ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι Περιφερειακές Τράπεζες πολιτικό εγχείρημα στην Ελλάδα και την Ευρώπη των Περιφερειών

0

ΤΟΝ ΞΕΝΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΟΜΠΡΕΛΑ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ Ο ΤΑΤΟΥΛΗΣ

 «ΠΟΛΙΤΙΚΟ εγχείρημα για την Ευρώπη και το χρηματοπιστωτικό της σύστημα»,  χαρακτηρίζει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης την πολιτική πρωτοβουλία για τη δημιουργία της πρώτης Περιφερειακής Τράπεζας στην Πελοπόννησο στο πρότυπο των Sparkassen,κατά τη διάρκεια της 8ης Διάσκεψης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και της συνάντησής του με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Δήμων της Γερμανίας και Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Βάδης Βυτεμβέργης Roger Khele, τους επάρχους του Schwabisch Hallκ,  Gerhard Bauer και Calw Helmutt Rieger και τον υπεύθυνο για την Ευρώπη του Ιδρύματος των Sparkassen,  Harald Felzen.

Μάλιστα, παρ’ ότι η υπόθεση είναι στα χαρτιά και έχει πολύ δρόμο ακόμη, ο κ. Τατούλης κατά την προσφιλή του μέθοδο λανσάρει την ιδέα του ως μοντέλο για την Ελλάδα, τώρα και την Ευρώπη!

Την Ευρώπη των συστημικών Τραπεζών που επιδιώκει την τραπεζική ένωση σε απόλυτα ελεγχόμενο επίπεδο. Αναλογίζεται κανείς ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος αυτού του εγχειρήματος και ποιοι θα βάλουν τα λεφτά στην Ελλάδα.

Πάντως, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπως αναφέρει η σχετική ενημέρωση της Περιφέρειας, αφού διαπιστώθηκε η πρόοδος του σχεδίου της Πελοποννήσου, τονίστηκε η σημασία της πρωτοβουλίας και η καθοριστική συμβολή του Πέτρου Τατούλη για την επιτυχία του σε εθνικό επίπεδο. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι «με το πολιτικό του κύρος και την ωριμότητα του σχεδιασμού του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου πέτυχε όχι μόνο την ουσιαστική πρόοδο του συγκεκριμένου σχεδίου, αλλά και την υιοθέτησή του από την Ελληνική Κυβέρνηση ως εθνικό μοντέλο, κάτι το οποίο δεν είχε γίνει εφικτό το 2012 από την τότε Κυβέρνηση».

Ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε στην απόφαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, να δημιουργηθεί ένα εθνικό πλαίσιο και σύστημα περιφερειακών τραπεζών με πιλότο την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τόνισε ότι ήδη συνεργάζεται ήδη στενά με την Τράπεζα της Ελλάδος για την προετοιμασία του φακέλου αδειοδότησης.

Βέβαια, το ότι ο Π. Τατούλης, έχει καταφέρει να «δρομολογήσει», ολόκληρη  κυβέρνηση της Αριστεράς, στην πρωτοβουλία του, πρέπει να του πιστωθεί, όσο και το γεγονός ότι «ποντάρει» στην αξιοποίηση του ξένου παράγοντα, με απευθείας επαφές, κάτι που δίνει μια προοπτική στις πρωτοβουλίες του, αλλά και ότι αποκτά την αναγκαία «πρώτη ύλη» ώστε να τις αξιοποιεί επικοινωνιακά, ενόψει μάλιστα εκλογών. Το μειονέκτημα αυτή τη στιγμή είναι ότι καμία από αυτές τις πρωτοβουλίες δεν έχει ευοδωθεί, ώστε να υπάρχει χειροπιαστό και μετρήσιμο αποτέλεσμα. Ετσι κινδυνεύει ο περιφερειάρχης αυτές οι πρωτοβουλίες να γίνουν μπούμερανγκ, αφού όλοι αντιλαμβάνονται ότι τις χρησιμοποιεί ως προεκλογικό όπλο με στόχο την επανεκλογή του.

Όπως αναφέρεται στην ενημέρωση της Περιφέρειας στο πλαίσιο της διαπεριφερειακής συνεργασίας, συμφωνήθηκε με τους Γερμανούς να οργανωθούν ειδικές εκδηλώσεις όπου θα παρουσιαστεί η εμπειρία αυτή στους πολίτες και κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις οποίες κατά κύριο λόγο υποστηρίζουν χρηματοδοτικά οι Sparkassen. Ακόμη σημειώθηκε ότι αποστολή των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυτών είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και ότι για το λόγο αυτό χρηματοδοτούν σημαντικές κοινωνικές δράσεις και πρωτοβουλίες.

Εκ μέρους του Ιδρύματος των Sparkassen ο κ. Felzen εξέφρασε τη βούληση να συνδράμει στην ευόδωση αυτής της προσπάθειας, προσφέροντας τεχνογνωσία, και εκφράζοντας την  πεποίθησή του για την επιτυχία της στην Πελοπόννησο και την Ελλάδα.

 

Comments are closed.