ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«RE/UNION» το μυθιστόρημα του Αγγελου Λάππα απόψε στο Rex και άλλα θέματα

0

«RE/UNION» τιτλοφορείται το νέο μυθιστόρημα του Αγγελου Λάππα που θα παρουσιαστεί απόψε στις 7.30 στο Rex.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για ένα μυθιστόρημα πυκνογραμμένο με ρέουσα αφήγηση που κρατά σε εγρήγορση τον αναγνώστη και φιλοδοξεί να τον προβληματίσει με το θέμα του που είναι η εποχή της Μεταπολίτευσης του 1974 ως τις μέρες μας μέσα από την ιστορία και τις ιστορίες μιας παρέας φίλων που ως νέοι φιλοδοξούν να αλλάξουν τον κόσμο.

ΤΟ «RE/UNION» ως εξιστόρηση της μεταπολιτευτικής εποχής λειτουργεί ως τοιχογραφία αυτής χωρίς ωστόσο να μπορεί να θεωρηθεί τελικά και η μεγάλη εικόνα αυτής.

ΕΥΤΥΧΩΣ ο συγγραφέας δεν έχει τέτοια πρόθεση και το ξεκαθαρίζει εξαρχής εστιάζοντας κυρίως στην εποχή μέσω των ηρώων του που είναι αρκετά αντιπροσωπευτικοί αυτής, χωρίς ωστόσο να είναι  και οι μόνοι.

Η ΑΦΗΓΗΣΗ διατρέχει το χρόνο από το χθες στο σήμερα, ωστόσο ο μυθιστορηματικός χρόνος είναι μια μέρα στην οποία και συμβαίνουν όλα όσα ο συγγραφέας εμπνεύστηκε και έβαλε τους ήρωές του να αναφερθούν σ’ αυτά.

Ο ΛΑΠΠΑΣ έχει έντονα ανεπτυγμένη την ικανότητα του αφηγητή, κατά την προσωπική μου άποψη πάντως, το στοιχείο που και στην πεζογραφία του κυριαρχεί είναι το ποιητικό και όχι μόνο στα εμβόλιμα ποιητικά κείμενα του κεντρικού του ήρωα σε αυτό το μυθιστόρημα.

Ο ΛΑΠΠΑΣ με έντονη την αίσθηση του ποιητή και στα πεζά του δεν παύει να ψηλαφίζει με ευαισθησία την πολιτική υπόσταση των καταστάσεων αποφεύγοντας προσφυώς τις οποιεσδήποτε κομματικοποιήσεις και ρετσέτες που συνηθίζονται.

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ σημασία στην προσέγγιση του μυθιστορήματος έχει ο υπότιτλος «Η “θεωρία” των πέντε δακτύλων», όπου ο συγγραφέας αμφισβητεί ο ίδιος τη θεωρία περιβάλλοντάς την με τα ανάλογα εισαγωγικά.

ΤΟ «RE/UNION» ως μυθιστόρημα λόγω του θέματός του είναι ανοιχτό σε πολλαπλές προσεγγίσεις και αναγνώσεις και μπορεί να αποτελέσει θέμα για δημιουργική συζήτηση στην αποψινή παρουσίαση.

Η ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ άλλωστε που όλο κλείνει ο κύκλος της κι όλο ανοιχτός μένει εξακολουθεί να προβληματίζει και να μας καλεί σε αυτοκριτική.

***

ΕΡΓΑ του Δήμου στη Ναυαρίνου και η σκόνη συνεχίζεται έτσι κι αλλιώς.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ εξακολουθούν να υπάρχουν τα μπάζα στο χώρο των καταστημάτων που οι επιχειρηματίες τους δεν φρόντισαν να τα αποκαταστήσουν περιμένοντας προφανώς να το κάνει ο Δήμος για λογαριασμό τους.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ τελικά η παραλιακή ζώνη να έχει τα χάλια της, τα οποία διαπιστώνουν καθημερινά οι λάτρεις αυτής.

***

«ΤΟ ΜΑΓΚΑΛΙ» το θεατρικό έργο του Φιλιατρινού συγγραφέα Γρηγόρη Χαλιακόπουλου, ανεβαίνει ξανά από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας από  Παρασκευή μέχρι Κυριακή στις 9 μ.μ. στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής και είναι ευκαιρία να το παρακολουθήσουν όσοι δεν το είδαν στην πρώτη παρουσίασή του, όπου απέσπασε θερμότατη υποδοχή.

***

ΝΕΑ σελίδα στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας εν όψει της διαδικασίας για την συνταγματική αναθεώρησης, θριαμβολογούν έτεροι και ημέτεροι συμπληρώνοντας πως Τσίπρας και Ιερώνυμος συμφώνησαν στα όσα αφορούν την εκκλησιαστική περιουσία.

ΕΙΝΑΙ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε με βεβαιότητα για το θέμα αυτό, το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει εξελιχθεί σε μετρ της διπλωματίας όπως αποδεικνύουν οι κατά καιρούς παρεμβάσεις του που μόνο τυχαίες δεν είναι.

***

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ κύρος στις τοπικές κοινωνίες διατηρεί ο εβδομαδιαίος Τύπος, όπως επισημάνθηκε από την Ενωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου σε εκδήλωση που έγινε στην Αθήνα (εκτενής αναφορά στο θέμα έγινε στη «ΦΩΝΗ της Δευτέρας»).

ΣΩΣΤΗ η επισήμανση και χρειάζεται να επεκταθεί και στον Ημερήσιο Τύπο της επαρχίας.

ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση πάντως ο Τύπος και στην επαρχία δοκιμάζεται αγρίως από τις πολλαπλές επιπτώσεις των καιρών.

***

ΠΟΛΥ σημαντική η έκθεση για την Ελλάδα του Πάτρικ και της Τζόαν Λι Φερμόρ και όσοι δεν την έχουν δει ας σπεύσουν μέχρι 21 Οκτωβρίου στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα.

ΚΑΙ βέβαια χρειάζεται να μην ξεχνάμε πως οι Φέρμορ έζησαν για πολύ καιρό στη Μάνη και συνέβαλαν καθοριστικά στη διεθνή προβολή της.

Θανάσης Παντές

Comments are closed.