ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΚΠΕ Καλαμάτας: Παρουσίαση εκπαιδευτικού έργου Erasmus+ σε εκδήλωση του ΙΚΥ στην Αθήνα

0

photo2ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ Κρατικών Υποτροφιών/Εθνική Μονάδα Συντονισμού του Προγράμματος Erasmus+ σε συνεργασία με τις Εθνικές Μονάδες της Γαλλίας και της Ιταλίας , στο πλαίσιο εορτασμού του Ευρωπαϊκού έτους πολιτιστικής κληρονομιάς, διοργάνωσε την εκδήλωση “Η πολιτιστική κληρονομιά στη Μεσογειακή Ευρώπη. Μια διαχρονική συνάντηση πολιτισμών”, την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, επιλέχτηκαν και παρουσιάστηκαν έργα Erasmus+ από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία.

ΤΟ ΚΠΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας είχε την τιμή να παρουσιάσει το έργο Erasmus+ “ArchaeoSchool for the Future: a sustainability approach”(«Αρχαιότητες και Σχολείο για το Μέλλον: μια προσέγγιση αειφορίας») το οποίο αναφέρεται στη σύνδεση του σχολείου με το αρχαιολογικό πλαίσιο με σκοπό να ερευνηθεί πώς  ο αρχαιολογικός μας θησαυρός μπορεί να συνεισφέρει στη παρούσα και μέλλουσα ζωή των πολιτών. Την παρουσίαση έκαναν η Ιωάννα Ραβάνη, αναπληρώτρια Υπεύθυνη του ΚΠΕ Καλαμάτας και η Μαρία Μπαλάσκα, εκπαιδευτικός του Γυμνασίου Θουρίας με την υποστήριξη της Κατερίνας Τζαμουράνη, αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Μαθητές και εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, που ζουν και δρουν κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους (αρχαία Μεσσήνη, Βερόνα και Ταραγκόνα), ασχολήθηκαν με την γνώση του παρελθόντος, την αναβίωση των αρχαιολογικών χώρων, την αξιοποίησή τους για το μέλλον και την οικονομική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

Το έργο πρότεινε τη διαθεματική μελέτη των αρχαιολογικών χώρων (ανθρωπιστικές, θετικές και οικονομικές επιστήμες), την εμβάθυνση της γλωσσικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς, τη χρήση καινοτόμων εκπαιδευτικών μεθόδων (Knowledge Building theory με έμφαση στις κοινότητες μάθησης και πρακτικής, Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη) καθώς και προηγμένων Νέων Τεχνολογιών (τεχνολογίες τρισδιάστατης απεικόνισης μοντέλων της πολιτισμικής μας κληρονομιάς) ώστε οι μαθητές να αγαπήσουν τους αρχαιολογικούς χώρους, να αναπτύξουν δεξιότητες του 21ουαιώνα, με στόχο την συνειδητοποίηση του ρόλου τους ως αυριανοί ενεργοί Ευρωπαίοι πολίτες.

Η ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ

Η ομάδα εταίρων αποτελείται από δέκα εκπαιδευτικούς και πολιτισμικούς οργανισμούς από τρεις μεσογειακές χώρες με πολλά κοινά:

  • Ελλάδα: η Εφορία αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, το Γυμνάσιο της Θουρίας και το Επαγγελματικό Λύκειο της Μεσσήνης
  • Ιταλία: το Πανεπιστήμιο της Βενετίας, το τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών ΝεοΕλληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, και 2 σχολεία της Βερόνα, το Liceo Scientifico Girolamo Fracastoroκαι το  Educantato Statale Agli Angeli.
  • Ισπανία: ο επιμορφωτικός οργανισμός εκπαιδευτικών  Col.legi de Doctors i Licenciats en Filosofia i Letres i en Ciències de Catalunya και τα σχολεία Collegi Sant Pau Apostolαπό την Ταραγόνα και το Institut Baix Camp από το Ρέους.

Comments are closed.