ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μήπως ήρθε ο καιρός να αποκτήσουμε οδηγική παιδεία και να επανεξετάσουμε τα κριτήρια χορήγησης αδειών οδήγησης;

0

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ…

ΠΟΛΛΟΣΤΗ φορά που οδηγός κάποιας ηλικίας στερεί τη ζωή ενός νέου ανθρώπου. Στην οδό Αθηνών χύθηκε ξανά αίμα, ενός 28χρονου ανθρώπου μετά από σύγκρουση με όχημα που οδηγούσε ένας 60χρονος! Θυμηθείτε πρόσφατα ανάλογο περιστατικό σημειώθηκε στην οδό Φαρών όπου οδηγός προχωρημένης ηλικίας στέρησε τη ζωή ενός ακόμη νέου ανθρώπου!

Μπορεί εκείνος ή ο τωρινός οδηγός να μην είχε όλο το μερίδιο ευθύνης όντας υπόδειγμα, μην έχοντας εμπλακεί ποτέ στη ζωή του σε ατύχημα, παρόλα αυτά ο παράγοντας ηλικία θα ναι πάντοτε καθοριστικός για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ταχύτητα, την περιφερειακή μας όραση, τον τρόπο που λειτουργούμε γενικότερα.

Δυστυχώς ο χρόνος είναι αλύπητος εχθρός μας και στους δρόμους έχει αποτελέσει πολλάκις την αιτία για θανατηφόρα ατυχήματα. Οδηγοί προχωρημένης ηλικίας με χαμηλά αντανακλαστικά, έχουν γίνει πολλές φορές «πρωταγωνιστές» ανάλογων λυπηρών γεγονότων.

Δεν είναι λίγα τα ερωτήματα και τα προβλήματα που προκύπτουν και θίγονται. Αντιθέτως χρίζουν ιδιαίτερα μεγάλης προσοχής.

ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Είναι λυπηρό, λοιπόν, αλλά δεν παύει να είναι γεγονός πως μετά από κάποια ηλικία τα αντανακλαστικά μας δεν είναι ίδια και παρότι είμαστε προσεκτικοί αδυνατούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που μας βάζει το γήρας. Κι αυτό οφείλουμε ως κοινωνία να το εξετάσουμε και πολύ περισσότερο να το συνυπολογίσουμε όταν, ως αρμόδια αρχή, λαμβάνουμε την απόφαση να επιτρέψουμε την κυκλοφορία στους δρόμους οδηγών με «προφίλ υψηλής επικινδυνότητας». Μπορεί αυτό να βάζει στον πάγκο μεγάλη μερίδα των ελλήνων οδηγών, αλλά μπρος του να αποτρέψουμε ανάλογα θανατηφόρα τροχαία, καλύτερα να γίνουμε «ρατσιστές» ή καλύτερα, περισσότερο προσεκτικοί και αυστηροί στα κριτήρια ανανέωσης αδειών κυκλοφορίας και διπλωμάτων οδήγησης!

Η πιο αυστηρή και μεθοδική εξέταση των υποψηφίων οδηγών από την πρώτη ημέρα στο τιμόνι αυτοκινήτου, μηχανής φορτηγού κ.α. Ειδικά όμως, από κάποια ηλικία κι έπεται ίσως θα πρέπει τα κριτήρια ανανέωσης αδειών κυκλοφορίας και διπλωμάτων οδήγησης να είναι πιο αυστηρά.

Η αυστηρότητα πιθανόν θα πρέπει να εφαρμόζεται όχι μόνο στον παράγοντα ηλικία αλλά και στην νοητική ικανότητα μας να ακολουθήσουμε τους κανόνες της ασφάλτου!

ΟΔΗΓΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Προφανώς και ήρθε ο καιρός να αποκτήσουμε οδηγική παιδεία και …να συστηθούμε με την οδική Ασφάλεια! Στους δρόμους πλέον επικρατεί ο νόμος της «ζούγκλας» όπου οδηγοί αψηφούν σε καθημερινή βάση τον Κ.Ο.Κ. θέλοντας … να διακτινιστούν από την μια περιοχή στην άλλη που πολλές φορές αντιλαμβάνονται τους δρόμους ως πίστες ταχύτητας!

Πρέπει ως πολίτες και υπεύθυνοι οδηγοί να φροντίσουμε για την δική μας ασφάλεια γνωρίζοντας τον ορθό τρόπο οδήγησης και συμπεριφοράς πίσω απ’ το τιμόνι. Από τον τρόπο που κραδαίνουμε το τιμόνι και τον λεβιέ, από την ορθή και έγκαιρη χρήση των συστημάτων χειρισμού των οχημάτων μέχρι τον τρόπου μιλάμε και λειτουργούμε ως οδηγοί και συνοδηγοί και ας μην τα περιμένουμε όλα από τους άλλους… Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως κάποιες ενέργειες γίνονται! Ακόμη περιμένουμε να δούμε αν φέτος, όπως συνέβη πέρυσι πιλοτικά, στα σχολεία της Αττικής, θα υπάρξει μάθημα στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης στα Δημοτικά και ποιος θα διδάξει στην Δ’ Τάξη, στη Γλώσσα, το κεφάλαιο «Ασφαλώς… κυκλοφορώ», αφού μερικές δασκάλες μπορεί καν, να μην οδηγούν… Βέβαια, η Τροχαία στην Καλαμάτα με πρωτοβουλία του Αστυνομικού Διευθυντή, πηγαίνει σε σχολεία και πραγματοποιεί ενημερωτικές εκδηλώσεις, όπως αυτές για τους εργαζόμενους στα καταστήματα εστίασης που κάνουν delivery, οι οποίες ωστόσο είναι μόνον η αρχή… Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη και πρέπει να γίνουν… χθες!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ

Και φυσικά, κάπου εδώ,  οφείλουμε να θίξουμε ένα ακόμη θέμα που προκύπτει αναπόφευκτα! Η ανάγκη μεγαλύτερης αστυνόμευσης. Όταν συμβάντα όπως αυτά αποτελούν ένα τύπου «βραχιολάκι» υπενθύμισης της θνησιμότητάς μας, οφείλουμε να προβληματιστούμε και να λάβουμε άμεσα μέτρα. Εδώ, ο ρόλος της αστυνόμευσης είναι πολύ σημαντικός. Η παρουσία, ο έλεγχος και η καταστολή των όποιων παραβατικών περιστατικών από τα όργανα της Τροχαίας είναι στοιχεία απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία κάθε κοινωνίας. Στον αντίποδα η απουσία της οδηγεί σε ένα χάος δίχως τέλος, σε μια κοινωνία «χαλαρή» που πράττει όπως νομίζει δίχως ιδιαίτερους ενδοιασμούς και πολλές σκέψεις για τις συνέπειες.

Δυστυχώς ως λαός είμαστε επιρρεπής σε αυτή την νοοτροπία και πολλές φορές πληρώνουμε υψηλό κόστος! Ακριβώς επειδή η πλειοψηφία των οδηγών σήμερα δεν αντιλαμβάνεται – για ανεξήγητους λόγους – πως το στοπ, τα φλας και το φρένο υπάρχουν για κάποιο λόγο(!) και η προσοχή απαιτείται πρωτίστως για την δική μας ασφάλεια, αποδεικνύεται ξανά και ξανά πως η αστυνόμευση είναι απαραίτητη ώστε να μάθουμε ως λαός, ως άνθρωποι, ως οδηγοί τέλος πάντων να λειτουργούμε εντός νόμων και ορίων!!!

Σ.Τρ.

Comments are closed.