ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ του Καζαντζάκη σε προσέγγιση Κώστα Χαλκιά

0

ΚΑΙ ΜΟΝΟ η σκέψη να αναμετρηθεί κανείς με την ΟΔΥΣΣΕΙΑ του Καζαντζάκη, προκαλεί δέος και ρίγος μπροστά στο μέγεθος του εγχειρήματος που απαιτεί θηριώδη προσπάθεια και αμείωτη προσήλωση.

ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΗ αυτή την πραγματικότητα για τις απαιτήσεις της Καζαντζακικής ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ, η σημασία της προσπάθειας που έκανε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κώστας Χαλκιάς με τη συνεργασία της Ολγας Αλεξανδροπούλου και του Ηλία Παρθενίου, είναι πολυσήμαντη και όσοι παρακολουθήσουν το θεατρικό δρώμενο που παρουσίασαν στη Στούπα στις εκδηλώσεις της ΝΑΡΤΟΥΡΑ για το Φεστιβάλ «Καζαντζάκης –Ζορμπάς 100+1 χρόνια μετά», δικαιολογημένα εντυπωσιάστηκαν.

ΑΥΤΗ η αναμέτρηση βέβαια μόνο εύκολη δεν ήταν και σε κάθε περίπτωση όπως ο ίδιος ο Κώστας Χαλκιάς τόνισε, πρόκειται για ένα μέρος μιας μεγάλης προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη και εκ των πραγμάτων θα έχει συνέχεια.

Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ του Καζαντζάκη αποτελείται από 33.333 στίχους και για να φτάσει στην οριστική της μορφή, ο δημιουργός της την έγραψε επτά φορές!!!

ΘΗΡΙΩΔΕΣ και ίσως απάνθρωπο το συγγραφικό τόλμημα του σπουδαίου Κρητικού συγγραφέας που θεωρούσε το έργο του αυτό ως το σπουδαιότερο από τα δημιουργήματά του.

ΣΕ ΑΥΤΟ το τόλμημα λοιπόν, ο Κώστας Χαλκιάς και οι συνεργάτες του, αποτόλμησαν και άφησαν ένα ενδιαφέρον ίχνος προσέγγισης.

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ βέβαια συνεχίζεται μαζί και το συναρπαστικό ταξίδι.

ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ άλλωστε ποτέ δεν τελειώνεις οριστικά.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ και υγιαίνετε φίλτατοι αναγνώστες.

Θανάσης Παντές

Comments are closed.