ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βαθιά το χέρι στην τσέπη οι Δήμοι που πληρώνουν αναδρομικά τα κομμένα «δώρα» των υπαλλήλων!

0

ΣΩΡΗΔΟΝ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ 13ο  ΚΑΙ 14ο  ΜΙΣΘΟ –  ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ Ι.Δ. ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ  – ΣΤΟ «ΧΟΡΟ» ΟΙ ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ ΠΟΥ ΚΑΛΟΥΝ ΣΕ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2018!

ΤΑ ΠΑΝΩ… ΚΑΤΩ φέρνει η δικαίωση αρκετών υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου μετά τις πρώτες αποφάσεις της δικαιοσύνης το 2016 αναφορικά με τις περικοπές των «δώρων», των επιδομάτων δηλαδή, εορτών και αδείας, καθώς οι πρώτοι από αυτούς που δικαιώθηκαν, θα λάβουν άμεσα, αναδρομικά τον 13ο και 14ο μισθό! Οι δικαστικές αυτές αποφάσεις αφορούν σε χιλιάδες υπαλλήλους σε πολλούς και μεγάλους Δήμους της χώρας, όπως και αυτός της Καλαμάτας που πρέπει άμεσα να τις εφαρμόσουν! Μάλιστα, στον ίδιο… δρόμο προσανατολίζονται πολλοί ακόμη εργαζόμενοι οι οποίοι μαζικά και όχι μόνο, θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν τους δύο μισθούς τους, που κόπηκαν ελέω… μνημονίων. Στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» μάλιστα, αναφέρθηκαν λεπτομερώς μερικές από αυτές τις αποφάσεις, με την επισήμανση πως ολόκληροι κλάδοι εργαζομένων, καθοδηγούμενοι από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους τους, αποφασίζουν πλέον προσφυγές στα δικαστήρια με μεγάλες πιθανότητες δικαίωσης.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 2016

Από το τελευταίο τετράμηνο του 2016 άρχισαν να εκδίδονται οι πρώτες αποφάσεις από Ειρηνοδικεία με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του «μνημονιακού» νόμου 4093/2012 για την κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας των δημοσίων υπαλλήλων.
Η αρχή έγινε τον Σεπτέμβριο του 2016 με το Ειρηνοδικείο Λαμίας, το οποίο δικαίωσε συνολικά 34 υπαλλήλους του Δήμου Λαμιέων, επιδικάζοντας την αναδρομική καταβολή των επιδομάτων εορτών και αδείας για το χρονικό διάστημα από την 1η-5-2013 έως την 29η-5-2015 σε όλους τους προσφεύγοντες. Καθένας από τους 34 δημοτικούς υπαλλήλους έλαβε το ποσό των 2.000 ευρώ μαζί με τους αναλογούντες τόκους, καθώς, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4024/2011 που ίσχυαν τότε για το μισθολόγιο στο Δημόσιο, το επίδομα της εορτής του Πάσχα και το επίδομα της θερινής αδείας ανερχόταν σε 250 ευρώ έκαστον, ενώ το επίδομα των εορτών των Χριστουγέννων είχε καθοριστεί στα 500 ευρώ. Με αυτήν την απόφαση το δικαστήριο έκρινε πως «δεν είναι επιτρεπτό η επιβάρυνση, από τα μέτρα που λαμβάνονται προς αντιμετώπιση της δυσμενούς και παρατεταμένης οικονομικής συγκυρίας, να κατανέμεται πάντοτε σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, οι οποίοι, κατά κανόνα, είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους και να ευνοούνται άλλες κατηγορίες από την ασυνέπεια των οποίων -κυρίως στο πεδίο της εκπλήρωσης των φορολογικών τους υποχρεώσεων- προκαλείται σε μεγάλο ποσοστό η δυσμενής αυτή συγκυρία (βλ. ΟλΣτΕ 1286/2012), ούτε, κατά μείζονα λόγο, η επισώρευση νέων επιβαρύνσεων εις βάρος των ίδιων κατηγοριών πολιτών (λ.χ. διαδοχικές μειώσεις αποδοχών ή συντάξεων), εάν τα προηγούμενα αποδείχθηκαν απρόσφορα και εφόσον με τα νέα μέτρα οι ίδιες κατηγορίες πολιτών υφίστανται υπέρμετρη απώλεια του προηγουμένως διαθέσιμου εισοδήματός τους».

