ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ξηρασία του μέλλοντος ως εφιάλτης και άλλα θέματα

0

«ΜΗΝ ΑΜΕΛΗΣΕΤΕ να πάρετε μαζί σας νερό, το μέλλον μας έχει πολλή ξηρασία», λέει σε ένα από τα πιο προφητικά ποιήματά του ο Μιχάλης Κατσαρός που αυτό το μήνα  συμπληρώνονται είκοσι χρόνια από το θάνατό του.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ δεν αναφερόταν στην κατάσταση του περιβάλλοντος, αλλά στη γενικότερη εικόνα του κόσμου (πολιτιστική, πολιτική, κοινωνική) στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο οι στίχοι αυτοί είναι εφιαλτικά επίκαιροι και συνοψίζουν τα όσα ο Χρήστος Ζερεφός είπε σε ημερίδα του ΤΕΕ και παρουσιάστηκαν στη χθεσινή «ΦΩΝΗ».

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ εκπέμπει SOS και όσο δεν θέλουμε να το καταλάβουμε, τόσο δυσχεραίνουμε περισσότερο τη θέση μας αυξάνοντας τις πιθανότητες για τα εφιαλτικά σενάρια της επόμενης μέρας.

Ο ΚΑΤΣΑΡΟΣ παρεμπιπτόντως και σε άλλα του ποιήματα είναι επίκαιρος και καλό είναι να τον ξαναδιαβάσουμε κι ίσως τον ανακαλύψουμε.

***

Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΑ Αυτοσχέδια Σκηνή που διευθύνει η ηθοποιός και σκηνοθέτης Μαρία Σκαφιδά ανακοίνωσε προ ημερών ότι το Μάιο θα πραγματοποιηθούν οι παραστάσεις του έργου του Λόρκα «Το σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα», ένα από τα σημαντικότερα έργα του παγκόσμιου θεατρικού δραματολογίου.

ΑΞΙΕΠΑΙΝΗ προσπάθεια ασφαλώς.

***

ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ πολιτικό σκηνικό μπορεί να κινηθεί σε κινούμενη άμμο λίαν συντόμως και μια τέτοια εξέλιξη μόνο απίθανη δεν θα μπορεί να θεωρηθεί.

ΑΥΤΗ η εξέλιξη αφορά πρωτίστως την πλευρά της ΝΔ, όπου το ενδιαφέρον για υποψηφιότητες εντείνεται μέρα με τη μέρα και οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν.

ΕΧΕΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ήδη ειπωθεί πως όλοι μιλούν με όλους αλλά το ζήτημα είναι ποιοι είναι τέλος πάντων αυτοί οι «όλοι», γιατί είναι προφανές πως κάποιοι απλώς παρακολουθούν και περιμένουν να τους καλέσουν για συζητήσεις.

ΚΑΙ όσο δεν τους καλούν, απλώς παραμιλάνε, ελπίζοντας σε κάποια πρόσκληση.

ΕΤΣΙ φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση να θεωρούν όλοι πως μπορούν να αναλάβουν ρόλους πρώτων κι ας μην έχουν παραδεχτεί την αδυναμία τους να σταθούν επαρκώς ως δεύτεροι!

ΙΣΟΠΕΔΩΤΙΚΑ αυτά τα λόγια.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ τις εξαιρέσεις να διαψεύσουν τον κανόνα.

Θανάσης Παντές

Comments are closed.