώων”, είπε στο πλαίσιο της έρευνας ο τελευταίος άνδρας, τονίζοντας πως οι κτηνίατροι βρήκαν συνολικά 44 σκυλιά, δέκα αδέσποτα από την περισυλλογή και 34 που ανήκαν στον ίδιο, τα οποία είχε σε μικρά κλουβιά, φτιαγμένα από κοτετσόσυρμα, διαστάσεων περίπου ένα επί ένα μέτρα, το ένα δίπλα στο άλλο. “Είναι σκάνδαλο να δίνεται άδεια φιλοξενίας αδέσποτων ζώων σε έναν άνθρωπο που βρίσκεται στα δικαστήρια με κατηγορία κακοποίησης ζώων”, σημείωσε ο άνδρας, ενώ ο ερευνητής, αναφερόμενος στον εν λόγω εκπαιδευτή επισημαίνει ότι βρήκε διαφήμιση σε τοπική εφημερίδα τον Οκτώβρη του 2017, στην οποία αναγράφει ότι προσφέρει αγορές σκύλων, κάτι που ουσιαστικά αναιρεί τη δήλωση ότι δεν πουλάει ζώα τα τελευταία χρόνια. “Μάλιστα, σε ένα σημείο της συνέντευξής μας, μάλλον εν τη ρύμη του λόγου, παραδέχτηκε ότι «τα σκυλιά τα χαρίζω ή τα πουλάω», αναφέρει ο άνθρωπος που έκανε τη μεγάλη αυτή έρευνα, ο οποίος υπενθυμίζει το αυτόφωρο και την ποινική δίωξη μετά την αυτοψία της Κτηνιατρικής, καθώς και τις νέες συμβάσεις προς τον κατηγορούμενο. “Την ώρα που ο ιδιώτης εκπαιδευτής ζώων κατηγορείται για παθητική κακοποίηση ζώων, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, αποφάσισε τον περασμένο Μάιο να του αναθέσει ξανά τη φιλοξενία των αδέσποτων της πόλης, με νέα σύμβαση, το ύψος της οποίας ανέρχεται με τον ΦΠΑ στα 18.494,60 ευρώ. Με την ίδια απόφαση, ο δήμαρχος ανέθεσε στον Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας την περισυλλογή, μεταφορά και επανένταξη των αδέσποτων της πόλης, με το ύψος της ανάθεσης να ανέρχεται με τον ΦΠΑ σε 4.402 ευρώ. Ο Φιλοζωικός Όμιλος αρνήθηκε να υπογράψει τη σύμβαση. Με νέα απόφαση του κ. Νίκα, ο ιδιώτης εκπαιδευτής ανέλαβε τον περασμένο Ιούλιο και την περισυλλογή, μεταφορά και επανένταξη των αδέσποτων ζώων της πόλης, με την αξία της να ανέρχεται αυτήν τη φορά σε 5.022 ευρώ με τον ΦΠΑ. Οι δύο συμβάσεις θα αποφέρουν στον κατηγορούμενο το συνολικό ποσό των 23.516,60 ευρώ.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΝΙΚΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Τo VICE Greece επικοινώνησε με τον δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, και τον ρώτησε σχετικά με τις προαναφερόμενες καταγγελίες. “Για τις καταγγελίες που αναφέρετε, υπάρχουν αρμόδιες Αρχές οι οποίες οφείλουν να διερευνήσουν τις καταγγελίες των πολιτών, αν γίνουν. Στην υπηρεσία μας, έως σήμερα, δεν έχει κατατεθεί έγγραφο των αρμόδιων Αρχών που να μας ενημερώνει για ανεπίτρεπτη συμπεριφορά του εν λόγω εκπαιδευτή ως προς τα ζώα συντροφιάς, ούτε έχει υποπέσει στην αντίληψή μας κάτι από τη μέχρι τώρα συνεργασία μαζί του. Ο εν λόγω εκπαιδευτής είχε καταθέσει την υπηρεσία μας άδεια, η οποία ήταν σε ισχύ. Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων χρειάστηκε να μεταφερθούν κάποια ζώα τα οποία κρατούνταν στον σταθμό βραχείας νοσηλείας του δήμου τον οποίο διαχειριζόταν ο Φ.Ο. Καλαμάτας, στο ενδιαίτημα του εν λόγω εκπαιδευτή, έως ότου υπάρχουν πάλι ασφαλείς συνθήκες για τα ζώα. Το διάστημα αυτό των λίγων ημερών έγινε καταγγελία στον εν λόγω κύριο και σε έρευνα των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας διαπιστώθηκε μεγαλύτερος αριθμός φιλοξενούμενων ζώων, γεγονός το οποίο συνεπαγόταν την κατάργηση της υπάρχουσας άδειας και έτσι ξεκίνησε άμεσα τις διαδικασίες έκδοσης νέας άδειας, στοιχεία τα οποία μας προσκόμισε”, ανέφερε ο κ. Νίκας, ενώ όσον αφορά στην ανάθεση της φιλοξενίας των αδέσποτων σε ένα εκπαιδευτή κατά του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, ο Δήμος Καλαμάτας είπε ότι με απόφασή του “ανατέθηκε η φιλοξενία των αδέσποτων στον εν λόγω κύριο που πληρούσε τα όσα ορίζει η νομοθεσία” και “διέθετε όλες τις απαραίτητες άδειες”, ενώ ο Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας “δεν είχε αδειοδοτημένο ενδιαίτημα ή καταφύγιο”. Ο Δήμος πρόσθεσε ότι “η περισυλλογή ανατέθηκε στο Φ.Ο. Καλαμάτας, διότι και οι δύο πληρούσαν τις προδιαγραφές και το αποτέλεσμα κρίθηκε από το ύψος της οικονομικής προσφοράς. Στη συνέχεια, ο Φ.Ο. Καλαμάτας με έγγραφό του αρνήθηκε την υπογραφή της σύμβασης και για να μπορέσει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων, οι υπηρεσίες, ακολουθώντας την αντίστοιχη διαδικασία που ορίζει ο νόμος, ανέθεσαν και την περισυλλογή των αδέσποτων στον ίδιο εκπαιδευτή». Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι «ο Δήμος Καλαμάτας είναι από τους λίγους Δήμους στη χώρα που προσπαθεί στις επιταγές του Ν. 4039/2012 να διαχειριστεί με τον πιο πρόσφορο τρόπο τα αδέσποτα ζώα”, καθώς και ότι “έχει συμβάσεις μετά από διαγωνιστικές διαδικασίες, όπως ορίζουν οι νόμοι, για προμήθεια ζωοτροφών, για τον έλεγχο, στείρωση και σήμανση των αδέσποτων του δήμου, για την περισυλλογή, φιλοξενία αδέσποτων, για κτηνιατρικές υπηρεσίες με ιδιώτη κτηνίατρο”.
Στην τεράστια αυτή έρευνα, καταγράφονται πολλές απόψεις και δεδομένα, με το VICE Greece να επισημαίνει πως έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, ενώ δε λείπουν και οι αναφορές κυρίως μελών του Φιλοζωικού που “μιλούν” για καταγγελίες που δέχονται και μάλιστα για σοβαρό κίνδυνο, καθώς μεταξύ άλλων επισημαίνονται φράσεις του τύπου: “Τα φρένα σου ήταν πειραγμένα. Δεν ξέρω τι κάνεις, όμως να προσέχεις”…

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Comments are closed.