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας εξέδωσε επίσης τον Σεπτέμβριο του 2016, απόφαση με την οποία έκανε δεκτή την αγωγή 5 δικαστικών υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Στην απόφαση του δικαστηρίου, την οποία αποκάλυψε από τον Σεπτέμβριο του 2016 η ειδησεογραφική ιστοσελίδα aftodioikisi.gr, έγινε εκτενής αναφορά στους νόμους και στις περικοπές που επιβλήθηκαν σε μισθούς και συντάξεις από τα Μνημόνια και επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • «Ουδόλως προκύπτει ότι τα λαμβανόμενα μέτρα (σ.σ.: οι περικοπές των επιδομάτων εορτών και αδείας) ήταν αναγκαία, αλλά και τα μόνα ικανά και πρόσφορα για τον επιδιωκόμενο σκοπό τηρουμένων και των αρχών της ισότητας και αναλογικότητας».
  • «Όμως, η περικοπή των Δώρων και του επιδόματος αδείας, που έχουν νομοθετηθεί σε συνέχεια των αναφερόμενων νόμων με τους οποίους περικόπηκαν οι αποδοχές των μισθωτών, επιβαρύνει σωρευτικά την ίδια ομάδα πολιτών (μισθωτών) και, ως εκ τούτου, η επιβάρυνση αυτή είναι εξόφθαλμα δυσανάλογη, ιδίως για όσους υπηρετούν στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να έχουν υποστεί σοβαρές οικονομικές απώλειες. Επιπλέον, οι εν λόγω ρυθμίσεις δεν πλήττουν, κατ’ αποτέλεσμα, στον ίδιο βαθμό τους υψηλόμισθους υπαλλήλους, αφενός, και τους χαμηλόμισθους υπαλλήλους, αφετέρου, με αποτέλεσμα οι μεν υψηλόμισθοι να εξακολουθούν να διατηρούν ένα ικανοποιητικό και αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, οι χαμηλόμισθοι, όμως, οι οποίοι αποτελούν ένα ιδιαίτερα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, οδηγούνται στην κοινωνική και την οικονομική εξαθλίωση καλούμενοι να συνεισφέρουν στα δημόσια βάρη κατά προφανή αναντιστοιχία με τις δυνάμεις τους».

Μάλιστα, η απόφαση κατέληξε δικαιώνοντας τους υπαλλήλους, με το αιτιολογικό ότι οι περικοπές αυτές «στερούν το δικαιούμενο, ικανοποιητικό και αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης χαμηλόμισθων Ελλήνων μισθωτών» και διατάσσει την καταβολή των Δώρων, και μάλιστα με το νόμιμο τόκο.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 2017

Τον Μάιο του 2017 εκδόθηκαν δύο αποφάσεις από το Ειρηνοδικείο Αθηνών, με τις οποίες επιδικάστηκαν σε υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δήμου Αθηναίων αναδρομικά ποσά ύψους 3.000 ευρώ στον καθένα, τα οποία αντιστοιχούσαν σε επιδόματα εορτών και αδείας των ετών 2014-2016. Σε σχετική ενημέρωση του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Δήμου Αθηναίου αναφερόταν ότι «με τις αποφάσεις υπ’ αριθμ. 608/2017 και 619/2017 του Ειρηνοδικείου Αθηνών δικαιώθηκαν συνάδελφοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου».

Εργαζόμενοι των Δήμων Φυλής, Βόλβης, Κηφισιάς και Πετρούπολης δικαιώθηκαν σε αντίστοιχες αγωγές τους, όπως και του Δήμου Χαϊδαρίου που απέκτησαν το δικαίωμα είσπραξης αναδρομικών για τα επιδόματα εορτών και αδείας.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΚΑΙΑΠΟ ΛΙ ΜΕΝΙΚΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ’18 ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΝ

Η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Αττικής-Πειραιά (ΕΠΛΣΑΠ) ενημέρωσε πρόσφατα τους λιμενικούς για τις νομικές ενέργειες στις οποίες αποφάσισε να προβεί για τη διεκδίκηση της αναδρομικής είσπραξης των επιδομάτων εορτών και αδείας, βασιζόμενη στις δύο αποφάσεις (υπ’ αριθμόν 608/2017 και 619/2017) του Ειρηνοδικείου Αθηνών, με τις οποίες δικαιώθηκαν υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων.

«…Η ΕΠΛΣΑΠ έθεσε το θέμα σε συνεργαζόμενο νομικό σύμβουλο, η οποία ενημέρωσε ότι για την αναδρομική διεκδίκηση των εν λόγω Δώρων απαιτείται αγωγή και κατοχυρωμένος για τις περικοπές από τα καταργηθέντα επιδόματα είναι μόνο όποιος έχει καταθέσει και εκδικάσει σχετική αγωγή», σημειώνεται με την επισήμανση κάθε στέλεχος να καταθέσει ατομικά αγωγή μέχρι το τέλος του χρόνου ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής.

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Comments are closed.