ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στη Στούπα για το αφιέρωμα στο Ελληνικό Αστυνομικό Μυθιστόρημα

0

Η ΜΕΓΑΛΗ μέρα που αρχίζει το τριήμερο αφιέρωμα στο Ελληνικό Αστυνομικό Μυθιστόρημα είναι η αυριανή, αλλά ο υπερδραστήριος Μπρεκ βρίσκεται ήδη στη Στούπα για να προσαρμοστεί καταλλήλως και να εντρυφήσει στις εκδηλώσεις που γνωρίζει ότι θα γίνουν.

ΤΟ ΒΡΑΔΥ μάλιστα σκοπεύει να πάει για φαγητό στην ταβέρνα «Διόνυσος», όπου θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις που αρχίζουν αύριο το βράδυ στις 7.30.

ΤΩΡΑ πίνει καφέ στο «360» και ατενίζει τη θάλασσα, ενώ η σκέψη του ταξιδεύει σε απόψεις που έχουν κατά καιρούς εκφραστεί για το αστυνομικό μυθιστόρημα.

ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ κοινή πεποίθηση για πολλούς πως «οι φόνοι της οδού Μοργκ» του Ποε είναι το πρώτο αυθεντικό αφήγημα ανίχνευσης και η «Υπόθεση Λερούζ»  του Εμίλ Γκαμποριό, το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα της ιστορίας της αστυνομικής λογοτεχνίας.

ΕΙΝΑΙ όμως έτσι;  αναρωτιέται ο Μπρεκ και σκέπτεται να ρωτήσει τον Φίλιππο Φιλίππου που έχει ασχοληθεί συστηματικά.

ΚΙ ΕΝΩ σκέφτεται τι θα ρωτήσει, βλέπεις το βιβλίο που έχει μπροστά του ότι το πρώτο αμερικανικό αστυνομικό μυθιστόρημα το έγραψε γυναίκα, η Α.Κ. Γκριν και έχει τον τίτλο «Υπόθεση Λέβενγουορθ» το μακρινό 1878.

ΑΚΟΜΑ μια σκέψη που τον ιντριγκάρει είναι πως «το παιχνίδι είναι η “καλή πλευρά” του αστυνομικού μυθιστορήματος» και ως γνωστόν ο Μπρεκ παραείναι παιχνιδιάρης.  Αλλωστε αν δεν ήταν, δε θα είχε ασχοληθεί με τις υποθέσεις των Γουηβέριων που όλο επιστρέφουν στο προσκήνιο και ακόμα δεν επέστρεψαν.

ΑΥΤΑ και άλλα πολλά σκέφτεται ο Μπρεκ, πίνοντας τον καφέ του, όταν βλέπει να καταφθάνουν στο «360» ο Αστρινός με τη Ροδάκη, το αχτύπητο δίδυμο που δημιούργησε η γλαφυρή πένα του Παναγιώτη Γιαννουλέα.

ΤΩΡΑ πλέον είναι βέβαιος πως το τριήμερο αφιέρωμα στο ελληνικό αστυνομικό μυθιστόρημα, θα είναι εξαιρετικό.

***

ΑΠΟ κάθε κατεύθυνση καταφθάνουν στη Μάνη για το τριήμερο αφιέρωμα στο ελληνικό αστυνομικό μυθιστόρημα οι λάτρεις του είδους.

ΤΟ ΕΜΑΘΕ και ο Κλειδαράς Μεζεδολόγος και μαζί με τον αυτοκόλλητό του Πωλ Κέρμπουρι, αποφάσισαν να είναι παρόντες.

ΑΛΛΩΣΤΕ ξέρουν καλά την ταβέρνα «Διόνυσος» που θα γίνουν οι εκδηλώσεις του αφιερώματος, μιας και εκεί έχουν συμφάγει πολλές φορές σε καλοκαιρινές εξορμήσεις τους.

ΑΛΛΑ δεν είναι μόνο αυτοί που θα δώσουν το παρών.

ΗΔΗ αναμένεται και το δίδυμο Γαμπρός και Γαμπρουλίνης, ο Ανηψιός Εμπορας και όχι μόνο.

ΑΥΤΑ μαθαίνει και ο Μπρεκ και ετοιμάζεται καταλλήλως.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ και υγιαίνετε φίλτατοι αναγνώστες.

Θανάσης Παντές

 

Comments are closed.