ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στην Καλαμάτα σήμερα ο Ελληνας και ο Γερμανός Πρόεδρος – Λύση με βάση το διεθνές δίκαιο για τις διαφορές των δύο χωρών!

0

Από την χθεσινή επίσημη τελετή υποδοχής του Γερμανού Προέδρου, από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας συμπατριώτη μας Προκόπη Παυλόπουλο

ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ στις ελληνογερμανικές σχέσεις, που θα αφήνει πίσω τις διαφορές που έρχονται από το μακρινό παρελθόν και πρέπει να επιλυθούν με βάση το διεθνές δίκαιο, μίλησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

«Έρχεστε σε μία διαφορετική στιγμή για την Ελλάδα, καθώς μπορούμε πια να ατενίζουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον, έχοντας αφήσει πίσω τα δύσκολα χρόνια της λιτότητας, της σκληρής λιτότητας μετά από οκτώ χρόνια, έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς το τρίτο πρόγραμμα στήριξης και βεβαίως έχοντας θετικότερες προοπτικές για το μέλλον», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Ακριβώς επειδή είχαμε συζητήσει όλα αυτά τα ζητήματα κατά το παρελθόν βρίσκομαι εδώ γιατί επιθυμώ να εκφράσω την αναγνώριση μου αλλά και το σεβασμό απέναντί σας γιατί εσείς, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες πήρατε το τιμόνι, οδηγήσατε τη χώρα επαναφέροντας την σε σωστή τροχιά ώστε να καταλήξετε εδώ και να αφήσετε πίσω σας τα μνημόνια. Αλλά όχι μόνο να εκφράσω το σεβασμό απέναντι σε σας κ. πρωθυπουργέ αλλά και απέναντι σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό γιατί, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει, είμαι της άποψης, ότι η συντριπτική πλειοψηφία ήταν πάντα υπέρ της Ευρώπης. Ήταν πάντα φιλοευρωπαϊκή», είπε αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ο Γερμανός Πρόεδρος, ο οποίος αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών έκανε λόγο για μια θαρραλέα προσπάθεια για συνεννόηση με την ΠΓΔΜ. «Δεν ήταν μόνο μία εξαιρετικά θαρραλέα κίνηση από την πλευρά σας και λυπάμαι ακόμη περισσότερο γιατί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν έχει δοθεί μία τελική λύση. Η μεγάλη πλειοψηφία εκείνων που πήγαν να ψηφίσουν ήταν φυσικά υπέρ της συμφωνίας αυτής και τη στήριξαν ωστόσο δεν ήταν αρκετή αυτή η πλειοψηφία. Ελπίζω, λοιπόν, ότι οι μεγάλες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί να μην ήταν μάταιες», ανέφερε ο Πρόεδρος, ο οποίος μαζί με τον Έλληνα Ομόλογό του, με τον οποίο σήμερα θα επισκεφθεί τη Μεσσηνία, αναφέρθηκε στο άριστο επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών και τα σημαντικά βήματα που έχουν συντελεστεί στην ελληνική οικονομία. Ο κ. Παυλόπουλος καλωσόρισε τον κ. Σταϊνμάιερ στην Αθήνα (φωτό), για δεύτερη φορά μέσα σε ενάμιση χρόνο και υπογράμμισε ότι η συχνότητα των επισκέψεων αυτών, σε συνδυασμό με το εξαίρετο κλίμα μέσα στο οποίο εξελίσσονται, αποδεικνύει πόσο -όχι μόνον οι προσωπικές τους σχέσεις- αλλά και οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών βρίσκονται σε άριστο επίπεδο.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για την θερμή υποδοχή, επισήμανε ότι πρόκειται για την τρίτη συνάντησή τους, μέσα σε ενάμιση χρόνο, εκ των οποίων δυο φορές ως Πρόεδροι της Δημοκρατίας, τις δυο πρώτες φορές για την Documenta και σήμερα στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στην Ελλάδα. «Βλέπουμε στην Ελλάδα έναν στενό εταίρο για τη Γερμανία, όχι μόνο σε ευρωπαϊκά θέματα, αλλά και σε θέματα ελευθέρου παγκοσμίου εμπορίου και πολυμερών σχέσεων» επισήμανε ο κ. Σταϊνμάιερ ο οποίος σήμερα νωρίς το μεσημέρι θα περιηγηθεί στην Αρχαία Μεσσήνη και στη συνέχεια θα του αποδοθούν τιμές σε ειδική εκδήλωση στο ιστορικό δημαρχείο της Καλαμάτα.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑΪΝΜΑΪΕΡ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

«Σήμερα θα υποδεχθούμε με τις τιμές που ταιριάζει στην περίσταση τον Πρόεδρο της Γερμανίας και τον συμπατριώτη μας Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο», δήλωσε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας μιλώντας για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν. «Θα του παραδώσουμε το «χρυσό κλειδί» της πόλης, το κείμενο της προειδοποίησης προς τις ευρωπαϊκές αυλές και την πρώτη σφραγίδα του Δήμου Καλαμάτας, από το 1830 οπότε και ξεκίνησε να λειτουργεί ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, σχεδόν πριν 200 χρόνια. Είναι ένας ανθρωπιστής και ειρηνιστής Πρόεδρος, με ιδιαίτερη αγάπη για τον ελληνικό πολιτισμό και για την πατρίδα μας», ανέφερε ο κ. Νίκας επισημαίνοντας πως είναι μεγάλη τιμή και φυσικά προβολή για την Καλαμάτα, η παρουσία του Γερμανού Προέδρου στην πόλη και το νομό μας. Τα ζεύγη Σταϊνμάιερ – Παυλόπουλου θα επισκεφθούν στις 11 το πρωί τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης στην Ιθώμη, όπου θα ξεναγηθούν από τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη και στη 1 το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας θα αναγορευτεί επίτιμος δημότης Καλαμάτας, στην ειδική τελετή στο ιστορικό δημαρχείο της πόλης.

Comments are closed.