ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ξεκινάνε τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Καλαμάτας που απευθύνονται σε παιδιά!

0

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ βαρύτητα στα παιδιά, δίνει η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, η οποία είναι η μόνη στη Μεσσηνία, που εφαρμόζει το πρόγραμμα «Στη βιβλιοθήκη κάθε μήνα… έχουμε θέμα», της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Τα παιδαγωγικά εργαστήρια που ξεκινούν άμεσα, απευθύνονται σε παιδιά του Δημοτικού και κυρίως στις ηλικίες από 8 έως12, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εμβαθύνουν γύρω από ένα θέμα, να επεκτείνουν τα γνωστικά τους ενδιαφέροντα, να γνωρίσουν διάσημα έργα τέχνης και τους δημιουργούς τους, να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους και να καλλιεργήσουν γόνιμα τον προβληματισμό τους γύρω από σημαντικά θέματα που τα απασχολούν, μέσα σ’ ένα εξωσχολικό πλαίσιο που στηρίζει την εγκυρότητά του στον πλούτο των πηγών που τους προσφέρει. «Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τις επισκέψεις σχολικών τάξεων στις βιβλιοθήκες, αλλά και να δημιουργήσουμε μια σταθερή ομάδα παιδιών που θα επισκέπτεται τη βιβλιοθήκη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της, η Δημόσια Βιβλιοθήκη, τονίζοντας πως μέσα από τα προγράμματα αυτά καταβάλλεται προσπάθεια να αναδειχθεί ο ρόλος της, ως κέντρο άτυπης εκπαίδευσης, όπου η γνώση προσεγγίζεται μέσα από τον πειραματισμό, τη βιωματική εμπειρία και τα πολλά βιβλία. Αξίζει να σημειωθεί πως οι επισκέψεις πραγματοποιούνται Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, κατόπιν συνεννόησης, ενώ ο μέγιστος αριθμός παιδιών που μπορούν να φιλοξενηθούν στο παιδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης είναι 16. Το εργαστήριο, μαζί με την ξενάγηση στο χώρο της Βιβλιοθήκης διαρκεί περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά ανά τμήμα και για την πραγματοποίηση της επίσκεψης οι νηπιαγωγοί ή οι δάσκαλοι, πρέπει να επικοινωνούν με τη Βιβλιοθήκη τουλάχιστον δύο βδομάδες νωρίτερα.

ΟΙ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑ ΜΗΝΑ

  • ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ: Τον Νοέμβριο θα εξερευνήσουμε τις όψεις της κίνησης. Η κίνηση στη φυσική, στην τέχνη, στις λέξεις. Πειράματα, κατασκευές και ένας διαγωνισμός φωτογραφίας της κίνησης.
  • ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ: Ο μήνας των Χριστουγέννων!
  • ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ: Ξεκινάμε τη χρονιά με τις ερωτήσεις που θα απαντήσουμε το 2019. Πρωταγωνιστούν οι ιδέες ως ο σπόρος για κάθε ξεκίνημα, η αρχή της ζωής αλλά και ένα αφιέρωμα στις ιστορίες που το τέλος τους είναι μια καινούργια αρχή.
  • ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ: Αφιερώνουμε τον Φεβρουάριο στην τέχνη με μια παρουσίαση του κινήματος Bauhaus που γεννήθηκε στη Γερμανία πριν 100 χρόνια το 1919 και επηρέασε καθοριστικά την εξέλιξη όχι μόνο της μοντέρνας τέχνης αλλά και την αντίληψή μας για σημαντικά θέματα όπως η εκπαίδευση και ο σχεδιασμός των σχολείων. Στις βιβλιοθήκες θα μιλήσουμε και θα σχεδιάσουμε το σχολείο που ονειρευόμαστε, θα εμβαθύνουμε στην έννοια του σχεδιασμού ενός αντικειμένου, θα συνθέσουμε μια αφίσα με την τεχνική του κολάζ, αλλά και θα χορέψουμε με κουστούμια που περιορίζουν την ελευθερία των κινήσεων μας ακολουθώντας τις οδηγίες του Όσκαρ Σλέμερ.
  • ΜΑΡΤΙΟΣ: Ο Μάρτιος είναι ο μήνας της ποίησης και οι βιβλιοθήκες θα αφιερώσουν τις συναντήσεις τους στη Σελήνη, αγαπημένο θέμα παλιότερων αλλά και σύγχρονων ποιητών. Ταυτόχρονα όμως το 2019 σηματοδοτεί και την επέτειο των 50 χρόνων από το 1969 όταν ο άνθρωπος έκανε το πρώτο του βήμα στο φεγγάρι.
  • ΑΠΡΙΛΙΟΣ: Τον Απρίλιο, γιορτάζει το βιβλίο. Στις βιβλιοθήκες γιορτάζουμε τις ιστορίες που υφαίνονται και ράβονται και βρίσκουμε τις ομοιότητες ανάμεσα στο ραψιμο και το γ-ράψιμο.
  • ΜΑΪΟΣ: Ο Μάιος είναι μήνας ιστορίας για τις βιβλιοθήκες που προτείνουν στα παιδιά να περπατήσουν με οδηγό τα βιβλία ιστορίας πάνω στα τείχη διαφορετικών πολιτισμών από την Κίνα ως την Κωνσταντινούπολη.

 

Comments are closed.