ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

“Πράσινο φως” για την Περιφερειακή Τράπεζα Πελοποννήσου: «Κλείδωσε» στην Αθήνα με Δραγασάκη και ξεκινά η πιλοτική της λειτουργία!

0

«ΚΛΕΙΔΩΣΕ» την Πέμπτη στην Αθήνα η πιλοτική δημιουργία της πρώτης Περιφερειακής Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία θα λειτουργήσει στην Πελοπόννησο. «Ανοίγουμε νέους πολιτικούς ορίζοντες για τη χώρα», δήλωσε στη συνάντηση που είχε για το θέμα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ιδρύματος των Sparkassen για τη διεθνή συνεργασία Niclaus Bergmann ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης.

«Η Περιφερειακή Τράπεζα Πελοποννήσου θα αποτελέσει το εθνικό μοντέλο δημιουργίας των περιφερειακών τραπεζών της χώρας», ανέφερε ο περιφερειάρχης ο οποίος επέμεινε πολύ για την επίτευξη του στόχου αυτού. Στη συνάντηση συμμετείχε και το υψηλόβαθμο στέλεχος του Ιδρύματος των Sparkassen Harald Felzen, ο οικονομικός σύμβουλος της Γερμανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα κ. Bessey και οι συνεργάτες του κ. Τατούλη, Παναγιώτης Θεοφανόπουλος και Δημήτρης Κοκκίνης. «Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας επιβεβαιώνει τόσο τη διορατικότητα, όσο και τον πολιτικό σχεδιασμό μας για την ενίσχυση της περιφερειακής μας οικονομίας, προσφέροντας στους πολίτες νέα υγιή χρηματοδοτικά εργαλεία», δήλωσε ο Πέτρος Τατούλης σημειώνοντας ότι η Πελοπόννησος αναδεικνύει και μια νέα πολιτική πρόταση για τη λειτουργία των τραπεζών στη χώρα, ειδικά μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συστημικές τράπεζες είναι ιδιαίτερα αυξημένα. «Θα πετύχουμε το μεγάλο αυτό στόχο, τον οποίο είχαμε προσπαθήσει και το 2012, χωρίς ωστόσο η τότε κυβέρνηση να τον έχει υποστηρίξει. Σήμερα οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες, ώστε να διαθέσουμε στην υπηρεσία των πολιτών και των επιχειρήσεων της Πελοποννήσου, ειδικά των μικρομεσαίων, ένα αξιόπιστο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους χρηματοπιστωτικό εργαλείο», είπε ο κ. Τατούλης, ο οποίος πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τη Διεύθυνση Εποπτείας Τραπεζών της Τράπεζας της Ελλάδος, που έχει την αποκλειστική ευθύνη αδειοδότησης της Περιφερειακής Τράπεζας Πελοποννήσου, ούτως ώστε να καθοριστεί ο οδικός χάρτης ενεργειών συγκρότησης του φακέλου για την υποβολή αίτησης τραπεζικής άδειας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής επιβεβαιώθηκε το άριστο κλίμα συνεργασίας και έγινε κατανομή εργασιών προκειμένου η άδεια να δοθεί στο συντομότερο χρονικό διάστημα και αμέσως μετά η Περιφερειακή Τράπεζα Πελοποννήσου να ξεκινήσει τη λειτουργία της. Ο κ. Τατούλης τόνισε επίσης την ιδιαίτερα σημαντική υποστήριξη της προσπάθειας αυτής από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος στήριζε την πρωτοβουλία αυτή και από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, λέγοντας τα καλύτερα για την κυβέρνηση, την Τράπεζα της Ελλάδος, τα Επιμελητήρια και τους Εμπορικούς Συλλόγους της Πελοποννήσου.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ALPHA 989

Για το σημαντικό αυτό θέμα, ο κ. Τατούλης μίλησε χθες και στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 και το δημοσιογράφο Χάρη Ντιγριντάκη. «Απαιτούνται ακέραιες πολιτικές επιλογές και γρήγορες μεταρρυθμίσεις εξυγίανσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας προκειμένου να βγει από το τέλμα που βρίσκεται», τόνισε ο περιφερειάρχης αφήνοντας αιχμές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, καθώς όπως τόνισε είχε έτοιμη την πρόταση από το 2012. «Κύρια αποστολή τους θα είναι η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ρευστότητα και παροχή μικροεγγυήσεων», δήλωσε ο κ. Τατουλης τονίζοντας πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ήδη αρχίσει, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, να συγκροτεί το φάκελο για την αδειοδότηση της Περιφερειακής Τράπεζας Πελοποννήσου. «Το μοντέλο αυτό, ενώ για άλλες χώρες είναι επιτυχημένο, στην χώρα μας έχει αποτύχει πλήρως, δημιουργώντας πολλά προβλήματα στις περιφερειακές οικονομίες με τα ελλείμματα που δημιούργησαν», είπε ο περιφερειάρχης επισημαίνοντας πως το μοντέλο που έχει υιοθετήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου προβλέπει διαχωρισμό του διοικητικού συμβουλίου και της επιχειρησιακής λειτουργίας της τράπεζας.

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Comments are closed.