ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Βροχή» οι μηνύσεις από τη ΛΑΕ για την παρακράτηση των αγροτικών επιδοτήσεων λόγω δασικών χαρτών!

0

ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ αναφορά στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας ενάντια στον ΟΠΕΚΕΠΕ, την ΑΑΔΕ και τις Τράπεζες για την παράνομη κατάσχεση μέρους της επιδότησης που έπρεπε να εισπράξουν οι αγρότες του νομού, κατέθεσαν χθες, στελέχη της Λαϊκής Ενότητας. «Επειδή δεν πρέπει να ανεχόμαστε τις παράνομες και αυθαίρετες κατασχέσεις των κοινοτικών επιδοτήσεων, η ΛΑΕ αποφάσισε να προχωρήσει σε όλους τους νομούς της χώρας μας, αρχής γενομένης σήμερα από την Καλαμάτα και τον Πύργο, σε κατάθεση μηνυτήριων αναφορών και να καλέσει τους Εισαγγελείς να ασκήσουν ποινικές διώξεις κατά των υπευθύνων που παρανόμως «κουτσούρεψαν» και κατάσχεσαν μέρος των κοινοτικών επιδοτήσεων από τους παραγωγούς που περίμεναν να τις εισπράξουν για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα έξοδα της καλλιέργειας των χωραφιών τους», δήλωσε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος Αγροτικής Πολιτικής του κόμματος, Θανάσης Πετράκος, ο οποίος συνοδευόταν από τα μέλη της Ν.Ε. Γιώργο Κανέλη και Μαρία Μήτση, οι οποίοι κάλεσαν όλα τα συλλογικά όργανα των αγροτών να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις ενάντια στις παρανομίες κυβέρνησης, τρόικας και τραπεζών.

Η ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ

  • Ο Οργανισμός Πληρωµών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισµού και Εγγυήσεων(ΟΠΕΚΕ) παρακράτησε παρανόμως τμήμα της βασικής ενίσχυσης (κοινοτικής επιδότησης) από αγρότες – παραγωγούς οι οποίοι έχουν προβλήματα με τους δασικούς χάρτες παρότι οι ενδιαφερόμενοι είχαν ασκήσει αντιρρήσεις κατά των δασικών χαρτών ή αιτήσεις εξαγοράς – χρήσης στις κατά τόπους δασικές υπηρεσίες με δεδομένο ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει δώσει παράταση μέχρι το 2020 να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που προαναφέρονται. Το παράνομο της παρακράτησης τεκμηριώνεται από το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελος από τις 19/5/2017 έχει εκδώσει την με αριθμό 156586/2798 Υπουργική Απόφαση η οποία στο άρθρο 1 παραγρ. 5 αναφέρει τα εξής: «5. Με την υποβολή του αιτήματος εφαρμογής της διάταξης αναστέλλεται η λήψη και εφαρμογή διοικητικών πράξεων και πρωτοκόλλων για την εφαρμογή των εκτάσεων από την ημερομηνία κατάθεσης αίτησης υπαγωγής στη διάταξη και έως την οριστική γνωμοδότηση των αρμοδίων υπηρεσιών. Αναστέλλεται επίσης και η κήρυξη αυτών ως αναδασωτέων».
  • Η ανωτέρω ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων), κοινοποιεί κατασχετήρια εις χείρας τρίτου σε βάρος αγροτών που έχουν καταθέσεις στα ανωτέρω αναφερόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, Τράπεζες Πειραιώς, Εθνική, Eurobank, Alpha. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αυτά, προβαίνουν σε δηλώσεις τρίτων, στις οποίες παρανόμως περιλαμβάνουν, και ακολούθως δεσμεύουν, από το λογαριασμό αγροτών, ποσά από τη βασική ενίσχυση (κοινοτική επιδότηση) που κατετέθη προ ημερών στους αγρότες του νομού μας όπως και σε όλους τους αγρότες της Ελλάδας.

Με την παρούσα παρακαλούμε όπως διερευνήσετε την μηνυτήρια αναφορά μας για την παράνομη παρακράτηση της βασικής ενίσχυσης (κοινοτική επιδότηση) από τους αγρότες του Νομού μας οι οποίοι είναι ανάστατοι. Έχουμε τη γνώμη ότι δεν νομιμοποιείται η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) καθώς και οι ανωτέρω Τράπεζες να παρακρατούν παράνομα και αυθαίρετα κοινοτικές επιδοτήσεις από τους Λογαριασμούς των αγροτών. Φρονούμε, κύριε Εισαγγελέα, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας να διατάξετε έρευνα, καθώς:

  1. Οι κοινοτικές ενισχύσεις σύμφωνα με την Κοινοτική Νομοθεσία είναι ακατάσχετες, αλλά και κατά το άρθρο 982 § του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ορίζει ότι εξαιρούνται από την κατάσχεση εις χείρας τρίτου κάθε είδους κοινοτικές ενισχύσεις ή επιδοτήσεις στα χέρια του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) ως τρίτου, μέχρι την κατάθεσή τους στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων ή την µε άλλο τρόπο καταβολή τους σε αυτούς», συνεχίζουν δε να είναι ακατάσχετες κατά το άρθρο 31 παρ. 1β Κ.Ε.Δ.Ε.
  2. Σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 4389/2016 η σύσταση της ΑΑΔΕ είναι χωρίς Νομική εκπροσώπηση, άρα πως δικαιούται να υφαρπάζει τις καταθέσεις των επιδοτήσεων των αγροτών.
  3. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 1059/71 όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 1858/89 και 2214/94 περί του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων και συναλλαγών, όπου ρητά ορίζεται ότι κατάσχεση γίνεται μόνο κατόπιν Εισαγγελικής Παραγγελίας αυστηρά είτε λόγω ξεπλύματος μαύρου χρήματος ή άλλων εγκληματικών πράξεων όπως λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών.

Επειδή έτσι παρανόμως η ΑΑΔΕ ιδιοποιείται ακατάσχετο, τα δε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία περιλαμβάνουν στις δηλώσεις τρίτων και δεσμεύουν και ποσά ευθέως ακατάσχετα, αμέσως ή εμμέσως, συνδράμουν την ΑΑΔΕ στην ανωτέρω άδικη, υπαίτια και παράνομη συμπεριφορά της.

Επειδή, λόγω ποσού και αριθμού κατασχέσεων συντρέχουν οι περιπτώσεις της διακεκριμένης κακουργηματικής περίπτωσης παρανόμου ιδιοποιήσεως.

Επειδή, είμαστε στη διάθεσή Σας να σας δώσουμε μαρτυρικές καταθέσεις και το αναγκαίο υλικό που θα μας ζητηθεί.

Παρακαλούμε για την κατά νόμο έρευνα της υποθέσεως με σκοπό την άσκηση των προβλεπόμενων από το νόμο ποινικών διώξεων», τονίζουν στην μηνυτήρια αναφορά τους οι Πετράκος, Κανέλης και Μήτση, οι οποίοι νωρίτερα πραγματοποίησαν μια ακόμη κινητοποίηση ενημέρωσης των καταναλωτών έξω από τη ΔΕΗ.

Comments are closed.